Avelsnyheter
10 september 2022 17:30
Ridsportplus

Guldhingsten som levererar

HingstporträttHesselhøj Donkey Boy – hingsten med den milda blicken och de stora rörelserna. Tio år gammal hyllas han för sina resultat både i avel och sport och det talas om början på en ny hingstlinje. Fem avkommor har biljett till årets unghäst-VM i Ermelo 8-11 september.

Guldhingsten som levererar
Hesselhøj Donkey Boy reds av Jan Møller Christensen i fem års tid och det blev framgångsrika år. Här på unghäst-VM i Ermelo. Foto: Pernilla Hägg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det är bara sju år sedan Hesselhøj Donkey Boy gick ut ur ringen som premiehingst vid hingstekåringen i danska Herning. Redan då var hingsten ett ljus i mörkret efter det att hans far ERA Dancing Hit dog alltför tidigt. Sedan dess har Hesselhøj Donkey Boy samlat på sig fler gehäng, prisrosetter, vandringspris, utmärkelser än någon annan i hans årgång – och så den rekordtidiga elitutnämningen 2020 i Dansk Varmblod.

    Redan som 4-åring gav den danska hingstnämnden, då ledd av Poul Graugaard, Hesselhøj Donkey Boy Aage Ravns Vandringspokal för dressyrstammade hingstar. Hans uppfödare Dorthe och Hans Jørgen Hoeck, Stutteri Hesselhøj, fick uppfödarmedalj i guld och han utnämndes till segerhingst.

    Sällsynt utmärkelse

    Det här med guldmedalj är en sällsynt utmärkelse inom Dansk Varmblod (DWB), Hesselhøj Donkey Boy fick den sjätte medaljen sedan förbundet grundades.

    Sagan hade kunnat sluta där. Men den eleganta bruna hingsten med vit nos, långa ben, uppförsbacke och mycket luft och schvung i sina rörelser, dessutom med bra skritt och lite längre rygg, har fortsatt att infria alla förväntningar.

    Diploid_5y_uvm_fdr_kcl6112
    SWB-valacken Diploid ska till UVM . Foto: Kim C Lundin

    Populär som avelshingst

    Han blev snabbt populär som avelshingst och hade under sin första säsong 167 ston i DWB och ett tjugotal ston i andra förbund, bland annat SWB i Sverige. Från denna första årgång kommer hans avkomma Diploid, som nu ska representera SWB vid unghäst-VM i holländska Ermelo.

     

    Siffran 167 ston kanske inte låter så imponerande med svenska mått mätt, men DWB är en mindre – om än mycket framgångsrik – stambok för gångartsuppfödare.

    Hesselhøj Donkey Boys siffror höll i sig under flera år med över 100 ston. Det är först efter 2020 som han passerats i popularitet, bland annat av sin son Hesselhøjs Donkey Boss, helbror till Jeanna Högbergs vinnare i Verden bland 5-åriga hästar förra året, Hesselhøjs Down Town, även han godkänd och använd i avel.

    Jeannahogberg-hesselhoejdowntown-5037
    I fjol vann Jeanna Högberg UVM på då 5-årige Down Town. Foto: Pernilla Hägg

    Välkända för gott temperament

    Förutom att Hesselhøj Donkey Boy producerar mycket vackra och rörliga föl, många kända för väldigt gott temperament, är hans stamtavla en fördel. Speciellt i DWB, som har en så stor andel D-blod i sina stolinjer, är Hesselhøj Donkey Boy i det närmaste en outcross – trots sin mycket dansk-internationella stamtavla.

    I stamtavlan gifter sig mödernets Milan/Michellino med farmorsfar Sandro Hit och den relativt ovanliga D-linjen från Dressage Royal, som är farfarsfar. Mormorsfar Kawango är en DWB-hingst med trakehnerfäderne i form av Ibikus-Hertilas. Han finns två gånger i modern Söbakkehus Kamiljas stamtavla, hon har själv internationella meriter på lilla rundan-nivå med den schweiziska ryttaren Elisa Steiger. Kamilja såldes som tävlingshäst innan Hesselhøj Donkey Boy nått sensationsstatus.

    Det är inte alla avelshingstar som klarar att leverera såväl som unghäst och senare som etablerad utbildad dressyrhäst. Hesselhøj Donkey Boy har gjort allt; unghästchampionat i Danmark, både öppna och för DWB, unghäst-VM tre år i rad samt debuterat på varje dressyrnivå i takt med sin ålder.

    Dessutom har han excellerat och vunnit det mesta, trots hård konkurrens i sin årgång från bland andra unghästvärldsmästaren D’Avie.

    Donkey Boy is one of a kind!

    Kristin Andresen, ägare

    Hesseljøj Donkey Boy såldes i december 2015 till Kristin Andresen från Norge, tänkt som påläggskalv till dottern Alexandra, men beridaren Jan Møller Christensen anlitades för fortsatt utbildning och tävling.

    Ikoniskt par

    De var ett tämligen ikoniskt par, den högställde hingsten och hans långbente beridare, under nästan fem år tillsammans. God utbildning, enorm ridbarhet och verkligt bra, uttrycksfulla gångarter har banat väg för framgångarna i unghästklasser. De har vunnit de danska unghästchampionaten fyra år på raken från 2016–2019, som grön 4-åring till fullfjädrad lilla rundan-häst i 7-årsklassen.

    Länge stod D’avie, Atterupgaards Botticelli och Ferrari för konkurrensen men Hesselhøj Donkey Boy segrade varje år, om än med liten marginal ibland. Men som för så många andra handlar det verkliga testet om att talangen ska bära hela vägen till Grand Prix.

    Samma år som Jan Møller Christensen lämnar över tyglarna, med inte så lite vemod i blicken, blir Hesselhøj Donkey Boy utsedd till en snudd på rekordung Elithingst i Dansk Varmblod. Utmärkelsen baseras på avelsresultat men även hingstens egen förmåga till sportprestationer, något som han uppfyller med råge.

    År 2020 flyttas hingsten till Helgstrand Dressage, och nästan samtidigt slår covid-19-pandemin till. Det blir en lång period av väsentligt färre tävlingstillfällen.

    Elithingsten utbildas vidare till Grand Prix och februari 2022 debuterar han i Intermediaire II med Anne-Mette Strandby Hansen och det blir seger i sann Donkey Boy-anda. Debuten i Grand Prix-klass kommer på hemmameetinget i maj på Uggerhalne, och Hesselhøj Donkey Boy kan lägga två nationella segrar i Intermediaire II och Grand Prix till sitt redan spaltlånga CV.

    Hesselhojdonkeyboy_2965
    AVN:s exteriöra omdöme 2016
    Högställd, ädel, elegant. Uttrycksfullt huvud, lång hals, lång djup bog, kort manke, kort rygg och långt kors.
    Gracil med något veka kotor, något rakhasig och stundtals något instabila hasar Foto: Laila Berglund

    Fem avkommor till UVM

    Nu har hingsten fem avkommor nominerade till unghäst-VM och hans första årgångar gör lika fint avtryck som han själv gjort. Frågan är vilken bokstav hans hingstlinje ska ha?

    Hans ägare Kristin Andresen har bara en mening för att beskriva hingsten och hans framgångssaga:
    – Donkey Boy is one of a kind!
    – Han är och har varit en stjärna sedan första gången jag såg honom på premieringen i Herning. Det blev två premiehingstar det året, Donkey Boy och Salieri. Jag sålde Salieri och köpte Donkey Boy. Vi var på Hesselhøj och Alexandra provred honom och hennes tränare Wim Ernes var med. Vi visste på en gång att detta var hästen vi letat efter, säger Kristin Andresen.

    På grund av avelsarbetet ville de ha honom i Danmark.
    – Då var Jan Christensen, Noagård, helt klart den bästa lösningen. Jan och Donkey Boy gick från succé till succé.
    – Efter hand har det visat sig att Donkey Boy också förärver sig fantastiskt. Det är en sak att lämna fina föl – han lämnar fantastiska ridhästar. Det ser vi nu resultatet av i det kommande UVM, säger Kristin Andresen, som kommer att vara på plats i nederländska Ermelo för att se sin hingsts ättlingar.

    Fakta

    Hesselhøj Donkey Boy

    • Namn: Hesselhøj Donkey Boy.
    • Född: 14 april 2012 hos Dorthe och Hans Jørgen Hoeck, Stutteri Hesselhøj, Asperup, Fyn, Danmark.
    • Fader: ERA Dancing Hit, född 2011 e UNO Don Diego-Sandro Hit, en hingst som endast blev fyra år gammal och tilldelades guldmedalj inom DWB postumt för framstående förärvning i sin enda årgång.
    • Moder: Søbakkehus Kamilja, född 2005 e Milan-Kawango, har fått ERDH-utmärkelse i Dansk Varmblod, som motsvarar elit och diplom (finns i högre valör guld-, silver- och brons) och har totalt tolv avkommor. Av dem är två helsyskon till Donkey Boy genom ET. Kamilja kommer från en mödernelinje med många utmärkelser i flera led.
    • Mankhöjd: Donkey Boy mättes som 3-åring  till 170 cm och är troligen någon centimeter till i dag.
    • Meriter: Godkänd i DWB, SWB, Oldenburg- och Hannoveranerförbundet. Fick Folksams Stora Hingstpris i Falsterbo i år.
    • Namnet: Uppfödarna brukade döpa sina föl efter musikband. Donkeyboy är ett norskt synthpop band som bildades 2005 i Drammen.
    • Avkommor i DWB: 520.
    • Avkommor i SWB: 61.

    Tävlingsmeriter

    • Tävlades fram till mars 2020 av Jan Møller Christensen.
    • Brons på UVM som 5-åring.
    • Femte plats på UVM som 6-åring.
    • Silver på UVM som 7-åring.
    • Debuterade internationellt i lilla rundan som 8-åring i Lillestrøm, Norge.
    • Tävlas sedan 2020 av Anne-Mette Strandby Hansen.
    • Debut nationellt i Grand Prix i februari 2022 med seger på 75,367 procent.

    Godkända söner (DWB)

    • Ambjergs Delgadino f -16 ue Blue Hors Don Romantic.
    • Hesselhøj Down Town f -16 ue Blue Hors Zack. 
    • Hesselhøj Donkey Boss f -18 ue Blue Hors Zack (helbror till Down Town).
    • Sønderskovens Don Avicii f -18 ue Blue Hors Don Romantic.
    • Svalegårds Hot Driver f -19 ue Blue Hors Hotline.

    UVM-deltagare 2022 efter Hesselhøj Donkey Boy

    (SWB)

    2016

    • Diploid ue Topaasch-Davignon I,  uppf L Nyström, äg Stockholm Ridsport AB, ryttare Vendela Eriksdotter Rubin.

    (DWB)

    2017

    • Søbakkehus Maude ue  Wilkens, ryttare Allan Grøn.
    • Danésa Nord Första reserv ue Belissimo M, ryttare Anne-Marie Hosbond.

    2016 (första årgången)

    • Skovdals Dexter ue Blue Hors Romanov, ryttare Susanne Barnow.
    • Dúné Nec ue De Noir, ryttare Sissel Bille Jacobsen.
    • Hesselhøj Down Town ue Blue Hors Zack,ryttare Jeanna Högberg.
    • Hesselhøj Dream Andra reserv ue Tailormade Lancelot, ryttare Jan Møller Christensen.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 15/2022.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden