Sverige
13 oktober 2022 16:56
Ridsportplus

Så har synen på hästen förändrats

Ridsport 50 årMycket hinner hända på 50 år. Under 1990- och 2000-talet diskuterades många baksidor inom hästnäringen, som hästmarknader och slakttransporter – och flera utredningar gjordes. Här är några av de många framsteg som gjorts för ryttarna, hästarna och hästlivet inom det området.

Så har synen på hästen förändrats
Allmänhetens syn på hästen har förändrats mycket under 50 år. Foto: Natalie Lindholm/Sandra Nordin Johansson/Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Djurtransportutredningen-3_
    Hästen en kännande varelse Foto: Roland Thunholm

    Hästen en kännande varelse

    Debatten om slakttransporter till Italien bidrog till flera utredningar under 2000-talet och två internationella hästkonferenser hölls vid Sveriges ordförandeskap i EU 2001 och 2009.

    Gudrun Lindvall gjorde en djurtransportutredning ”Kännande varelser eller okänsliga varor?” åt regeringen år 2003 och Djurens Rätt presenterade ”Älskade hästar, en granskning av hästvärlden 2009”.

    Adobe-photoshop-202225774098935338
    Marthe Kiley-Worthington

    Etologer på frammarsch

    Under 2000-talet började etologer att göra sina röster hörda. Marthe Kiley-Worthington och andra uppmanade oss att låta hästar leva hästliv i större utsträckning och pekade på avarter inom tävlingshästarnas liv. I dag anlitas etologer inom forskning och för utbildning av djurägare och yrkesfolk. I Sverige har de akademiska etologerna en egen branschorganisation.

    Hastpass_lg-7
    Hästpass Foto: Lottapictures

    Hästräkning och märkning

    När hästen kom i fokus upptäcktes stora brister i de officiella registren. Ingen visste exakt hur många hästar som fanns i Sverige och vilka de var. Från 2004 har flera uppskattningar gjorts, färskaste siffran är cirka 360 000.

    Krav på pass för alla hästar kom år 2006 och därefter även chipmärkning. Både då och nu finns diskrepans mellan när hästar räknas som sällskapsdjur och livsmedelsproducerande djur.

    Losdrift_dsc6200
    Lösdrift blir inne Foto: Natalie Lindholm

    Lösdrift blir inne

    En konsekvens av att vi tar mer hänsyn till hästars naturliga behov är att lösdrift har blivit rumsrent. 2008 ansåg Svenska Ridsportförbundet fortfarande att det var olämpligt för ridskolor att ha hästar i lösdrift, men koncepten Active Stable och Active Horse ändrade detta synsätt. 2014 byggdes grupphållningssystem vid riksanläggningarna och i dag finns lösdrift på stuterier, ridskolor och privatstall.

    Djurskydd
    Djurskyddsmyndigheten i Skara

    Särskild djurskyddsmyndighet

    Mellan åren 2004 och 2007 fanns Djurskyddsmyndigheten i Skara. Myndigheten hade till uppgift att hantera allt kring djurskydd; foder, djurmiljö, transporter, operativa ingrepp och avel. Loggan med två gula kattögon förmedlade budskapet ”Vi ser allt”. Den 1 januari 2007 överfördes arbetsuppgifterna till Jordbruksverket.

    Nosgrimmekontroll_ises_sticka_donnerstein_kcl_img_5745
    ISES vill använda hästen rätt Foto: Kim C Lundin

    ISES vill använda hästen rätt

    2002 bildades ISES, International Society for Equitation Science. Det är en oberoende organisation som vill öka hästvälfärden genom att presentera forskningsfakta kring hästars beteende och behov, så att interaktionen med människan kan ske på ett bra sätt. ISES har bland annat arbetat för objektiv mätning av hur hårt nosgrimmor är spända och undersökt konsekvenserna av rollkur.

    Nathat_02
    Allmänhetens ögon på hästen Foto: Sandra Nordin Johansson

    Allmänhetens ögon på hästen

    Synen på hur vi kan använda hästen utan att göra avkall på dess välfärd blir en alltmer brännande fråga. Ett dåligt ögonblick för ett ekipage kan filmas och spridas globalt på nolltid.

    Samtidigt sätter det press på alla inom hästnäringen att analysera hur hästar hanteras, och påverkar oss att inte fastna i traditioner av gammal vana.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 15/2022.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden