Avelsnyheter
19 oktober 2022 13:51
Ridsportplus

Toppston som affärsidé

Mares of MachaEtt helt nytt sätt att få tillgång till blodslinjer från ston med topprestation. Det är tanken bakom företaget Mares of Macha. I deras utbud finns bland annat embryon från Toveks Mary Lou.

Toppston som affärsidé
Bakom företaget Mares of Macha står hoppryttaren Pieter Devos och den belgiske entreprenören Klaas de Coster (bilden), samt Frederik de Backer. Foto: Peter van den Bulck

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Hästavelsbranschen är full av pionjärer men då och då dyker det upp ett nytt koncept som är värt att titta närmare på. Mares of Macha (MoM) säljer frysta embryon med gener från de allra bästa stolinjerna. Namnet kommer från en gudinna i irländsk mytologi som ofta avbildas med ett föl, och understryker att stona är hörnstenen i aveln.

    Idén till företaget kom från den belgiska entreprenören Klaas de Coster tillsammans med Pieter Devos, OS-bronsmedaljör i hoppning, och auktionsförrättaren och speakern Frederik de Backer. En trio som är fylld av kunskap, där alla hade en önskan om att ge uppfödare världen runt tillgång till några av de mest eftertraktade blodslinjerna i hoppsporten.

    – Vi har sett att det är svårt att få tillgång till de bästa blodslinjerna. Den vanligaste vägen är genom fölauktioner, men där kan bara den som bjuder allra högst få ett exklusivt föl. För att underlätta för uppfödarna behövdes något annorlunda, säger Pieter Devos.
    – Vi försöker hitta de bästa stona i världen och erbjuder deras embryon till fasta och överkomliga priser på vår webbsida.

    Tre urvalskriterier

    Det har tagit flera år att arbeta fram det här konceptet, men ända från början har MoM handplockat sina ston enligt minst ett av tre urvalskriterier – prestation, avkommor och stolinje – som togs fram efter omfattande studier av hoppsportens främsta hästar.

    Stoet måste alltså antingen vara en bevisat god sporthäst, med placeringar i 1,60-hoppning på femstjärnig nivå, eller redan ha producerat minst en extremt bra tävlingsavkomma eller komma direkt  från en extraordinär sporthästlinje.
    – Ordet ”extraordinär” är viktigt. Vi tror inte att det finns så speciellt många såna här blodlinjer, säger Klaas de Coster.

    Första köpet blev en lyckträff

    Han har varit involverad i hoppsporten under tolv år genom sitt företag som sysslar med ljud och ljus. Han har dessutom själv fött upp Grand Prix-hästar. Det första inköpet blev en fullträff när Klaas de Coster köpte stoet Goya (e Kannan) från Stephex Stables. Goya är dotter till det meriterade avelsstoet Usha van’t Roosakker och därmed helsyster med flera femstjärniga GP-hästar.
    – Vi tycker att Goyas mamma Usha (f -97 e Chin Chin-Major de la Cour) var ett av de allra främsta avelsstona i världen, så att ha en dotter till henne var viktigt. Vi betalade mycket pengar för Goya, men vi hade en plan och vi trodde på den, säger Klaas de Coster.

    Pius-schwizer-carlina6-110501rt
    Pius Schwizer och Carlina. Foto: Roland Thunholm

    Har ett 40-tal ston

    MoM har nu en lista på ungefär 40 ”black type”-ston, som tävlat minst 1,45 nationellt eller internationellt, med några av världens mest eftertraktade blodslinjer. Werly Chin de Muze (f -99 e Nabab de Rêve), stamsto på det amerikanska stuteriet Spy Coast Farm (se text här intill), uppfyller alla tre kriterierna. Hon har producerat Eric Lamazes OS-häst Derly Chin de Muze, som även är mor till Daniel Deussers toppsto Killer Queen VDM, hon hoppade själv 1,60 och hennes mor är det exceptionella stoet Qerly Chin.

    Andra ston på listan är Whoopie C (e Mr Blue), mor till Daniel Deussers Tobago Z, Cascha Della Caccia (e Cassini I), mor till Cian O’Connors PSG Final, och som grädde på moset Contara (e Contender), mamma till den topprankade hingsten Chacco-Blue.

    Dessutom har man en rad tävlingsston som presterat i toppsporten, som Molly Malone, Sancha LS och Toveks Mary Lou. Det sistnämnda är ett av några få ston som inte har sålts till MoM utan där det finns ett samarbete med ägaren.

    Kundkretsen spänner över hela världen

    När man kombinerar dessa ston med några av de bästa hingstarna, som Chacco-Blue, Emerald och Comme Il Faut, förstår man att MoM har en kundkrets som spänner över hela världen.
    – Vi tre brukar välja hingstarna tillsammans, och då blir det de sådana som vi själva gillar, säger Pieter Devos, som kommer från en verkligt kunnig uppfödarfamilj.
    – Men ofta väljer våra kunder hingst, och ibland använder de en ung hingst som de själva äger.

    Själva avelsarbetet sker i Italien. Stona finns på Mares of Machas gård, Borgo La Caccia, som ligger öster om Milano. Bara en halvtimmes resa därifrån finns Avantea, en klinik som specialiserar sig på avancerad teknologi inom djurreproduktion och leds av doktor Cesare Galli. De använder OPU-teknik (ovum pick-up) följd av ICSI (intracytoplasmic sperm injection). Läs mer om teknikerna i faktarutan här intill.

    Moma22a0880-(1)
    MoM har köpt in några unga ston som kan bli framtidens embryoleverantörer. I mitten ses 3-åriga Coriana Girl des Séquoïas Z (e Conthargos-Darco-Heartbreaker), vars mor gått 1,60-hoppning. Foto: Dirk Caremans

    Fakta

    OPU och ICSI

    • Ovum pick-up, OPU, och intra-cytoplasmic sperm injection, ICSI är två tekniker som används efter varandra.
    • OPU innebär att folliklarna punkteras i äggstockarna på stoet. Detta sker med hjälp av ultraljud via vaginan under epiduralbedövning. Proceduren tar cirka 1,5 timme. De urtagna äggen får mogna i en specialvätska i 24 timmar.
    • Genom ICSI kan det mogna ägget befruktas. Det innebär att en enda spermie injiceras i ägget under mikroskop.
    • Om befruktningen lyckas och det bildas ett embryo, fryses detta ner och förvaras tills det ska föras in i ett mottagarsto.

    Medelhavsklimat året om

    På Borgo La Caccia, där det också finns en vinodling, kan MoM:s flock av ston njuta av det frodiga gräset och medelhavsklimatet året runt.
    – Om ett av mina toppston skulle pensioneras i morgon skulle jag stå 200 procent bakom att skicka henne till mitt stuteri i Italien, säger Pieter Devos.
    – Vi har gjort allt för att vara säkra på att stona är i bästa tänkbara händer. Vi har vårt eget team, vår egen gård och full kontroll på allt som sker.

    Klaas de Coster förklarar:
    – Vår veterinär kollar stona varje vecka och om de är redo går de in i programmet, annars får de gå tillbaka till betet. Vi använder inga hormoner. Man kan göra OPU var tredje vecka, men vi gör maximalt sex OPU per vintersäsong, det är ungefär lika ofta som du kan göra embroytransfer. De ägg som blir till befruktade embryon fryses ned och skickas därefter till en reproduktionsanläggning i Belgien, där de fortsätter resan till sina nya ägare.

    Säljer till fasta priser

    Efter att ha investerat i sina avelsston skulle MoM enkelt kunna täcka sina kostnader genom att sälja embryon på auktion — något som blivit allt populärare på senare år och lett till att priserna skjutit i höjden. Men deras beslut att tillhandahålla det de kallar ”access proven breeding” betyder att de säljer alla embryon själva, till fasta priser.
    – Vi hade många diskussion om hur det här skulle göras, eftersom alla andra sålde via auktion. Men på auktioner blir det ingen ”access proven breeding, där är det ”highest-bidder proven breeding” – så vi bestämde oss för att göra på ett helt annat sätt, förklarar Klaas de Coster.

    MoM:s webbsida är ett skyltfönster för utbudet av frysta embryon. Företagsidén är att köparen väljer ett sto på webbsidan, ser vilka embryon och fäder det finns att välja på och sedan klickar hem det valda embryot.
    – Öppenhet är viktigt, så vi har delat in våra ston och deras embryon i fyra priskategorier, förklarar Klaas de Coster. Alla embryon bjuds ut till försäljning, vi behåller inga själva.

    Fakta

    Så mycket kostar ett embryo

    • e Heartbreaker u Sanscha LS: 25 000 euro.
    • e Chacco Blue u Ulysse des Forets: 13 000 euro.
    • e Cornet Obolensky u Goya: 7 750 euro.

    Blir enkelt för uppfödarna

    Den här filosofin att vara tillgänglig för alla betyder att deras kundbas sträcker sig från uppfödare med mycket pengar som beställer många embryon, till personer som ser det som en investering att köpa ett embryo och sälja det på auktion senare, till hobbyuppfödare som vill skaffa en ny blodslinje.
    – Det blir så enkelt för uppfödarna, de köper ett embryo och vi skickar det, eller så kan vi implantera det i ett sto här, vi kan även lägga till en garanti på att de får ett dräktigt sto.
    – Det enda vi inte vet är könet på det blivande fölet. Vi får uppfödare från hela världen som kunder, det är verkligen häftigt, säger Klaas de Coster.

    Teamet planerar också för framtiden och investerar i nya, unga MoM-ston. Syftet är att integrera dem i verksamheten senare, men först ge dem en chans att bevisa sin talang på tävlingsbanan.

    Juliette-scf-(_051222_4-(1)
    Juliette SCF (e Chacco Blue u Vibelle Z e Vigo d’Arsouilles) är ett av de första fölen som fötts i USA,
    efter att embryon skickats över från Mares of Macha. Foto: Mathea Kelley

    Bygger en plattform med kärlek

    Just nu har de sex blivande MoM-ston, varav tre tävlar med MoM-prefixet – Toupie de la Roque, Isaura och Coleraine des Bergeries – och tre ungston som går på bete tills vidare.
    – Det handlar inte om att skapa embryon, utan om att bygga en plattform för folk med kärlek till sporten och aveln, säger Pieter Devos.

    Klaas de Conter berömmer sina kollegor, som har visat sig vara ovärderliga på den här resan.
    – Det har inte varit enkelt, men vi har ett fantastiskt team, säger han.
    – Frederik reser över hela världen, han ser massor av hästar och han är som en uppslagsbok. Pieter vet hur svårt det är att hitta en bra häst. Han tillhör toppen inom sporten och vet åt vilket håll den är på väg, vilken typ av hingstar vi ska titta efter och dessutom har hans föräldrar stor erfarenhet av avel, så han var perfekt att samarbeta med.

    Hästarna som blev resultatet av de första MoM-embryona blir tre år i år. Det känns som om sporthästaveln är på gränsen till en revolution.
    – Att ha bättre hästar världen över är bra för alla. Naturligtvis måste de utbildas, och det är nästa steg, men om det inte finns talang i hästen från början finns det inget att utveckla, säger Pieter Devos.

    Klaas de Coster tillägger:
    – Vi har naturligtvis inga garantier, men att ha dessa riktigt bra ston att avla på ökar chansen att lyckas. Lägg till en bra hingst och chansen att få fram en bra hopphäst ökar ännu mer.

    Inte omöjligt med dressyr

    Planen är att fortsätta inom hoppsporten, där deras expertis finns.
    – Men man ska aldrig säga aldrig vad gäller dressyravel, säger Klaas de Coster.

    Pieter Devos tillägger:
    – Drömmen vore att om tio år ringer en uppfödare till mig och säger: ”Vi har en fantastisk häst som vi köpte från er som embryo, skulle du vilja rida den?”.

    Fakta

    MoM:s diamantston

    Pius-schwizer-carlina6-110501rt
    Pius Chwizer och Carlina. Foto: Roland Thunholm

    Åtta ston har fått den högsta rankningen i MoM:s embroyutbud:

    • Carlina (e Carvallo BB), Pius Schwitzers OS-sto.
    • Contara (e Contender), mamma till Chacco-Blue.
    • Molly Malone (e Kannan), Bertram Allens VM- och WC-sto.
    • Sancha LS (e Chin Chin), OS-häst vars mamma Sonora La Silla vunnit två världscupkval.
    • Toveks Mary Lou (e Montendro i), Henrik von Eckermans toppsto med två tredjeplatser i WC-finalen.
    • VDL Groep Eureka (e Chin Chin), 5*-igt tävlingssto, mormor till Mumbai.
    • Werly Chin de Muze (e Nabab de Rêve), sex generationer i OS och andra mästerskap.
    • Whoopie C (e Mr Blue), mamma till Tobago Z.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 17/2022.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden