Hoppning
10 oktober 2022 14:20
Ridsportplus

Framgångsrikt SWB-sto till toppryttare i Nordamerika

FörsäljningHon har radat upp nollor under sin tävlingskarriär och förra året nådde hon de högt uppsatta målen, bland annat att debutera 1,50. Nu har SWB-stoet Dagny VT lämnat Sverige och påbörjat nästa steg hos toppryttarna Kent Farrington och Tiffany Foster.

Framgångsrikt SWB-sto till toppryttare i Nordamerika
Niklas Arvidsson och Dagny VT i Kungsbacka i vintras - nu har stoet flyttat till USA. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    På elitfölsauktionen 2014 ropade Henrik Ankarcrona, förbundskapten i hoppning, och hans fru Ingrid in Dagny VT (SWB sto f -14, e Durrant-Verdi, uppf Maria Larsson) för 70 000 kronor. Med via telefon fanns Henriks mamma Susanne Ankarcrona, och tanken var att köpa ett föl som sällskap till ett annat föl som gick hemma hos sonen och svärdottern.

    – 70 000 kronor var ett ganska ordinärt pris på den tiden. Jag ville ha ett sto, för Henrik och Ingrids föl var ett sto, och så ville jag ha ett brunt föl. Och så hette hon Dagny, det var ju häftigt! Namnet passar henne bra, hon är lite av en tant – hon är den snällaste som finns, berättar Susanne Ankarcrona.

    Stoet blev kvar hos Ankarcronas till hon blev 2,5 år, och sedan reds hon in på Flyinges unghästprogram. Därefter gick tyglarna till fälttävlansryttaren Lina Forsberg, som precis som Susanne Ankarcrona bodde i Halmstad.
    – Det var bra för Dagny att komma ut i terrängen och galoppera, och Lina är en käck tjej. Hon var kvar där till Lina flyttade till England, då gick hon vidare till Victoria Almgren som 5-åring.

    Unghästår utan tävling

    Med Victoria hann det bli ett par starter under hösten 2019, innan pandemin satte stopp för tävlandet. Hela året som 6-åring gick utan tävling, men under 1,5 år fick Dagny en grundutbildning som Susanne Ankarcrona är tacksam för än idag.

    – Victoria har gjort ett fantastiskt grundarbete med henne, och hon sa tidigt att här finns något riktigt bra. När sedan Niklas Arvidsson testade henne i november 2020 sa han snart samma sak. Dagny fick flytta hem till Arvidssons och därefter har det bara rullat på – de felfria rundorna har kommit på löpande band.

    Dagny VT har under året levererat flera stabila nollor upp till 1,45, och även debuterat 1,50 med fyra fel. I samband med VM i Herning kom den kanadensiska hoppryttaren Tiffany Foster, som samarbetar med USA:s Kent Farrington, och provred stoet.
    – Tiffany blev väldigt förtjust i Dagny. Det var avgörande att det var toppryttare som ville köpa henne, vi har hört mycket gott om både Tiffany och Kent. Tiffany red henne väldigt bra, alla var väldigt glada efter provridningen, berättar Susanne.

    Kent Farrington, rankad som nummer 17 i världen, är den som nu står som ny ägare till Dagny VT, och enligt Susanne är det ännu oklart vem av dem som kommer att rida stoet.

    Har planen alltid varit att sälja Dagny VT?
    – Ja, jag rider inte själv längre och vi har inget stall kvar hemma. Ett tag tänkte jag att det hade varit kul att spara henne till vårt barnbarn Caroline, som är tolv år nu, men nu öppnade sig den här möjligheten. Vi satte ett par mål, bland annat att hon skulle debutera 1,50 förra året, så när spekulanten dök upp så var det svårt att säga nej.

    – Det hade varit jättekul att kunna behålla henne till någon svensk ryttare, det behövs ju alltid hästar. Vi får väl se om hon kan gå det allra största, det vet vi ju inte men Niklas är övertygad om det och det är även köparna. Vi får bara hoppas att det håller, säger Susanne Ankarcrona.

    Dubbla känslor

    Känslorna är dubbla när stoet nu har lämnat landet.
    – Det känns både jättejobbigt och roligt på samma gång. Det här var sista hästen, så nu funderar vi på om vi inte ska skaffa en till ändå, säger hon med ett skratt.
    – Vi får väl se om vi hittar något ungt.

    Susanne och uppfödaren Maria Larsson på Västanbytorps Stuteri är glada för att de nya ägarna har sagt att stoet ska få behålla sitt namn.
    – De har lovat att hon ska få heta Dagny, att de inte ska byta. Det är ett så gammalt fint namn, och nu har de lärt sig hur det ska uttalas. Både vi och uppfödaren kommer att fortsätta följa henne, går det bra så får vi ju en anledning att åka över till Wellington!

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden