Sverige
27 oktober 2022 09:15

Nomineringarna klara till årets Ryttargala

RyttargalanDet finns mycket att fira när det den 23 november återigen är dags för Ryttargalan på Grand Hotel - efter guldåret 2022 riktas strålkastarna främst mot de fantastiska framgångarna på hoppbanorna. Här hittar du samtliga nominerade ryttare, hästar, uppfödare och hästskötare.

Nomineringarna klara till årets Ryttargala
Att det svenska guldlaget från VM kommer att prisas på Ryttargalan är högst troligt. Foto: Roland Thunholm

Att de dubbla gulden på VM i hoppning i Herning kommer att hyllas på Ryttargalan är nog ingen överraskning. Tre av de fyrbenta hjältarna från VM-laget – King Edward, Markan Cosmopolit och H&M Indiana – är nominerade till utmärkelsen Årets häst, och chansen att laget eller den individuelle mästaren Henrik von Eckermann även tar hem Årets bragd eller Årets prestation får ses som stor.

Framtidens stjärnor ska prisas i kategorierna Morgondagens häst och Morgondagens stjärna, och de viktiga hästskötarna uppmärksammas i en egen kategori, Årets hästskötare, precis som Årets uppfödare.

I flera kategorier finns inga nomineringar utan här utses vinnaren av en jury eller genom röstning. Årets ridskolehäst, Årets ridlärare, Årets kämpe, Årets ridskola och Årets tränare avgörs på detta sätt, och även Ridsports eget pris Årets komethär kan du lägga din röst!

Nomineringar Ryttargalan 2022

ÅRETS HÄST
Häst som haft en betydande och avgörande roll under året för svensk ridsport.

H&M Indiana
BWP sto född 2008 e Kashmir van Shuttershof u Halifax ue Animo´s Hallo, uppfödare W Vanderlinden/van Turtelboom, ägare Stuteri Arch, ryttare Malin Baryard Johnsson.

Håller även i år ställningen som en av världens bästa hopphästar. En sann konstnärssjäl som i Herning inledde något skakigt men som i avgörandet gav allt och kastade in hela sitt hjärta så att VM-lagguldet kunde säkras med god marginal. I årets övriga skörd finns en seger och en tredjeplats i GCT Grand Prix.

Markan Cosmopolit
SWB valack född 2011 e Cohiba u Cohiba e Calido I, uppfödare Sören Savgren, ägare Markan Strömsholm, ryttare Jens Fredricson.

Underdog som slog alla, utom sin ryttare, med häpnad i VM i Herning. Nolla hela vägen till lagguldet, tvåa inför den individuella finalen och där en slutlig tiondeplats. En månad senare ny dubbelnolla, denna gång i prestigefyllda Spruce Meadows. Lika bra inne som ute med brons i vårens VC-final som bevis.

King Edward
BWP valack född 2010 e Edward 28 u Koningin de Lauzelle ue Feo, uppfödare Wim Impens, ägare Dufour Stables AG, ryttare Henrik von Eckermann.

Först skapade Gud människan. Sedan King Edward. För visst är han nästan overklig? Denna kortbenta varelse som kan flyga utan vingar. För andra året i rad ensam nolla genom det största av mästerskap. Dubbelt historisk som världsmästare. Etta på alla rankningslistor. En ”happy athlete” värd sin vikt i guld.

MORGONDAGENS HÄST
Svenskägd häst mellan sex och åtta år som spås bli en kommande stjärna.

Davalerian
Ryttare Carl Hedin. Född 2014 e Dante Weltino-Vivaldi, uppfödare Heinrich Kampmeyer, ägare Eques Managment AB.

Han började som 4-årschampion på över 90 procent. Fyra år senare har det storvuxna framtidshoppet levt upp till förväntningarna och med övertygande kraft tagit sig an lilla rundan på över 70 procent i alla starter. Inte illa för en häst vars första smeknamn var T-Rex.

Dinathia
Ryttare Sara Algotsson Ostholt. Född 2016 e Diacontinus-Natiello xx, uppfödare Werner Kaiser, ägare Sara Algotsson Ostholt och Chevau AB.

Sex år är bara sex år. Men vinnaren av årets tyska Bundeschampionat är extra av allt och imponerar stort även utanför fälttävlansvärlden. Och när en OS-silvermedaljör hävdar att hon aldrig suttit på en häst med lika stor talang och kapacitet – ja då säger det en hel del.

Caspian
Ryttare Louise Romeike. Född 2014 e LB Crumble-Heraldik xx, uppfödare Hans Beil, ägare Claas Hermann Romeike.

En komplett häst med allt som krävs i dagens fälttävlan. Poängplockare på dressyrbanan och ett atletiskt kraftpaket i terrängen med rätt nerv och hoppteknik. Inget verkar svårt för denna dynamiska häst som älskar sitt jobb och redan levererat jämna och höga resultat på trestjärnig nivå.

MORGONDAGENS STJÄRNA
Hängiven ryttare/kusk under 25 år som har förutsättningar att bli en framtida stjärna. Ryttare/kusk ska ha placering i svår klass och internationell erfarenhet. Man kan bara vinna priset en gång.

Linnea Kristiansen – sportkörning, enbet, 23 år från Husqvarna
Visade klass redan 2018 med guld i ungdoms-EM och följde i år upp med ett silver i U25-EM bakom Lady Lexington. I framgångsformulan finns genuin hästkunskap och allsidig träning som huvudingredienser. Kör nu med rak kurs mot världstoppen.

Hedda Thunberg – dressyr, 20 år från Danderyd
Har gått på vinnarväxeln med sin Diva mest hela året. Gick från dubbelseger vid säsongsdebuten vidare mot guld i både SM och NM för unga ryttare. Bidrog starkt till det svenska lagsilvret vid YREM i England som bästa svensk med en 10:e plats.

Lina Forsberg – fälttävlan, 23 år från Halmstad
Imponerade stort när hon med Kaizen respektlöst red om världseliten och upp på sjundeplats i tyska Luhmühlen. Tillbaka hemma efter drömjobb i England och med ny rutin i bagaget. Red för blågult i Nations Cup-finalen i Boekelo och ingår nu i seniorlandslagets utmanartrupp.

ÅRETS UPPFÖDARE
Svensk uppfödare som haft betydande framgång/ar med sin/sina uppfödningar.

Sören Savgren
Det var över stock och sten i hagarna på Vaddö i Roslagen som årets raket Markan Cosmopolit lärde sig hoppa, och på köpet blev en stark och sund ursvensk produkt. Vuxenhobby har hans uppfödare Sören Savgren kallat sin 20-åriga verksamhet. Nu kan han lägga till i världsmästarklass.

Verbena AB/Verbena Dressage
Bakom Verbena står Stockholmsfamiljen Skeppstrand som i 40 års tid producerat såväl kvalitetshästar för både dressyr och hoppning som godkända hingstar. Kronan på verket är Touchdown (härstamning) som med Patrik Kittel i sadeln blev sjua i årets glödheta VM-final i dressyr.

Regina och Therese Örup, Boxholms säteri
Två VM-hästar på raken är utan tvekan ett styrkebesked från en avel av den mindre storleken. 2018 hette hästen Box Qutie. I år var det dags för hennes son Box Leo, som tillsammans med Frida Andersén stod för den klart bästa svenska prestationen i fälttävlans-VM.

ÅRETS HÄSTSKÖTARE 
Hästskötare som sätter hästen i första rummet, skapar bra laganda och är ett bra föredöme för andra.

Louise Barraud – hoppning
Hovleverantör till King Edward, hästskötare bakom dubbla VM-guld och en ovärderlig kugge i världsmästarteamet von Eckermann, såväl på hemmaplan som på tävling. Vet hur man får världen bästa häst att må som en kung.

Sebastian Ulrich – dressyr
Med fingertoppskänsla och passion för perfektion ser han till att hans högt älskade skyddsling Dante Weltino tar för sig i världstoppen. Ligger alltid ligger steget före och vet exakt vad som behövs. Ett proffs i mästarklass vars värme, humor och engagemang smittar av sig på hela teamet.

Fanny Malmström – paradressyr
En klippa i ur och skur och det inte bara för hästen Don Damino. När hans ryttare Sandra Karlsson gjorde mästerskapsdebut i paradressyr-VM spelade denna hästskötare en ovärderlig roll som mental stöttepelare, medryttare och glädjespridare.

ÅRETS KOMET – Ridsports eget pris där ni läsare röstar fram vinnaren – här kan du rösta!
André Brandt – hoppning
Hedda Thunberg – dressyr
Amanda Andersson – fälttävlan

ÅRETS PRESTATION
Exceptionell prestation under året.

ÅRETS BRAGD
Årets bragd tilldelas den som med vilja och övertygelse antagit ett kraftprov, övervunnit motstånd och under press levererat ett enastående resultat, långt utöver det förväntade.

ÅRETS HEDERSPRIS 
Ryttargalans jury utser mottagaren av årets Hederspris.

ÅRETS TRÄNARE
Priset går till en tränare som oavsett nivå, står för ett gott ledarskap och lär ut god ridning/körning och hästkunskap på ett föredömligt sätt.

ÅRETS RIDLÄRARE
Ett pris för att lyfta det goda ledarskapet och för att ridlärare är en av de viktigaste personerna för elever, hästar och för ridskolans sociala betydelse i samhället.

ÅRETS RIDSKOLA
Den svenska ridskolan är unik och navet i ridsportens utveckling. För att uppmärksamma ridskolans betydelse utser Svenska Ridsportförbundets Ridskole- och Utbildningssektion Årets Ridskola.

ÅRETS RIDSKOLEHÄST
Ridsportsverige nominerar sina favoriter. Juryn utser en vinnare.

ÅRETS KÄMPE – utses i samarbete med Patrik Kittel
Priset delas ut till en ryttare med funktionsnedsättning som aldrig ger upp trots att kroppen inte alltid gör som hen vill, men som med järnvilja, beundransvärd inställning och läkande hästkraft tar sig vidare mot nya mål i livet inom ridsporten.

ÅRETS RYTTARE/KUSK
Svenska Ridsportförbundets Championatstecken.

Allt om Ryttargalan

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden