Träningstips
30 december 2022 19:17
Ridsportplus

Gör din häst till en bra kompis

ProblemlösningHar du en häst som är krånglig att sko, inte vill bli spolad eller försöker tränga sig ut varje gång någon öppnar grinden till hagen? William Nilson Fryer ger råd.

Gör din häst till en bra kompis
William Nilson Fryer driver verksamhet tillsammans med Anna Freskgård på Lövsund, nordost om Nyköping. Foto: Natalie Lindholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Att hästen står och skrapar på stallgången, vägrar gå in i spolspiltan och rycker åt sig hovarna när hovslagaren är på besök är knappast ovanligt. Många hästägare är kanske också så vana vid att deras hästar är lite stökiga att de inte lägger någon extra tid på att göra något åt problemet. Men – alla små konflikter som uppstår i vardagen leder i förlängningen till en sämre relation mellan dig och din häst.

    För den som hanterar många unga hästar blir vissa saker så självklara att det går på rutin. För oss andra, som kanske står där med vår första egna unghäst, är det inte riktigt lika självklart. Så hur kan vi avgöra när det där lite buffliga eller stressade beteendet faktiskt utvecklats till ett riktigt problem – och hur råder vi bot på det?

    Hästarna förlorar respekt för människan

    Fälttävlansryttaren och före detta delfintränaren William Nilson Fryer har ett gediget intresse för inlärning och får ofta ta över hästar där andra gått bet. Han menar att många hanteringsproblem, framför allt hos unga hästar, handlar om att de blivit överhanterade.
    – Om vi håller på och grejar för mycket med hästarna när de är unga är det lätt hänt att vi polerar bort deras naturliga flyktbeteende. Det i sin tur gör att hästarna förlorar respekt för människan, uppbindning och all möjlig hantering, förklarar William och säger att det varken blir bra eller säkert.

    En sund relation med en häst innebär egentligen inga tillrättavisningar, utan bara vägledning.

    Grunden till att få en trevlig häst stavas därför flock. Hästar som fått växa upp i en större flock med individer i blandade åldrar har tidigt fått lära sig att respektera andra och blir därmed också mer lättränade. Här tycker William sig se att vi har ett problem i Sverige i dag, där många små uppfödare inte har mer än ett sto och någon enstaka annan häst som går med fölet.
    – Till oss kommer det väldigt många hästar som andra gått bet på. En gemensam nämnare för många av dem är att de växt upp utan en naturlig flock. Hästar som växer upp på det här sättet och hanteras för mycket av människor har tendenser till att bli farliga på riktigt, varnar William.

    _dsc0217
    Händerna ska signalera belöning, så tillrättavisa inte hästen med handen. Foto: Natalie Lindholm

    Strängt förbjudet att tillrättavisa med händerna

    Han varnar också för att fastna i ett ständigt tillrättavisande. När vi jobbar med våra hästar uppstår så klart ibland situationer där vi kanske måste tillrättavisa eller avleda. I det läget tycker William dock det är viktigt att tänka på hur vi tillrättavisar. Att använda händerna är strängt förbjudet.
    – Händerna ska alltid vara belönande för hästen. De ska dra sadelgjorden, klappa och sätta in bettet. Du kan inte förvänta dig att hästen ska kunna känna sig belönad av samma händer som tillrättavisar den, säger han bestämt.
    – Om du tillrättavisar med händerna får du betala i både minskat förtroende och en minskad respekt för dina händer.

    Här rekommenderar William att vi i stället tar hjälp av ett körspö. I den korta flärpen kan du knyta fast en rosett och på så sätt låta spöet simulera din egen svans.
    – Spöet kan du använda för att vifta lite med när du behöver hålla hästen ifrån dig eller peta hästen på bogen med när du behöver flytta den. Har du inget spö använder du armbågen eller höften för att knuffa till hästen. 

    Men, säger William, det gäller att komma ihåg att så fort du behöver tillrättavisa hästen har du missat anledningen till varför det behövdes.
    – En sund relation med en häst innebär egentligen inga tillrättavisningar, utan bara vägledning.

    Fakta

    Vad betyder begreppen?

    Istock-625769700_borste
    Borste – positiv förstärkning Foto: iStockphoto
    • Positiv förstärkning
      Tillsätta något hästen upplever positivt (belönande).
    • Negativ förstärkning
      Ta bort något hästen upplever som negativt (belönande).
    • Positiv bestraffning
      Lägga till något hästen uppfattar som negativt (bestraffande).
    • Negativ bestraffning
      Ta bort något hästen uppfattar som positivt (bestraffande).
    • LRS (Least Reinforcing Stimulus)
      Undvika att ge respons på hästens beteende (neutralt).

    Naturligt med bakslag

    Vissa saker måste man dock ta sig igenom. Bakslag är naturligt och inget att oroa sig för så länge du analyserar bakslagen och gör något åt dem.

    När William får hem en ny häst börjar han alltid med att göra en ordentlig genomgång av hästen.
    – Vi jobbar med landets ledande sportveterinärer för att hjälpa både hästar och hästägare. Smärta är tyvärr grunden till många problem.

    Av den anledningen bör du alltid först fråga dig själv om hästen kan ha ont när den till exempel inte vill stå still på gången. För unghästar med spatt är det nästan omöjligt att stå still på gång eller i transport.

    En häst i försvar är farlig

    William är också noga med att aldrig pressa en häst till att hamna i försvarsposition. Det, säger han, är det värsta som kan hända en häst.
    – När hästen går in i försvar är den enormt stressad och rädd och den absolut farligaste hästen är den som känner att den behöver försvara sig.

    Medan flyktbeteenden ofta är sunda och går att hantera, gäller det att se upp med en häst som känner att den är trängd och inte har möjlighet att fly undan.
    – Lär hästen att du inte är farlig, att den alltid kan gå undan och att du alltid kommer ge den utrymme.

    Fakta

    William Nilson Fryer

    _dsc0296
    William Nilson Fryer har ägnat sig åt fälttävlan sedan han var barn. Foto: Natalie Lindholm
    • Ålder: 36 år.
    • Bor: Tystberga i Södermanland. 
    • Gör: William är fälttävlansryttare och C-tränare. Tillsammans med sambon Anna Freskgård tar han emot hästar för inridning och utbildning och han har tagit helt gröna hästar till internationell svår fälttävlan. Förutom att träna hästar har William jobbat som delfintränare. Han coachar också lärare i träningsmetoder och hands-on-träning på skolor för barn med autism.

    Williams åsikt omgodisbelöning

    – En häst blir belönad av att den känner sig trygg och lugn. Jag belönar aldrig med godis utan bara med till exempel kli och kel.

    Fakta

    William tipsar

    _dsc0220
    Stå still på stallgången Foto: Natalie Lindholm

    1. Stå still på stallgången

     Först och främst måste vi fråga oss själva varför vi vill ha hästen stående på stallgången. Handlar det om att vi ska borsta och göra i ordning hästen måste vi vara medvetna om att borstningen är en social bonding mellan häst och människa. Om hästen inte är helt trygg på stallgången innebär det att borstningen, som egentligen ska fungera som en positiv förstärkning, i stället kan uppfattas som en positiv bestraffning. Det vill säga att hästen inte alls uppfattar stunden som trevlig fast det var vår intention.

    För att få hästen att uppskatta skötseln på stallgången kan du börja i en miljö där den är trygg, vare sig det är i boxen, på lösdriften eller på stallplan. Sen kan du ta med dig hanteringen in på stallgången. Om hästen står och skrapar på gången när du lämnar den är det oftast ett kontaktsökande beteende, den vill ha dit dig igen. Då är det väldigt viktigt att du inte går tillbaka när hästen skrapar. Gå fram till hästen, men vänta några meter bort. Titta inte på hästen förrän den slutar skrapa, då går du fram. På det här sättet har du belönat att hästen slutat skrapa.

    _dsc0242
    Sluta trängas vid grinden Foto: Natalie Lindholm

    2. Sluta trängas vid grinden

    Försöker din häst tränga sig ut ur hagen? Då bör du först fundera på varför hästen vill in. Är det för att det är dags att släppa in alla hästar? I så fall är det helt orimligt att låta de yngsta hästarna gå kvar längst. Ta in de unga hästarna först så att de känner sig trygga. Ofta tränger sin hästarna nämligen för att de är rädda att bli lämnade ensamma.

    Var gärna två personer vid insläppet, en som leder in och en som står vid grinden. Personen som står vid grinden har dels till uppgift att hålla hästen som är kvar sällskap, men också att hålla den borta från grinden. Här får du gärna använda ett körspö, som inte kan trassla in sig, för att mota undan hästen. Använd spöet hellre än händerna, är vi för yviga med våra armar upplever hästarna oss nämligen som väldigt oberäkneliga.

    Om hästen far runt i hagen, vänta med att fånga in den tills den lugnat ner sig. På så sätt lär den sig att att den får komma in när den står lugnt.

    _dsc0253
    Acceptera duschen Foto: Natalie Lindholm

    3. Acceptera duschen

    Det är en vanlig missuppfattning att hästar som inte tycker om att bli duschade är rädda för vatten. Problemet handlar snarare om att de inte tycker om att få vatten sprutat på sig av personen i fråga. Om hästen dansar runt för mycket i spolspiltan har du inte kalibrerat hästens flyktbeteende. Du måste ha tränat hästen så att du kan göra saker med den utan att den springer runt.

    Hur du sprutar på hästen spelar roll. En solid stråle som gör att vattnet studsar gör oftare att hästen blir rädd. Använd ett duschmunstycke eller fingret på strålen för att göra strålen mjukare.

    Träna genom att spola på hästen och fortsätta spola tills den står still, först då tar du bort strålen. Är hästen jätteduktig med att spola frambenen, nöj dig med det för den gången. Kom ihåg att du kan spola hästen tio gånger om dagen om du vill när du tränar. Jag föredrar att spola hästen utomhus men det ställer krav på din relation med hästen. Om du kan hålla hästen med en hand och spola med den andra har ni en ganska bra relation. 

    _dsc0237
    Bli klippt Foto: Natalie Lindholm

    4. Bli klippt

    Först och främst, alla hästar bör ha öronproppar om du ska klippa runt huvudet. I dag finns det tysta fina klippmaskinen, köp gärna en sån.

    Börja träna i tid! Planerar du att klippa i oktober kan du gärna börja träna redan i augusti.

    Innan du börjar klippa ska du se till att hästen är rastad och lugn. Borsta av hästen ordentligt också, finns det smuts i pälsen kan det göra ont när du klipper.

    Kör med klippmaskinen överallt på hästen utan att klippa och ta inte bort maskinen om hästen reagerar. Om du håller maskinen på hästens hals och den blir spänd väntar du med att ta bort maskinen tills hästen slappnar av och sänker nacken.

    Belöna med positiv förstärkning i form av social uppmärksamhet och kli. Att låta hästen sysselsätta sig med en slicksten medan du tränar är inte fel.

    _dsc0222
    Inte klia på människan Foto: Natalie Lindholm

    5. Inte klia på människan

    När hästen kliar sig på oss ska vi vara medvetna om att det inte handlar om att den försöker visa sig överlägsen och dominera oss, som en del tror. Det hela är enklare än så. Hästen kliar sig mot oss för att det kliar i ansiktet och vi står närmast till hands. Här får vi jobba med toleransträning. Om hästen tränats med träns och direkt försöker klia sig när ni kommer tillbaka in i stallet beror det på att den haft så fullt upp med andra stimuli innan att den inte märkt att det kliar förrän nu.

    Här måste du:

    1. Undvika att hästen kliar sig på dig genom att  helt enkelt flytta dig undan.
    2. Se till att du håller hästen lite upptagen så att den inte märker att det kliar. Passet är inte slut förrän du släppt in hästen i boxen eller hagen, först då kan den gå och klia sig. Även här kan du använda en armbåge eller höft för att knuffa undan hästen och skapa lite utrymme för dig själv.
    _dsc0229
    Stå snällt med hovslagaren Foto: Natalie Lindholm

    6. Stå snällt med hovslagaren

    Många är väldigt duktiga på att träna hästen att lyfta hovarna. Men det är inte lika vanligt att man tränar på att låta någon annan lyfta hovarna. När hovslagaren kommer innebär det därför plötsligt ett helt nytt ovant moment för hästen. Här är den enkla lösningen att se till att någon annan, det kan vara grannen eller en kompis som hästen inte känner, kommer och lyfter hovarna lite då och då. Be gärna någon som utstrålar lite osäkerhet att göra det, och se till att det fungerar innan hovslagaren kommer ut. Allt du tränat på sätts på prov när du ber en ny person göra samma sak med din häst – det är ofta här det brister. Jag tycker att hovslagarna måste ha tålamod och komma ihåg att hästen inte har någon relation till hovslagaren. Om hovslagaren börjar röja och skrika på hästen kommer det att bli mycket svårare att verka den nästa gång.

    Beteenden du ska träna är att hästen lyfter hoven, att den låter dig hålla kvar hoven lyft och accepterar att du håller på med hoven, alltså raspar och kratsar.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 21/2022.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden