Dressyr
6 augusti 2022 10:52

Live från VM: Juliette Ramel levererar på topp

Herning 2022(Uppdaterad 20.09) I dag lördag rider den första delen av startfältet Grand Prix på VM i Herning i Danmark. Här kan du följa de viktigaste händelserna i klassen som startar strax efter klockan 11.

Live från VM: Juliette Ramel levererar på topp
Juliette Ramel och Buriel Foto: Roland Thunholm

Dressyrens lagtävling rids i Grand Prix och är uppdelad på två dagar med den första dagen i dag. Ritterna också är individuella kval till Grand Prix Special och Grand Prix Kür.

I dagens startlista syns bland andra Danmarks Nanna Merrald Rasmussen som rider Blue Hors Zack, direkt efter äntrar Jeanna Högberg och Astoria banan, följda av Tysklands Ingrid Klimke med Franziskus. Under kvällen rider Benjamin Werndl med sin Famoso OLD, som Ridsport nyligen besökte i Tyskland.

I morgon, söndag, avgörs lagtävlingen och då startar Patrik Kittel och Therese Nilshagen för Sverige.

SVT sänder under lördagen både via SVT Play och SVT2.

Svenska ekipagens starttider
13.53 Jeanna Högberg/Astoria
19.36 Juliette Ramel/Buriel

Start- och resultatlista

SVT Play

FEI-tv

Första ekipage ut på VM-arenan Stutteri Ask Stadium är Schweiz Gilles Ngovan med 14-årige Blue Hors Zack-sonen Zigzag. Ekipaget startar både i lag och individuellt. En mjuk och harmonisk ritt som möttes av stående ovationer från publiken. Ekipaget landade på 69,223 procent.

Näst på tur är portugisen Vasco Mira Godinho och maffige Garrett som visade ett mjukt travprogram men som sedan hamnade i en nedåtgående spiral i galoppdelen. Det blev kostsamma missar i bytesserierna och en rejäl miss i den efterföljande piruetten där det blev ett byte – någonting som blir extra kännbart i och med de dubbla koefficienterna. 63,370 procent.

Anush Agarwalla och Sir Caramello OLD är båda debutanter– i dubbel bemärkelse. Ekipaget gör sitt första VM och det gäller även för nationen Indien. Ritten var relativt jämn även om formen och en stundtals orolig mun genomgående störde helhetsintrycket. En rejäl miss i saxen drog ner procenten, som slutligen landade på 66,832 procent.

-Min häst har gett mig både mina sämsta och bästa tävlingsupplevelser, jag älskar honom verkligen hur som helst, han är en fantastisk häst. Vi gör vårt första mästerskap för Indien, jag är 22 och Sir Caramello är 15, tillsammans siktar vi på Paris. Det här var en bra start för oss och jag är så glad över att vara här efter mycket och hårt arbete, säger han till FEI efter avslutad ritt där han pepprade med segergester efter den sista hälsningen.

Finlands Anna Tallberg och Grevens Zorro hade vädergudarna emot sig och hann knappt starta sin ritt innan himlen formligen öppnade sig över VM-arenan. Hästen reagerade en hel del på det plötsliga väderomslaget vilket drog ner rejält till 67,609.

0r6a0001
Himlen öppnade sig när Finlands första ryttare precis påbörjade sitt program. Foto: Roland Thunholm

Stefan Lehfellner och Roberto Carlos MT från Österrike gjorde sin fjärde start i GP på den här nivån och levererade glimtar som verkligen imponerade. Tyvärr innehöll ritten även ett plötsligt stopp – där det såg ut som om hästen reagerade på en kamera med regnskydd. En kostsam miss som drog ner det som såg ut att bli klassens första ekipage över 70 procent. Slutresultatet landade på 69,068.

Irlands Alex Baker och 14-årige Jazz-sonen Dutchman tävlar liksom föregående ryttare både individuellt och i lag. Ekipaget hade ett par småmissar men slog till med nytt personbästa i mästerskapets öppningsklass och slutade på
67,531 procent.

När de tio första ekipagen har ridit ligger Frankrikes Pauline Basquin med 12-årige Sandro Hit-sonen Sertorius de Rima Z IFCE i topp med 69,938 procent, därefter Spaniens Teia Hernandez Vila med Romero de Trujillo på 69.596 procent följd av  Domien Michiels med Intermezzo van het Meerdaalhof på 69,596.

Tapp för Australien

I pausen inför den andra gruppens start står det klart att Australiens lag drabbats av ett ovälkommet bakslag då Mary Hannas 15-åriga sto Calanta strukits. Australien har därmed endast tre ekipage kvar i lagtävlingen, något som sätter betydligt mer press på ryttarna då de inte längre har ett strykresultat till godo.

0r6a0027
Csaba Szokola med Enying red på dryga 66 procent, men uteslöts senare från vidare tävling. Foto: Roland Thunholm

Startgrupp två är i gång-första svensk strax före 14

Richard Davison och Bubblingh trodde nog de allra flesta skulle vara ännu ett ekipage över 70-procentspärren. Men det brittiska ekipaget nådde inte upp till de resultat vi annars är vana att se dem prestera. Genomgående ett lite lojt intryck och flera kostsamma missar gjorde att starten för det brittiska laget ännu är betydligt mer svajig. Davison slutade på 68,851 procent.

Australiens Jayden Brown levererade en ritt full av framtidshopp, fortfarande en hel del att befästa hos den 12-årige valacken Willingapark Sky Diamond, resultatet ytterst nära 70-procentgränsen, 69,674.

Thamar Zweistra med blott 9-åriga stoet Hexagon’s Ich Weiss  från Nederländernavisade upp ett säkert program och blev det självklara ekipaget hittills i klassen att kliva över spärren, 72,376 procent blev resultatet efter en ritt full med power mixad med harmoni.

– Jag hade en stor miss i bytesserien, men annars är jag väldigt nöjd, sade ryttaren till SVT Sport efter sin ritt.

Uteslutning av Ungerns ekipage

45 minuter efter avslutad ritt kommer beskedet att ungerska ryttaren Csaba Szokola uteslutits efter sin ritt, exakt vad detta beror på är i nuläget oklart.

0r6a0219
Nanna Merald Rasmussen. och Blue Hors Zack. Foto: Roland Thunholm

Strax därefter äntrar Danmarks Nanna Merrald Rasmussen och Blue Hors Zack arenan och gjorde ingen besviken. Snyggt, stabilt och säkert resultat i ett nytt personbästa på 76,724 procent vilket också är hingstens högsta resultat någonsin i en internationell tävling.

– Det är helt galet, jag kan inte riktigt tro vad vi har gjort, leverera Zacks högsta poäng någonsin i internationell tävling. Han är så speciell, och han är helt fantastisk. Visst, det var lite nerver inblandade men det är vad drömmar är gjorda av, jag är så, så glad, säger en märkbart tagen Nanna Merrald Rasmussen till FEI.

Danskt i ledning alltså när Jeanna Högberg och Astoria nu ger sig in i leken.

Ritten börjar säkert och Astoria ser mjuk och avspänd ut inne på den stora arenan. Astoria blir dock genomgående aningen hög i formen och ekipaget får flera kostsamma missar i bedömningspunkterna med dubbla koefficienter, någonting som drar ner rejält. 68,664 procent, betydligt under vad ekipaget har under motorhuven när allt stämmer.

0r6a0264
Astoria kändes stundtals lite trött inne på banan berättade Jeanna Högberg efter sin ritt. Foto: Roland Thunholm

Efter Jeanna och Astoria tar Tysklands superryttare, Ingrid Klimke över uppmärksamheten med sin pampige hingst Franziskus. Klimke hanterade som väntat pressen att gå ut som försteryttare för det favorittippade laget med bravur, procenten landar på 75,683 procent och en andraplats efter Nanna Merrald Rasmussen i nuläget.

– Jag är väldigt stolt över min häst Franziskus. Ibland har jag bara varit passagerare men idag var vi verkligen ett och jag satt i förarsätet. Jag är så nöjd med vårt resultat, det känns jättebra, säger Ingrid Klimke till FEI.

0r6a0364
Ingrid Klimke levererar på högsta nivå i både fälttävlan och dressyr. Resultatet i VM:s första klass höll hög nivå och ekipaget ligger när den första och andra delen av startfältet har ridit på andra plats. Foto: Roland Thunholm

-Han var verkligen med mig inne på banan, jag hoppades att han skulle ge allt och det gjorde han, säger ryttarinnan till SVT Sport.

Den tredje delen av startfältet är nu igång med Japans Kiichi Harada och Sir Galanto först ut, ekipaget stannar på 66,444 procent.

0r6a0013
Indiens Shruti Vora hör till debutanterna i VM-sammanhang. Hästen heter Denightron. Foto: Roland Thunholm

Andra indiska ekipaget i tävlingen heter Shruti Vora. Tillsammans med egenutbildade Denightron red hon ihop 64,534 procent.

– Jag känner mig otroligt stolt över att vara här, jag kommer inte från någon ridsportfamilj och ville också göra hela resan själv med att tillsammans med min tränare i Danmark utbilda min häst hit, säger hon i en intervju med SVT Sport.

Denightron är ett dansk varmblod, men uppfödd i Indien och kom till Danmark för sin internationella debut.

Norges förste ryttare Mathilde Merethe Klaesson och Sandbaeks Rio gjorde sitt livs ritt och krattar banan för grannlandet i lagtävlingen. Ritten resulterade i personbästa– upp drygt en procent – och landade på 69,317 procent.

Ännu ett personbästa levererades av Sydafrikas ekipage Gretha Ferreira med sin Zidane, son till klassens ledare Blue Hors Zack. Ekipaget tävlar individuellt och red in på en femteplats med finfin 70 procent blankt.

Portugals João Pedro Moreira levererade på absoluta toppen, en jämn ritt med många höjdpunkter i det riktigt svåra. Tillsammans med 9-årige valacken Zonik Hit stannade procenten på 71,522 procent vilket resulterar i en fjärdeplats så här långt.

0r6a0241
João Pedro Moreira och Zonik Hit levererade en superrunda och lägger sig på fjärdeplats tillsvidare. Foto: Roland Thunholm

Irlands Sorrell Klatzko med 9-årige hingsten Turbo hann inte mer än starta innan ekipaget blåstes ut av huvuddomaren. Hingsten visade tydlig orenhet i ett bakben och mästerskapet är därmed avslutat för ekipagets del.

Spaniens Alejandro Sánchez del Barco med pampige lille PRE-hingsten Quincallo de Indalo – misstänkt lik en livs levande enhörning –satte bedömningspunkt på bedömningspunkt och möttes av jubel och hurrarop efter avslutad ritt. Stensäkra byten, piaff och passage enligt skolboken, liksom ett stabilt galopp-program även om kvaliteten på galoppen inte är den mest uttrycksfulla. Ritten belönades med 72,842 procent vilket lägger honom på en tredjeplats efter Ingrid Klimke tillsvidare.

Nu är det åter en paus innan det är dags för den tredje delen av startfältet. Lagtävlingen leds just nu av hemmanationen Danmark som även har sin lagryttare Nanna Merald Rasmussen och godkände hingsten Blue Hors Zack i den individuella toppen.

0r6a0086
Brittiske Gareth Huges på 16-åriga stoet Classic Briolinca var på väg mot stordåd när publiken satte krokben för de sista bedömningsgrupperna. Foto: Roland Thunholm

Brittiske Gareth Huges på 16-åriga stoet Classic Briolinca hade en hel del press på sina axlar efter landsmannen Richard Davisons ritt tidigare i dag. En miss i en halt hörde till smolket i bägaren och den avslutande halten blev ett rejält antiklimax så en exalterad publik började applådera vilket fick stoet att explodera fullständigt. En uppgiven och irriterad ryttare syntes lämna banan innan poängen kom upp.

75,978 procent landade procenten på och med det lägger han sig på en individuell andraplats.

– Publiken var väldigt entusiastisk, Du får ta det onda med det goda ibland, hästen är fantastisk men känslig och ibland exponerar det, säger Gareth Huges till SVT strax efter sin ritt.

Nederländernas Dinja van Liere visade direkt var skåpet ska stå om man strävar efter ädla valörer. Hermes dansade fram på den danska sanden och den annars så heta hingsten hade till skillnad från föregående ryttare inget som helst emot att bli framklappad av VM-publiken. Solklar ledare och raketfart upp i toppen med 78,214.

0r6a0267
Carina Cassøe Krüth och hennes Heiline’s Danciera ligger på en individuell andraplats. Foto: Roland Thunholm

Dansk dynamit är ett uttryck som florerat allt mer frekvent i dressyrens rapportering. Och det finns så klart en förklaring. Danska nummer två i startfältet visade tydligt redan i inledningen att hon siktade mot liknande procent som klassens dåvarande tvåa. Det var säkert, snyggt och utan några större missar, även här framburna av VM-publiken som både tycks älskas och vara mindre uppskattad bland ryttarna inne i arenan. Carina Cassøe Krüth och hennes Heiline’s Danciera belönades med 76.863 % och tar med det täten bland danskarna som har ridit och en andraplats tillsvidare.

Det är dags för Juliette Ramel och hennes Buriel. Det svenska ekipaget går in på VM-arenan och levererar en ritt som heter duga. Den svenska ångesten var på rekordnivåer när ekipaget svängde in på den avslutande medellinjen och där publiken liksom för de tidigare ekipagen klappade i takt.

Buriel, som har en historik av att då och då se ett och annat spöka, höll sig dock på mattan. Lagankaret Patrik Kittel gjorde ett glädjeskutt i den högre skolan när den sista halten satt där den skulle och jublet ökade i intensitet när poängen kom.

76,164 procent, en fjärdeplats och såväl Sverige som lag liksom Juliette Ramel individuellt är i allra högsta grad med i matchen om medaljerna.

0r6a0463
Juliette Ramel och Buriel Foto: Roland Thunholm
0r6a0522
Jubel i det svenska teamet efter Juliette Ramels runda. Foto: Roland Thunholm

Tysklands BenjaminWerndl och Famoso OLD bjöd på hög klass med en i stort sett felfri runda. Belöningen kom i form av 77,003 procent vilket placerar ekipaget på en andraplats efter att halva startfältet nu har ridit.

Leder lagtävlingen gör Nederländerna, följda av Tyskland och hemmanationen Danmark.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden