Hoppning
11 juli 2022 19:39
Ridsportplus

”Jag litar på min häst och har mycket bättre självförtroende”

EM för unga ryttareDrygt två år har gått sedan Ida Selin installerade sig hos holländska GDS Training, som drivs av svenska Jonna Sundblad Voorn och OS-ryttaren Vincent Voorn. I veckan rider hon ungdoms-EM för andra gången. Ridsport har pratat med Ida om EM-hästen, hennes dubbla liv och den mentala dippen – och med Jonna om det speciella träningskonceptet och hur Ida blivit som en del av familjen.

”Jag litar på min häst och har mycket bättre självförtroende”
Ida Selin och Indian Gold har blivit ett starkt team. Foto: Jonna Sundblad Voorn

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Efter en framgångsrik ponnykarriär med flera SM-medaljer på meritlistan flyttade Ida Selin till Nederländerna och började som ridande elev hos GDS Training för drygt två år sedan. GDS står för ”Golden Dream Stables” och drivs av svenska Jonna Sundblad Voorn och Vincent Voorn, OS-ryttare och landslagsledare för det holländska YR-laget. Dessutom är han assisterande förbundskapten för seniorerna, vid sidan av Jos Lansink.

    Klivet innebar en fullödig juniorsatsning med sikte på mästerskap – och under Falsterboveckan rider Ida Selin junior-EM för andra året i rad. Hästen i fråga heter Indian Gold (KWPN val f-13 e Cassini Gold-Germus R) och tävlades tidigare av Rodrigo Giesteira Almeida. Ida kände direkt att ”Indian” matchade henne perfekt.
    – Han har väldigt bra inställning, är alltid positiv till att arbeta och har väldigt bra hoppteknik. Han är försiktig men har också ett stort hjärta, säger hon.

    Hästar för framtiden

    Indian Gold flyttade in i stallet i februari i år, därefter gick det snabbt. I april hoppade de felfritt med placering i sin första junior-GP – och i mitten av juni red de hem en andraplats med det svenska juniorlaget i nationshoppningen i Hagen. Ida är väldigt glad över sin häst.
    – Han är cool och vet vad han ska göra. Han gör alltid sitt bästa.

    Planen från början var egentligen att hennes andra häst Eden Roc (HOLST val f-11 e Carrico-Acobat 2), som hon köpte i höstas, skulle ha gått EM.
    – När jag fick Indian hoppade jag rankingklasser på Eden och tänkte att han skulle gå EM i år, och att Indian skulle gå nästa år. Men allt kan hända med hästar, det ändras fort, säger Ida.

    Han är cool och vet vad han ska göra. Han gör alltid sitt bästa. Ida Selin

    Eden Roc har startat upp till 1,60 med tyska Andreas Ripke och har en riktig ”wow-teknik”. Det är också en häst som passar Ida väldigt bra – i början av året nollade de sin första rankingklass över 1,45-hinder tillsammans och blev sjua.
    – Det hade egentligen inte spelat någon roll, jag valde Indian till EM för att det har känts väldigt bra det senaste. Eden kan hoppa högre men är inte lika snabb. Indian är väldigt snabb, med Eden får jag lättare tidsfel. Båda är väldigt bra men på olika sätt.

    Är det de bästa hästarna du har haft?
    – Det skulle jag verkligen säga. Båda är bra att rida på marken, de är bra över hinder och har väldigt bra mentalitet. Det är de jag hoppas att jag kan utvecklas och hoppa rankingklasser med, och kanske någon 1,50 till hösten om det går bra. Det är ingen stress, jag är junior nästa år också, säger Ida som fyllde 17 år i januari.

    Ida Selin Indian Gold
    Indian Gold är en av Ida Selins framtidshästar. Foto: Jonna Sundblad Voorn
    Ida Selin Indian Gold
    Kärleken till hästarna är Ida Selins främsta drivkraft. Foto: Jonna Sundblad Voorn

    Perfekt träningsbas

    GDS Training erbjuder ett fullservicekoncept med träning och tävling. Affärsidén uppstod efter att Vincent arbetat med att träna och tävla på hög nivå under åtta år i Audis regi, varav det sista året tillsammans med Jonna som red unghästar och fungerade som manager. I takt med att allt fler unga ryttare efterfrågade den typen av hjälp valde paret att ta klivet och starta eget.

    Först hyrde de in sig på familjen van der Vleutens gamla ställe, innan de fick händerna på anläggningen i Weert. Här fanns alla förutsättningar och idag finns här bland annat två fibersandsbanor, gräsbanor, ”racetrack”, manege, skrittmaskin, 40 boxar och ett lägenhetshus med åtta lägenheter.
    – Det var tufft från början att investera i en så stor gård. Men vi jobbade ordentligt i några år, vilket gav oss möjlighet att expandera ännu mer, berättar Jonna om verksamheten som drog igång på riktigt 2013.

    Jag ska inte säga att vi var först, men vi var bland de första som verkligen satsade på att göra det här helhjärtat. Jonna Sundblad Voorn

    I dagsläget är 13 elever och deras hästar baserade hos GDS Training. Ett danskt syskonpar har sin bas hemma men får hjälp av GDS som regelbundet flyger till Danmark. Ytterligare några elever kommer till GDS och tränar med jämna mellanrum. Tjeckiska Emma Augier de Moussac är en av eleverna som varit länge hos Vincent och Jonna, och lyckats väl på trestjärnig nivå.

    Inför EM har även Idas lagkamrat, 16-åriga Ebba Danielsson, varit en period i Weert och tränat med sina hästar. När Ebba nyligen slog till med seger i Hagens junior-GP för andra året i rad var det med teamet från GDS Training vid sin sida.

    – Det är verkligen kul. Jag ska inte säga att vi var först, men vi var bland de första som verkligen satsade på att göra det här helhjärtat. Och det har betalat av sig, vi har fått ett bra rykte och många av våra kunder har stannat länge hos oss, säger Jonna.
    – Det är en väldigt bra träningsbas för ryttare som vill komma ner och tävla mycket, plus att det ligger mitt i smeten.

    Mycket logistik

    För att hålla allting rullande finns det förutom Vincent ytterligare två tränare anställda i verksamheten. Tidigare svårklassryttaren Tom Martens, som jobbade tillsammans med Vincent på Audi, har varit med länge, och senaste tillskottet är välmeriterade britten Spencer Roe som red VM vid 21 års ålder 2014.

    Jonna är manager och den som ser till att hela maskineriet väloljat flyter på, både hemma och på tävling, exempelvis när hela gänget varje år åker till Sunshine Tour med 40 hästar som ska tävla på 14 banor.
    – Då sitter jag på kvällarna och gör ganska invecklade scheman för att allt ska fungera. Sedan pratar jag med tjejerna så att alla vet vad som ska hända, berättar hon.

    Att räcka till för alla elever är ett ständigt pusslande.
    – Vissa dagar är stressigare än andra, det är såklart många viljor, men vår styrka är att vi kan åka till tre olika tävlingar varje helg. Även vardagsträningen fungerar bra, alla hästar hoppar inte samma dag och killarna är bra på att prata ihop sig. Vi har hittat en bra rutin så att alla får den hjälp de behöver, säger Jonna.
    – Ibland vill någon elev ha extra prioritet, exempelvis om man väljer att tävla i Italien och vill att Vincent ska komma dit. Att ha den förmånen kostar dock lite extra.

    Vissa dagar är stressigare än andra, det är såklart många viljor, men vår styrka är att vi kan åka till tre olika tävlingar varje helg. Jonna Sundblad Voorn

    Utöver hjälpen med träning och tävling erbjuder GDS Training även en ”groomingservice” för den som vill ha det. Det innebär att hästarna tas om hand och tränas medan ryttaren är borta.
    – Vi har flera ryttare som pluggar och ibland vill de åka hem, förklarar Jonna.

    Hon är stolt över vad de har åstadkommit med GDS Training, men det är också mycket hårt arbete som ligger bakom. Idag finns det även två små pojkar, fyraårige Nicolas och lillebrorsan Spencer som är två år, med i bilden.
    – Det är långa dagar och jobb sju dagar i veckan för Vincent. Som tur är bor vi på gården så vi kan alltid gå ut och hälsa på honom när vi vill, säger Jonna.

    Vincent Voorn Jonna Sundblad
    Familjen Voorn har blivit som en andra familj för Ida Selin. Foto: Privat
    Ida Selin med Nicolas och Spencer Voorn
    Ida Selin med Nicolas och Spencer Voorn. Foto: Jonna Sundblad Voorn

    ”Som en extra familj”

    Ida tränade för Vincent ett drygt halvår innan hon flyttade ner med sina hästar i början av 2020. Då var hon nyligen 15 år fyllda och det var ett stort kliv. Att ha Jonna, som liksom Ida kommer från Billdals Ridklubb, har varit och är väldigt värdefullt.
    – Att jag kände dem innan jag flyttade hit gjorde stor skillnad, det var en trygghet. Jag kände att Jonna kommer att hjälpa mig om jag behöver hjälp – och det gör hon alltid, säger Ida som har blivit en idol för Nicolas och Spencer.

    – Jag tror att de älskar Ida mer än de älskar mig, skrattar Jonna.

    – Det tror jag inte, men det har blivit som en extra familj för mig, fyller Ida i.
    – Jag älskar barn.

    Jag kände att Jonna kommer att hjälpa mig om jag behöver hjälp – och det gör hon alltid. Ida Selin

    Ida har en egen lägenhet i Weert, en mindre ort med cirka 50 000 invånare, som ligger cirka fem minuter från stallet. Hit tar hon sig enkelt med sin mopedbil. Just nu är det sommarlov, men i vanliga fall delar hon sin tid mellan studier i Sverige och träning och tävling i Europa. Nyligen gick hon ut första året på Kitas Gymnasium i Göteborg, där hon läser ekonomiprogrammet. Att få en gymnasieexamen är viktigt, menar Ida, samtidigt som hon ibland känner sig splittrad.

    – Jag har ett liv här och ett liv hemma. Helst hade jag velat ha båda, men jag kan ju inte vara i två länder på samma gång, säger Ida.

    Den egna anläggningen hemma finns dock kvar och här står bland andra Starling 7, Irma Karlssons gamla tävlingshäst som var den som lotsade Ida i början av hennes juniorkarriär. Nu rids och ägs han av en av Ida bästa kompisar, vilket Ida är lycklig över. Ibland kan det bli en tur på ”Sture” när Ida är hemma, men främst är det fokus på att hämta ikapp det hon har missat i skolan.

    Vincent Voorn Ida Selin
    Vincent är med och coachar Ida i Spanien. Foto: Jonna Sundblad Voorn

    Starkare som ryttare

    Ida saknar sina hästar när hon är i Sverige, men hon skulle inte vilja ha hästarna hemma. Hennes utveckling som ryttare tillskriver hon till stor del flytten. Att träna för Vincent var dock en stor omställning i början. Ida hade en tendens att vara lite ”för snäll” i sin ridning och med hjälp av Vincent har hon blivit mycket tydligare som ryttare. Bland annat genom att ha en mer upprätt position i sadeln och högre hand än hon tidigare varit van vid.

    – Utmaningen är fortfarande hur jag sitter, ibland kan jag luta mig för mycket framåt, säger Ida.
    – Att ha bra galopp och bra rytm är väl annars det jag försöker träna på mest.

    När Ridsport pratade med Ida precis inför flytten till Holland sedan fick hon frågan hur det skulle bli att tävla i Europa på heltid. Att tävla mot seniorer och vinna mot dem skulle bli svårt som 15-åring trodde hon då.
    – Jag kan inte rida så fort, när jag rider fort så är jag fortfarande tio sekunder efter alla andra. Dessutom bygger de mycket svårare och högre, men det är väldigt bra träning. De stora mästerskapen går ju inte i Sverige, sa hon till Ridsport för två år sedan.

    Ofta rider jag inte så fort, men lite snabbare har jag väl blivit. Ida Selin

    Hon har fortfarande lite att fila på när det gäller snabbheten, men några sekunder har hon ändå knappat in om tio var utgångspunkten.
    – Ofta rider jag inte så fort, men lite snabbare har jag väl blivit. Jag rider hellre en bra runda än en snabb fyrafelare. Men med Indian kan jag vara snabb om jag vill, säger Ida.

    Svåra banor och många lärdomar längs vägen har gjort stor skillnad under tiden i Holland.
    – Jag blivit mycket starkare som ryttare. Jag försöker verkligen alltid göra mitt bästa, även om det inte alltid går bra, fortsätter Ida.

    Idaochella
    Ida Selin och Ellavar X i början av 2020. ”Ella” är den enda av hästarna som finns kvar i stallet av hästarna som följde med vid flytten. Foto: Susanne Högdahl
    190727_sm_rolandthunholm_idaselin
    Ida Selin och Starling 7 (val f-05 e Stakkato-Calvaro Z), som bar henne till ett SM-guld för children 2018. Foto: Roland Thunholm

    Ville inte åka

    En stor styrka är hennes lugn i sadeln och förmåga att gå in i sin egen bubbla. Men ”snällheten” får hon fortfarande jobba med.
    – Jag är ingen jättetuff ryttare och jag vill inte att mina hästar ska bli ledsna på mig. Samtidigt är jag glad att jag tänker mycket på mina hästar och inte lägger felen på dem, utan på mig själv.
    – Men ibland hade jag önskat att jag var tuffare, om något händer eller det går dåligt.

    Förra året när Ida skulle rida EM i Vilamoura var det tungt att ge sig iväg. Dagarna innan avfärd grät hon för att det kändes så jobbigt.
    – Jag hade ramlat av i Hagen i första rundan i nationshoppningen och jag hade ett ner i andra. Jag fick jättedåligt självförtroende och ville knappt åka. Jag undrade om det verkligen var värt det, det var jättejobbigt, berättar Ida.

    Jag fick jättedåligt självförtroende och ville knappt åka. Ida Selin

    Med hjälp av mentala coachen Lasse Evertsson fick hon näsan över vattenytan och åkte trots allt. Något hon inte ångrar idag.
    – Det var inte min bästa tävling, men jag lärde mig mycket av det. Och jag tog det inte så dåligt som jag trodde att jag skulle ta det.

    Även Jonna och Vincent försökte peppa Ida så gott det gick.
    – Vi sa att hon skulle åka för sin och lagets skull, och lägga det på erfarenhetskonto, berättar Jonna.

    ”Viktigt att tro på sig själv”

    Jonna ser att den mentala biten många gånger är tuff för de unga, ambitiösa tjejerna i teamet. Den största pressen sätter de på sig själva och de är sina värsta kritiker när det inte går som de har tänkt sig, menar hon. Att jobba mentalt har blivit en viktig pusselbit för att lyckas.
    – Jag ser hur negativa tankar och negativ energi kan förstöra, och hur viktigt det är med positiv energi och att de tror på sig själva, säger Jonna, som tror att fler och fler ryttare inser vikten av att ha det mentala på plats.

    Att Vincent kan dela med sig av sina erfarenheter är värdefullt. Han är fortfarande den yngsta holländska ryttaren som vunnit EM när han som 22-åring tog guld med det holländska laget i Mannheim 2007. Efter mästerskapet sa förbundskaptenen Rob Ehrens att Vincent var inräknad i laget inför OS i Hongkong 2008, och att han bara skulle fokusera på att göra en bra plan.
    – Vincent hade haft stora framgångar och hade hur mycket självförtroende som helst, berättar Jonna.
    – Sedan skodde de hästen för kort vilket gjorde att han inte kunde göra den uppladdningen som han hade tänkt sig. Förmodligen var det redan då som nerverna tog över.

    Han förstår också varför de är så hårda mot sig själva – han var likadan själv. Jonna Sundblad Voorn

    Vincent kom iväg till OS men det slutade inte bra.
    – Han hade en fruktansvärd runda där han kraschade i trekombinationen. Efteråt har han berättat att han inte kommer ihåg något från rundan, det var bara svart, säger Jonna.

    Efter att ha trott på sig själv och ridit på toppen blev vägen tillbaka mödosam.
    – Det tog honom ett halvår. Han kunde knappt rida en 1,20 utan att vara rädd för att göra ett misstag. Hade han tagit hjälp med det mentala då hade han kommit tillbaka till banan mycket snabbare, men han var för stolt. Att han inte insåg det där och då är något han ångrar idag, det hade hjälpt honom. Men det är också något han kan dela med sig av till tjejerna i teamet, förklarar Jonna.

    – Han förstår också varför de är så hårda mot sig själva – han var likadan själv.

    Efter EM i Vilamoura har Ida fått fler mentala verktyg som hon kan använda när hon kommer in i negativa tankebanor, vilket hon har en tendens att göra. Och idag är läget ett helt annat när startsignalen ljuder i Oliva Nova.
    – Jag litar på min häst och har mycket bättre självförtroende – och jag har lärt mig mer och har mer rutin. Men sedan är det djur så allt kan hända, säger Ida.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden