Dressyr
4 oktober 2022 11:21
Ridsportplus

Veterinären om IDRC:s öppna brev: ”Svårt att förstå resonemanget”

InternationelltVeterinär Anette Graf, som bland annat sitter i styrelsen för Federation of European Equine Veterinary Associations (FEEVA), ställer sig frågande till det brev som skickats till FEI från den Internationella dressyrryttar- och tränarklubben gällande kandar och sporrar. "Jag har svårt att förstå resonemanget", säger hon till Ridsport.

Veterinären om IDRC:s öppna brev: ”Svårt att förstå resonemanget”
Behöver man rida på kandar för att tävla Grand Prix-dressyr? Veterinär Anette Graf, engagerad i europeisk hästvälfärd, menar att det inte hänger på bettet. Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    I det brev som Internationella dressyrryttarklubben (IDRC) och Internationella dressyrtränarklubben (IDTC) publicerade på sin sajt för drygt två veckor sedan motsatte man sig det förslag som FEI nu tittar på – att ta bort det obligatoriska kravet på kandar och sporrar på internationell tävling på högsta nivå.

    Under måndagskvällen valde IDRC och IDTC att ta bort brevet från sin webb.

    Många har dock hunnit läsa brevet i sin helhet och ställer sig frågande till klubbarnas inspel där de säger sig ha hästvälfärden i fokus. Anette Graf, verksam hästveterinär som även sitter i styrelsen för Federation of European Equine Veterinary Associations (FEEVA) – en veterinär medlemsorganisation som bland annat jobbar med hästens välfärd – är förvånad över brevet.

    Anettegraf
    Anette Graf

    – Jag har svårt att förstå resonemanget bakom IDRC:s brev. Det är ju inte så att FEI har gått ut och vill förbjuda kandar och sporrar, utan man vill göra det valfritt. Det känns väldigt märkligt, som att man inte vill ändra traditioner, konstaterar hon.

    IDRC och IDTC ansåg bland annat att ett kandar avslöjar ryttarens skicklighet.
    – Det är också ett jättekonstigt resonemang. Om du kan rida en häst i Grand Prix-form och utföra Grand Prix-rörelser på vanligt bett så är du ju skicklig. Dessa skickliga ryttare borde ju ha kompetens att själva få välja utifrån sin hästs förutsättningar, säger Anette Graf, och tillägger:

    – Vissa hästar har inte ens plats för två bett i munnen, ska det diskvalificera en häst i dressyr då? Det kan inte hänga på hur mycket metall hästen har i munnen, det låter ju helt befängt. Det handlar ju dessutom inte om förbud utan istället alternativ, där det blir upp till varje ryttare att välja.

    Vissa hästar har inte ens plats för två bett i munnen.

    Hon nämner även att aveln, och vad man idag efterfrågar där, går stick i stäv med att hålla fast vid gamla traditioner som det verkar handla om för IDRC och IDTC.
    – Vi har lagt mycket fokus i aveln på att få fram allt känsligare hästar. Då faller det på sin rimlighet att hjälpmedel som kan anses som starka ska fortsätta vara obligatoriska.

    När det öppna brevet kom upp på det senaste mötet för FEEVAs välfärdsgrupp så reagerade flera veterinärer på samma sätt.
    –  Ja vi veterinärer i välfärdsgruppen tyckte det var konstiga motargument till FEI:s förslag. Vi jobbar ju kontinuerligt med att säkerställa hästens välfärd inom sporten, och det här känns väldigt konservativt. Men traditioner väger tungt, det är svårt att ändra på saker. Jag tror det finns en rädsla inför förändringar, konstaterar Anette Graf.

    Läs mer om FEEVA

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden