Ridsport Play, Sverige
8 december 2022 19:00

Ridsport Play: Ett värdigt avslut

Avlivning & akutvårdSom hästägare bär du det tunga ansvaret att se till att hästens liv avslutas i rätt tid. Förbered dig genom att ta reda på hur avlivning går till och vilka metoder som finns.

Ridsport Play: Ett värdigt avslut
Avlivning. Ridsport har följt med Svensk Lantbrukstjänst på deras tuffa men viktiga jobb. Foto: Sofie Sköld

Det är svårt att avgöra hur och var hästen ska avsluta sitt liv på bästa sätt. Men med större kunskap om hur det går till kommer du att skapa så bra förutsättningar som möjligt för ett fint och värdigt farväl.
– Mitt tips, som hästägare själv, är att vara påläst om vad som kommer att hända. Det gör att du känner en trygghet, säger Johanna Bårring, marknadsansvarig för häst på Svensk Lantbrukstjänst.

Hästen kan avlivas hästen genom mekanisk bedövning och avblodning, eller medicinskt.

Bultpistolen gör hästen medvetslös

Vid det första alternativet används bultpistol för att direkt göra hästen medvetslös och sedan avblodas hästen genom att båda halspulsådrorna öppnas. Avblodningen gör så att hjärtat stannar och hästen dör. Det är en väldigt skonsam metod för hästen men upplevelsen kan uppfattas som obehaglig för hästägaren vid avblodningen, då det kommer ut mycket blod.

Den andra metoden, genom medicin,  får enbart utföras av veterinärer. Då ges en överdos av sömnmedel direkt i blodet. Hästen faller omkull efter ett tag och blir medvetslös, och därefter slutar hjärtat att slå. Hästen får oftast lugnande först av veterinären.

I den här artikeln fokuserar vi på metoden med bultpistol.

Avlivning ska ske utomhus

Enligt djurskyddsrekommendationerna ska hästen avlivas utomhus, även vid medicinsk avlivning.
– Försök hitta en plats som passar. Oftast vet hästarna redan innan att något är på gång, men genom att vara på en plats där hästen känner igen sig och är trygg kan vi försöka hålla det så nära det normala som möjligt, säger Julius Mårtensson, en av Svensk Lantbrukstjänsts chaufförer.
– Det kan till exempel vara precis utanför hästens hage.

Det  är en väldigt skonsam metod för hästen men upplevelsen kan uppfattas som obehaglig.

Inför avlivningen kan det vara en god idé att ge hästen lugnande.
– När kunderna frågar om jag tycker att de ska ge sin häst lugnande brukar jag fråga om de kan klia sin häst i pannluggen och de flesta svarar ja. Sedan frågar jag om någon okänd kan göra detsamma,  och om de är det minsta tveksamma rekommenderar jag att hästen ska få lugnande, berättar Johanna Bårring och fortsätter:
– Är du osäker eller orolig, snälla, ge hästen lugnande. Det är för hästens, din egen och för chaufförernas skull.

Julius Mårtensson tillägger:
– Om du som hästägare ser att din häst är lugn när jag kommer dit, då får du också ett helt annat lugn. Det skapar en trygghet.

Sällan något blir fel

Som hästägare vet vi att allt kan hända med en häst och så även vid en avlivning. Det är väldigt sällan det blir fel, men Johanna Bårring tycker ändå att det är något att tänka på och ha med sig i bakhuvudet.
– Det kan blåsa upp ett löv vid hästens mule och den far iväg, då finns risken att det inte blir ett korrekt skott. Vapnet kan också klicka, oavsett hur mycket vapenvård som görs.

När avlivningen gjorts är det bra om kompisen får komma fram och lukta.

Julius Mårtensson

En säkerhetsåtgärd som görs är att alla chaufförer alltid har med sig två vapen, samt extra skott i fickan.
– Ingen bil lämnar åkeriet på morgonen utan två bultpistoler samt att allt är kontrollerat, berättar Julius Mårtensson.

Avliva två hästar samtidigt är sällan ett problem

Ibland kan det vara mer än en häst som ska tas bort samtidigt, vilket inte är ett problem som många kan tro. Antingen står hästägaren med båda hästarna eller så tas de om hand en och en.
– Har jag två hästar samtidigt så frågar jag alltid vilken som är mest alert och då tar vi den först. Det är inte så ofta som den andra hästen reagerar så mycket. Den kan titta till men oftast händer inte mer än så, säger Julius Mårtensson.

Är du osäker eller orolig, snälla, ge hästen lugnande.

Det är inte alltid som kompisarna får vandra vidare tillsammans, utan en av dem får stanna kvar på jorden en liten stund till. Då kan det vara svårt att veta hur det görs på bästa sätt.
– Många gånger blir det ett lugnare avsked om kompisen får se på. När avlivningen gjorts är det bra om kompisen får komma fram och lukta. Det kan först bli lite stressigt och oroligt, men sedan är det som att hästen förstår och accepterar, berättar Julius Mårtensson och fortsätter:
– Det blir oftast lugnare så än att hästarna ska separeras och den ena av dem ska stängas in. Då finns det en risk att den hästen stressar upp sig, springer, letar och gnäggar en lång tid efteråt.

Fakta

På plats för att hjälpa både häst och ägare

Imjl7553
Julius Mårtensson har arbetat med avlivning i många år. Ett tufft jobb, som han ändå älskar eftersom han kan ge hästen ett värdigt slut. Foto: Sofie Sköld

Han jobbar dagligen med att ge djuren ett fint slut och samtidigt hantera hästägare mitt i sorgen. Ett psykiskt påfrestande jobb som Julius Mårtensson ändå inte skulle vilja byta mot något annat.
– Jag älskar mitt jobb över allt annat och det kan ju låta fruktansvärt. Men för mig känns det så för att jag kan vara på plats för att hjälpa till när det verkligen behövs. För att ge djuren ett värdigt avslut.

Ingen av chaufförerna som jobbar med detta tycker om att avliva djur, en del drar sig till och med för det momentet. Många är psykiskt trötta efter en dag på jobbet, men ser det som sitt kall.
– Det är tufft att komma ut på plats, det är det. Men efteråt när det är klart så är det en stor lättnad. Det blir en skön känsla för att jag hjälpt djuret till en bättre plats, säger Julius Mårtensson.

Hur hanterar du ledsna hästägare?
– Det är olika från gång till gång. Vissa vill prata och vissa vill inte prata alls. Jag försöker berätta att jag förstår dem. Då släpper det ofta och de blir ännu mer ledsna. Det är så det ska vara, det är fullt normalt. Det är din bästa vän som du ska ta bort, då ska du få känna precis det du känner.
– När vi pratar i telefonen innan kan de vara positiva och känna att allt kommer att gå bra, men när jag kommer in på gården och de får se mig så brister allt. Det är helt okej, de får vara jätteledsna. Det är jätteviktigt. Det är så mycket känslor i det här så det behöver inte målas upp någon fasad.

När avlivningen är utförd så lastas hästen på lastbilen. Ägaren har vid bokningen bestämt om hästen ska kremeras eller gå till energiåtervinning för att ge värme till hus och hem.

Kan grävas ned vid tillstånd

Om du har tillstånd från kommunen får du gräva ner hästen på din mark, men detta gäller inte om du har avlivat hästen medicinskt.
– Om hästen avlivas med avlivningsvätska får du inte gräva ner den. Kroppen får inte komma i närheten av levande organismer eller vattendrag. Den ska brännas, eftersom vätskan är miljöfarlig och detekterbara mängder aktiv substans kan vara verksamma i över ett år i hästens kropp, berättar Johanna Bårring.

Fakta

Steg för steg: Så går det till

Anmälan till Svensk Lantbrukartjänst
Hästägaren tar beslutet och anmäler till Svensk Lantbrukstjänst genom deras hemsida, via kundtjänst över telefon eller i mejl. Uppgifter tas om både hästägaren och hästen.
– Det är viktigt att vi har kompletta uppgifter så som namn, registreringsnummer och försäkringsnummer för att kunna hjälpa kunden på bästa sätt, säger Johanna Bårring.

Kremering eller destruktion
Hästägaren bestämmer om hästen ska kremeras eller gå till destruktion. Den kan samkremeras med andra djur och då får ägaren en del av askan, eller så görs en separat kremering där ägaren får tillbaka just sin hästs aska.

Order till chauffören
En order skickas ut till chauffören med kundens alla uppgifter och hämtadress. Chauffören ringer upp kunden och bokar in en lämplig dag
– Det är svårt att ge en exakt tid. Jag brukar ringa upp en halvtimme innan och säga att jag är på gång, berättar Julius Mårtensson.

Imjl9133
Julius Mårtensson Foto: Sofie Sköld

Betalning
Betalningen görs antingen via Swish eller bankgiro i förväg, eller samma dag före avlivningen med kortbetalning. Fakturabetalning är också möjlig.

Chauffören anländer
Dagen då avlivningen ska ske ringer chauffören upp och berättar att han är på väg.
– När jag kommer fram parkerar jag en bit ifrån och vill gå fram och träffa hästen. Stämma av lite och presentera mig. Jag vill att hästen kommer fram till mig för att den ska känna en trygghet.
– Jag frågar alltid om hästägaren vet vad som kommer att hända, annars går jag igenom det. För när jag väl sätter i gång går allt väldigt fort och då ska händelseförloppet inte komma som en chock, berättar Julius Mårtensson.

Hästen på plats
Om hästen ska få lugnande, ges det utomhus eller så tas hästen ut till platsen så snabbt som möjligt efteråt, annars kan det vara svårt för den att gå.

Imjl9109
Bultpistol Foto: Sofie Sköld

Avlivning
Hästen avlivas med bultpistol i pannan och faller omedelbart till marken. Den är då medvetslös. Sedan avblodas hästen genom att halspulsådern öppnas med kniv, blodet rinner ut och hjärtat stannar.

Är hästen äldre, sjuk eller har lugnande medel i kroppen kan blodflödet vara sämre och hästen kan behövas stickas igen för att få det blodflöde som behövs. Ett tips är att ha tillgång till vattenslang, spån eller halm för att hantera blodet efteråt.

Var förberedd
Det är viktigt att vara beredd på att hästen kan få muskelsammandragningar som kan göra att den rör på sig, drar djupa suckar och verkar levande, men så är inte fallet. Det kan upplevas och se obehagligt ut.

Sista farväl
Ett sista farväl kan göras innan hästen ska föras bort, men Julius Mårtensson rekomenderar att hästägaren avlägsnar sig när lastningen ska ske.
– Inte för att det går vårdslöst till eller så, utan mest för att det är ett onödigt minne att ha kvar av sin häst.

Imjl9090
Bortforsling Foto: Sofie Sköld

Bortforsling
Hästens kropp lyfts med gripklo in i containern på lastbilen och fraktas iväg. Antingen blir den kremerad eller går till destruktion. Destruktion är det vanligaste och billigaste alternativet. Samkremering är något dyrare och separat kremering dyrast.

Mer att läsa
Mer information finns att läsa bland annat på Svensk Lantbrukstjänst hemsida, och på Jordbruksverkets sida “Slutet av hästens liv”.

Särskilda krav för slakt

  • Det finns ungefär 15 slakterier i Sverige som tar emot hästar som ska bli livsmedel. Förra året slaktades cirka 1 000 hästar i landet.
  • Slakt är bara möjligt om hästen kan transporteras till slakteriet. Oftast bokas hästen in på morgonen före ordinarie verksamhet för att det ska vara så lugnt som möjligt. Kravet för att få slakta en häst är att den har ett godkänt hästpass samt inte är behandlad med läkemedel som ger slaktkarens. Den ska också vara frisk, ren och inte komma från stall med smitta.
  • Hästen avlivas mekaniskt (bult-pistol och avblodning) och kontrolleras sedan av slakteriets officiella veterinär. Köttet går därefter till olika livsmedelsprodukter. En del slakterier har även samarbeten med djurparker som tar emot kött.

Så mycket kostar det

Häst & Smådjurskrematoriet, Munka-Ljungby, Skåne

Avlivning

  • I samband med kremering: 1 500 kr
  • Utan omhändertagande: 2 900 kr (transportkostnad 200 kr/mil tillkommer)

Kremering

  • Under 250 kg: 5 900 kr
  • Över 250 kg: 7 400 kr
  • Tillägg för separat kremering inkl pappurna: 3  900 kr

Ett värdigt slut, Ålberga, Sörmland

Avlivning

  • Mekanisk avlivning i kombination med kremering: 1 600 kr
  • Mekanisk: 2 500 kr
  • Medicinsk: 3 500 kr
  • Transportkostnad (hämtning av häst tur och retur): 200 kr/mil
  • Separat kremering
  • Under 250 kg: 8 900 kr
  • 250–600 kg: 15 200 kr
  • Över 600 kg: 18 200 kr

Samkremering

  • Under 250 kg: 5 500 kr
  • 250-600 kg: 7 700 kr
  • över 600 kg: 8 900 kr

Svensk Lantbrukstjänst, Finns på tio platser i landet.

Alla priser är inklusive ordinarie hämtning.

Avlivning

  • I samband med hämtning: 1 150 kr
  • Utan hämtning: 2 275 kr

Separat kremering

  • Över 250 kg: 14 975 kr
  • Under 250 kg: 13 250 kr
  • Föl: 8 575 kr

Samkremering

  • Över 250 kg: 12  225 kr
  • Under 250 kg: 10 500 kr
  • Föl: 7 200 kr

Hästkroppen återvinns som biobränsle

  • Över 250 kg: 5 250 kr
  • Under 250 kg: 4 500 kr
  • Föl max 100 kg: 1 900 kr

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 19/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden