Sverige
16 januari 2023 08:41
Ridsportplus

Dyra intyg för hästens utlandsresa

HästhälsaHopptävling i Danmark? Inga problem om hästen har ett FEI-pass. Besök på djursjukhus i samma land? Då krävs ett hälsointyg som kostar minst 2 790 kronor.

Dyra intyg för hästens utlandsresa
Reglerna för att transportera hästar över en landsgräns inom EU har skärpts. Foto: Lotta Brundin Gyllensten

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    I spåren av EU:s förordning om djurhälsa, Animal Health Law, har reglerna skärpts för transport av hästar över en landsgräns. Ett hälsointyg krävs för att flytta hästar mellan länderna, men priset för intyget varierar kraftigt.

    Uppfödaren Monica Lindstedt fick nyligen hem en häst från Tyskland, samtidigt som hon skickade iväg en annan till samma land.
    − Jag betalade 75 euro, alltså drygt 800 kronor för det tyska intyget, men 3 000 kronor för det svenska. Hur sätter Jordbruksverket sina priser? Det kan inte vara rimligt att ett svenskt intyg för samma sak kostar fyra gånger så mycket som ett tyskt, säger Monica Lindstedt.
    − Det här blir en tydlig kostnadsnackdel för alla som vill åka ut med hästar från Sverige, fortsätter hon.
    − I Sverige måste jag dessutom boka veterinär flera veckor innan, och kan ändå få beskedet att ingen kan komma ut den önskade dagen. I Tyskland kan veterinären komma med någon dags varsel, säger Monica Lindstedt.

    Finns ingen statlig finansiering

    Monica-lindstedt-2-221018-rt
    Monica Lindstedt Foto: Roland Thunholm

    Jordbruksverket har en fastställd taxa för hälsointyg. Den består av en fast avgift på 1 500 kronor, 100 kronor i administrativ avgift och därefter 595 kronor per påbörjad halvtimme. För en timmes jobb skulle priset då bli 2 790 kronor, men enligt uppgifter till Ridsport har kostnader på både 5 000 och 10 000 kronor förekommit, eftersom veterinärerna har tagit betalt för den tid de har behövt för att sätta sig in i regelverket.
    − Jag kan inte svara på hur andra länder sätter sina priser, men i Sverige har vi ingen statlig finansiering av denna verksamhet, så avgifterna ska täcka alla kostnader, säger Jenny Taylor, stf enhetschef på Jordbruksverkets enhet för internationella frågor och djurhälsopersonal.
    − Tidigare skiljde kostnaden beroende på hur lång restid veterinären hade, men nu betalar alla samma fasta grundavgift, fortsätter hon.

    Jenny Taylor säger att det är upp till varje veterinär att fastställa hur mycket tid det tar att utfärda intyget, och det kan inte Jordbruksverket påverka.
    − Vi kan inte begära att alla veterinärer är insatta i alla typer av intyg. De måste vara säkra på att det blir rätt innan de skriver under. Det kan också handla om att inte bara hästen ska besiktigas, utan även stallmiljön, för att säkerställa att det inte finns smittor hos andra hästar.

    Den som har synpunkter på priset får ta det direkt med veterinären.
    − Det är bara veterinären som kan svara för hur tiden är debiterad, säger Jenny Taylor.

    Åker till djursjukhus i Danmark

    Kravet på hälsointyg gäller även hästägare som väljer att åka till Danmark över dagen för att träna, eller för att behandla hästen på ett danskt djursjukhus.
    − För mig är det närmaste djursjukhuset i Köpenhamn, och eftersom jag inte fått bra hjälp med min häst i Sverige beslutade jag mig för att åka dit, berättar en hästägare som Ridsport varit i kontakt med.

    Hon gjorde den första resan i somras, och insåg att hon behövde ett hälsointyg utfärdat av en veterinär inom 48 timmar före avresan.
    − Men när jag började ringa runt till veterinärer för att få intyget blev det svårare. Det var som att de inte ville komma. Från ett håll fick jag rådet att be djursjukhuset i Köpenhamn att skicka ett brev om att jag hade en bokad tid. Sjukhuset gjorde det, men de var tydliga med att det inte skulle räcka om jag blev stoppad.

    Det här blir en tydlig kostnadsnackdel för alla som vill åka ut med hästar från Sverige.

    Monica Lindstedt

    Sedan i somras har hästägaren gjort flera resor fram och tillbaka över bron, utan att ha införskaffat korrekt intyg.
    − En gång har jag blivit stoppad, på väg från Danmark, och när jag sade att vi hade varit hos veterinären vinkade de förbi mig och önskade mig en trevlig dag.

    Hästägaren är medveten om att hon bryter mot regelverket.
    − Men de resorna jag gjort hittills skulle ha kostat mig 15 000 kronor bara i hälsointyg, och den summan räcker till att betala böter om jag skulle bli stoppad.

    Kan då kraven på dyra hälsointyg ses som ett handelshinder och en begränsning av den fria konkurrensen? Nej, svarar David Slottner, handläggare på Jordbruksverket och väl insatt i regelverket för förflyttningar av djur inom EU.
    − Det här är smittskyddsregler, där det finns begränsningar av hur du får flytta djur. Och du får dessutom bara flytta friska djur.

    Monica-lindstedt-3-221018-rt
    800 kr från Tyskland till Sverige men 3000 kr för samma resa åt andra hållet. Monica Lindstedt är mycket kritisk till prisskillnaden för nödvända intyg för att transportera hästar över landsgränser inom EU. Foto: Roland Thunholm

    Med FEI-pass reser hästen fritt

    Men hälsointyget behövs inte i alla lägen. Hästar med FEI-pass, eller hästar som är registrerade i rasens huvudstambok, kan föras fritt över de nordiska gränserna om de ska tävla och det finns dokument som visar att de är anmälda till tävling, eller om de ska delta i avelsvärdering eller bruksprov.

    De här specialreglerna har Jordbruksverket tillsammans med sina nordiska motsvarigheter förhandlat fram, och Jordbruksverket har fått kritik för att de inte gäller alla hästar som ska tävla.

    Islandshästarna hamnar utanför, liksom hästar som tävlar i working equitation och reining.
    − När vi hade förhandlat reglerna åkte reiningen ur FEI, säger David Slottner och suckar.

    Vill omfattas av undantaget

    Nyligen har landslagsledningen för working equitation i Svenska Ridsportförbundet skrivit till Jordbruksverket och begärt att hästar som tävlar i working equitation också ska omfattas av det nordiska undantaget från kravet på hälsointyg.

    ”Efter samtal med danska WE-föreningen och danska ryttare och kontroll på danska Foedervarestyrelsens webbplats verkar tolkningen i Danmark vara att undantaget gäller för all tävling, även WE”, skriver landslagsledningen och begär att Sverige gör samma tolkning.

    En översyn av reglerna kommer att ske, säger David Slottner på Jordbruksverket, men det är långt ifrån säkert att fler kommer att omfattas av undantagen.
    − EU-kommissionen har haft synpunkter på hur det här avtalet är utformat, och noterat att det finns tveksamheter kring dessa bilaterala avtal.

    Monica-lidstedt-stampel-1-221018-rt
    Hälsointyg kan bli en kostsam historia. Foto: Roland Thunholm

    Måste gå efter regelverket

    I värsta fall kan det bli färre undantag, inte fler, som hästsektorn skulle vilja se.
    − Vi ska vara medvetna om att detta inte är en förhandling där vi kan ställa vissa krav, utan ett regelverk som vi måste hantera och komma överens med de andra länder som undantaget gäller för, säger David Slottner.

    Det finns i dag ingen tidsplan för när de nordiska myndigheterna kan vara klara med översynen av  regelverket, så en god tid framöver gäller dagens regelverk.

    Fakta

    Hälsointyg

    • Tio dagar – så länge räcker ett vanligt hälsointyg som måste utfärdas tidigast 48 timmar före avresa på hästens hemmaanläggning. Kostnaden för intyget är minst 2 790 kronor.
    • Undantag: Hästar som är införda i en
      huvudstambok eller har ett FEI-pass behöver inte ha hälsointyg om de ska delta i vissa tävlingar eller evenemang i Sverige, Danmark, Finland eller Norge.
    • Undantaget gäller när hästen ska delta i travtävling, galopptävling, tävling inom de grenar som omfattas av FEI:s regelverk, samt avelsvärdering eller bruksprov.
    • Hästar som undantas från kravet på hälsointyg ska vara inlagda på en hästanläggning som är registrerad hos Jordbruksverket.

    Källa: Jordbruksverket

    TRACES – register för hästresor

    • Alla hästar som reser inom EU samt till Norge, med flera länder, ska registreras i det EU-gemensamma datasystemet TRACES.
    • I systemet finns också alla registrerade anläggningar inlagda. Hästen måste finnas på en registrerad anläggning för att få resa.

    Öppning för säkra anläggningar

    EU:s smittskyddslagstiftning öppnar för en möjlighet att anläggningar kan bli klassade som anläggningar med låg risk för smitta, och hästar som är registrerade på dessa anläggningar kan få hälsointyg som gäller i 30 dagar, i stället för tio dagar som annars gäller.
    − Men vi vet inte i dag vad som krävs för att få den klassningen, vem som ska besiktiga anläggningen, hur ofta och vad det skulle kosta att få den godkänd som säker anläggning, säger David Slottner på Jordbruksverket.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 21/2022.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden