Dressyr
8 augusti 2022 19:54

Inga konsekvenser för Gareth Hughes efter tävlande med Covid-19

Herning 2022Internationella Ridsportförbundet, FEI, kommer inte att vidta några disciplinära åtgärder gällande Gareth Hughes i Storbritanniens silverlag som red lagtävlingen med konstaterad Covid-19 på VM i Herning.

Inga konsekvenser för Gareth Hughes efter tävlande med Covid-19
Brittiska silverlaget med Gareth Hughes, Charlotte Dujardin, Charlotte Fry, och Richard Davison under prisutdelningen efter lagdressyren. Foto: Roland Thunholm

Det var under söndagens presskonferens efter lagfinalen på VM i dressyr som det framkom att britten Gareth Hughes hade tävlat och deltagit på prisutdelningen med konstaterad Covid-19.
– Nu har jag testat negativt i går ikväll, sa han i mixade zonen – med munskydd på – efter sin ritt i Grand Prix Special på måndagen.

Internationella Ridsportförbundet, FEI, kom ut med ett uttalande på måndagens eftermiddag där det förklarades att de inte kommer att vidta några disciplinära åtgärder gällande britten.

Får fortsätta tävla

I uttalandet skriver FEI att de har gått ut med rekommendationer till de nationella ridsportförbunden gällande att hålla nere sprittspridning och skydda ryttarna under VM. Dessa ska britten inte ha brutit mot och han får alltså fortsätta tävla på mästerskapet, dock med särskilda restriktioner.

I den mixade zonen berättade ryttaren själv att han hade testat positivt när han kom till Herning och att han efter det har hållit avstånd till andra. Någon riktig förklaring till agerandet under prisutdelningen där han stod nära övriga medaljörer på podiet kunde han dock inte ge.

”Inte så trevligt”

– Jag tycker personligen inte att det var så trevligt att han var med på prisutdelningen. Det är en allmän uppfattning att det inte var snyggt gjort, säger Sveriges förbundskapten Bo Jenå som dock överlåter åt FEI att bedöma hur fallet ska hanteras.

Enligt FEI:s generella regler ska den som testar positivt på en tävling lämna tävlingsplatsen, men i uttalandet lyfts att detta inte är en bindande regler utan endast rekommendationer.

FEI:s covidregler hittar du här.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden