Reportage
16 november 2022 09:14
Ridsportplus

Mia och Martin har byggt en lösdrift 2.0

HästlivMia och Martin Adrelius såg hur deras mark tog stryk av hästarna, samtidigt som hästar ofta stod på ett och samma ställe i hagen. För två år sen gjorde de därför slag i saken och började bygga ett gångsystem för sina hästar.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Mia Adrelius och hennes man Martin Adrelius bor utanför Vingåker i Sörmland. Här har de bott närmare 15 år och hästarna har alltid varit en självklarhet i deras liv. Mia Adrelius har gått kuskutbildningen på Strömsholm, haft nordsvensk, ardenner, quarterhäst och ridit en del western. Numera går det två fellponnyer i hagen runt huset.

    De två första åren hade familjen hästarna på stall, men efter bara några år valde de att gå över till lösdriftshållning.
    – Vi var nog lite tidiga med det, det var några som åkte förbi som var väldigt bekymrade över att hästarna stod ute i ur och skur. I dag är det ju vanligare med hästar på lösdrift, konstaterar Mia.

    Under en period hade Mia en mindre ponnyverksamhet och det var i samband med det som paret Adrelius märkte att hästarna slet ganska mycket på marken. Totalt gick då sex ponnyer i hagen och markpreparation blev ett måste.
    – Dessutom ville jag visa barnen som kom då hur nyttigt det är att hästarna rör på sig i hagen, säger Mia som också ser stora hälsoeffekter av det hela.
    – Jag har, peppar peppar, aldrig haft någon kolikhäst trots att jag haft ganska mycket hästar.

    Paddock Paradise 1
    Mia Adrelius.
    Paddock Paradise 12
    Jojje använder gärna vindskyddet under sommarhalvåret för att komma undan insekterna.

    Paret började med att lägga då ut stora mängder träflis i hagen.
    – Det har hållt ganska länge, så marken är ganska fin fortfarande med tanke på att de går här hela tiden, berättar Mia.

    Till det lilla stallet hör knappt en hektar mark, varav en halv hektar är i dagsläget öronmärkt till ponnyerna. Under sommarhalvåret lånar familjen hagmark av grannen.
    – Men framför allt märkte vi att de inte rörde sig så mycket. De trampade upp vid foderplatsen och så gick de mellan vattnet som stod relativt nära fodret och så saltstenen, berättar Martin.

    Lösningen på det problem kom under en resa utomlands när Mia var på en anläggning där de upprättat en gångsystem för hästarna. Något som ofta kallas för ”Paddock paradise”, eller på svenska ”hagparadis”.
    – Jag hade aldrig sett något liknande innan så idéerna satte igång, säger hon.

    Systemet kan kallas en lösdrift två punkt noll, med ett gångar för att uppmuntra hästarna till rörelse. I gångarna kan man jobba med olika material, lutning eller annat för att hästarna ska aktivera sin kropp.
    – Egentligen är det ju ganska logiskt. Tittar du på hästar i grupp går de gärna på led efter varandra och trampar upp stigar.

    Fortsätter utveckla

    Ett gångsystem kan också uppmuntra hästarna till rörelse även om man inte har stor markareal att tillgå. Sagt och gjort. Väl hemma började projektet att göra kom de vanliga hagarna till ett hagsystem. Såhär drygt två år senare pågår fortfarande utvecklingen av gångsystem hemma på den lilla gården.

    Paddockparadise22-2000x1331
    Ett foderbord med markförstärkning runt är en god investering tycker Mia och Martin Adrelius. – Det är bra för foderhygienen också, säger de.
    Paddock Paradise 2
    Hästarna har fri tillgång på halm, men får hö i slowfeednät och lite på golvet i foderhäcken.

    När man kommer in till gården står en foderhäck i första delen av hagen. Foderhäcken är det senaste bygget på gården och där får hästarna hö och halm, delvis i slowfeednät. När Ridsport kommer till gården står fellponnyerna Jojje och Luna och äter för fullt vid foderstationen som står mellan björkarna. Under intervjun tar morgonens giva slut och hästarna börjar röra sig.

    För att ta sig till vattnet måste de gå genom gången som går strax utanför huset.
    – Det tog ett tag innan jag fick ta av gräsmattan, skrattar Mia och nickar lite mot Martin.
    – Nu går gången förbi huset, bakom stallet där vi bara hade bråte förut och bort till lösdriften och där har vi ställt vattnet. Dessutom är det ganska mysigt att sitta här och hästarna går förbi utanför fönstret, säger Mia.

    Gången har dessutom en sektion av stockar som gör att hästarna måste lyfta på benen och använda sin kropp.
    – Ibland händer det att de far över alla stockar på en gång, säger Mia.

    Paddock Paradise 15
    Hästarna måste gå över stockarna för att ta sig till vattnet.

    Testat olika material

    Gångarna går runt och leder till olika sektioner, här finns hagdelen med björkar, en del som är grusad framför lösdriften och en större gräshage. Gångarna är förstärka med flera olika material. Mia har under perioder provat att hästarna barfota och märker stor skillnad på hästarnas hovar när de har olika material att gå på. Martin, som gått som hovslagarlärling, håller med.

    – Stenmjöl har vi märkt att det inte är så bra för hästarnas hovar när de går barfota. Stenmjölet sätter sig i lamellranden och gnager sig in lite. Så att gå enbart på stenmjöl är inget alternativ för hästarna.

    Bland materialet finns därför både grus, träflis och också en blandning mellan grus och spån.
    – De håller på att bygga borta på ett sågverk här så de skulle göra sig av med det. Så vi tog det för att förstärka upp, det kostade oss nästan ingenting. Man får vara lite kreativ, säger Mia också berättar att de bakom stallet har lagt markstabilisering för att hålla gruset på plats.

    Paddock Paradise 5
    Gången går bakom stallet och under gruset finns markarmering.

    – Vi var på väg att köpa en pall utomlands med stora plastmattor men det var så himla dyrt. Men då vi provade markarmering från jemofix, som man lägger grus i och det har hållit jättebra. Så tog vi den billigare varianten och slängde på flis som vi köpt på sågverket på andra delar.

    Under hela vårt samtal bubblar det av idéer om hur de vill utveckla sitt hagparadis hemma på gården.
    – I USA har de mycket idéer så där hittar vi mycket inspiration, berättar Martin.
    Bland planerna finns bland annat en bro som ska leda över ett dike.
    – Tanken är att den ska gå upp så det blir som en kulle de måste gå över. Vi måste först lösa dräneringen i diket, sen ska vi bygga bron så att de måste gå över och så fylla med grus så det inte blir halt för dem, förklarar Mia som också berättar att de ska anlägga en gång över en befintlig kulle som finns i gräshagen.

    Under de två åren har paret byggt, lagt till, ändrat om och skruvat på saker och ting. En period ingick ridbanan i systemet, men det tog de bort och valde istället att utöka ridbanan och låta den stå orörd.

    Paddock Paradise 20
    Tidigare ingick ridbanan i systemet men är nu ”fredad”. Istället går lagsystemet runt ridbanan och delen längst bort är gräshage.
    Paddock Paradise 4
    – Många säger att man inte ska lägga på träflis på lera för snart blir det lera. Men så länge du fyller på så håller det sig, sen är det biologiskt och nedbrytbart, säger Mia om träfliset.
    Paddock Paradise 3
    I en del av hagen är det mer skogskaraktär med träd och stenar. Det finns också en sektion som är mer en traditionell gräshage.

    Byggt en toalett

    För att hålla gångsystemet fräscht så mockar de hagarna. Den hårdgjorda ytan gör att det är relativt lättmockat i hagen. Dessutom pågår just nu ett experiment i hagen i Vingåker: Mia har byggt en toalett till hästarna.
    – Den är ganska ny. Först byggde jag toaletten uppe i ett hörn, men då använde de den inte. Sen så flyttade jag den till en plats där de brukar bajsa. Nu går de hästarna dit, säger Mia.

    Vad är då en toalett för hästar? Mia förklarar:
    – Det är egentligen inte så svårt. Jag köpte en bal med torv som jag spred ut, sen la jag stockar runt om. Jag har läst någonstans att hästarna gärna vill kliva över något innan de bajsar. Det funkar inte till hundra procent men jag tror dels att de kanske behöver några toaletter till och sen märker jag att mockar jag inte bort bajset, då gör de sina behov på andra ställen, säger Mia.
    – Men vi märker skillnad, från att det låg högar på flera ställen så blir det mer koncentrerat nu, säger Martin.
    – Valacken går ju gärna in och kissar där med, säger Mia som vill fortsätta utveckla toaletten för att få hästarna att använda den ytterligare.

    Paddock Paradise 25
    Luna på väg in i ”toaletten”.

    Fakta

    Bygg en egen hästtoalett

    Toalett

    • Lokalisera en bra plats där hästarna redan nu gör mycket av sina behov
    • Gör en fyrkantig ruta med stockar
    • Grunda med rikligt med torv och lägg sedan spån- eller halmpellets på
    • Mocka kontinuerligt

    Hälsovinster

    En av de största vinsterna är helt klart hästarnas välbefinnande. Paret har också noterat fler beteenden hos hästarna än tidigare.
    – Häromdagen var Jojje på väg till vattnet, sen stannade han. Då började Luna gå och då gick de tillsammans bort och drack vatten. Så det är häftigt att se deras beteende, där kändes det som att han väntade in henne, säger Mia.

    Paddock Paradise 18
    På gården finns även ett stall, men det används bara vid behov.
    Paddock Paradise 8
    Jojje går från delen där vattnet och vindskyddet finns ut i gräshage. Till höger är ridbanan.

    Just flytten av vattenkaret gjorde stor skillnad för hästarnas rörelsemönster.
    – Det tog en stund för hästarna att komma underfund med att vattnet stod borta vid lösdriften men sen blev det naturligt för dem att börja traska bort dit och sen går de tillbaka till maten. I naturen har de ju inte regel mat och vatten på samma ställe, säger Martin.
    – Det är så himla härligt att se dem så nöjda och glada tillsammans, säger Mia.

    Vad kostar det då att anlägga ett hagparadis? Det är något Mia och Martin inte vill tänka på.
    – Totalsumman vill vi inte tänka på. Men vi har tagit det lite pö om pö och då blir det inga stora pengar just då, säger Martin.

    Mia konstaterar att kostnaden nog ligger på runt 100 000 kronor, men då med parets ridbana inräknad.
    – Men vi har tänkt mycket ekonomiskt och funderat på hur vi ska göra för att inte kasta ut hur mycket pengar som helst, säger Mia som uppmuntrar alla att börja tänka mer kreativt.
    – Det är mycket man kan göra med små medel.

    Fakta

    Fem tips på hagberikning

    • Flytta vattnet längre från maten
    • Lägg stockar som hästarna måste gå över
    • Variera underlaget
    • Bygg ett gångsystem
    • Gör en sandlåda där hästarna kan rulla sig

    Fakta

    Hästarna

    Paret har två fellponnyer:

    ”Luna” Murthwaite Blue Rose (f-13, e Murthwaite Ice Man – Castle Hill Price II)

    ”Jojje” Little Jay (f-18 , e Bcklinn Jack Daniels – Wellbrow Leo)

    Fellponnyn är en ras från norra England som i dag används som allroundponny. I dag finns cirka 85 fellponnyer i Sverige.

    – Luna vann riksutställningen med 48 poäng tidigare i år, berättar Mia.

    Lina Riks

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden