Fälttävlan
26 december 2022 19:11
Ridsportplus

EM-häst till junior: ”Börjar hitta knapparna”

Ung i ridsportenHon kommer från en familj med starka fälttävlanstraditioner och är ensam i den svenska spetstruppen för juniorer 2023. Med sig in satsningen mot EM och andra mästerskap har hon både sin Flavius och sin tränares tidigare EM-häst. I den nya delen av intervjuserien Ung i ridsporten får du möta Wilma Bertilsson som berättar varför hon håller på med fälttävlan och hur det känns att få en fyrstjärnig häst i stallet som 16-åring.

EM-häst till junior: ”Börjar hitta knapparna”
Wilma Bertilsson och Cesar blev ett ekipage tidigare i år. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Med både en mamma, Agneta Bertilsson, och en mormor, Margareta ”Bibbi” Bertilsson, som har tävlat mycket fälttävlan föll 16-åriga Wilma Bertilsson inte långt från päronträdet.

    Jag vill bli veterinär med hästinriktning, kanske någon specialist inom kirurgi. Wilma Bertilsson.

    – Att de har ridit fälttävlan har säkert påverkat mitt val av gren, men jag rider fälttävlan för att jag vill göra det och inte för att de har gjort det, säger Wilma Bertilsson.

    Hon bor med sin familj på en hästgård utanför Växjö i Småland och fick för inte så länge sedan en riktigt välmeriterad häst till stallet. Hennes tränare Philippa Magnusson har pausat sin egen elitsatsning och nu står Magnussons EM-häst Cesar hos Bertilssons.
    – Han är jätterolig och vill hur mycket som helst i terrängen. Dressyren är lite svårare men nu har jag haft honom några månader och börjar hitta knapparna, säger Wilma Bertilsson som hann rida en tävling på fuxvalacken innan årets säsong tog slut.

    Flera hästar på gården

    Cesar blir 13 år nästa år och började gå motsvarigheten till dagens fyrstjärniga nivå 2018 med flera starter i Nations Cup och en individuell start på EM 2019.

    Efter att ha rehabiliterats efter en senskada är han numera alltså stallkompis med Flavius 56 som Wilma Bertilsson blev fyra med på NM i ungdomsklassen och tog JSM-silver med under 2022, mammas två dressyrhästar, två unghästar och Wilma Bertilssons tidigare tävlingsponny som nu är såld men står kvar.

    Flavius är välutbildad i dressyren, men kan trots sin ålder fortfarande vara en spelevink.

    ”Räv bakom örat”

    – Han har en lite räv bakom örat och man vet inte alltid vad som kan hända. Men jag tror att buset håller honom ung och frisk. I terrängen och hoppningen är han väldigt lätt att manövrera, säger Wilma Bertilsson.

    Wilma
    Wilma Bertilsson och Flavius i polska Strzegom tidigare i år. Foto: Pompo Mompo Horse Photography/www.pompomompo.com

    – Han är en häst med tuff fasad men som egentligen är en liten hare. På senare tid har jag lärt mig att jag behöver vara mer bestämd och visa tydligare var jag vill med honom. Jag har också börjat prata med honom innan hindren i terrängen för att göra honom uppmärksam på att något snart kommer. Det är Philippa som har lärt mig det, hon har gjort så med Cesar, berättar Wilma Bertilsson.

    Veterinärplaner

    Liksom många andra unga i ridsporten kombinerar hon en seriös sportsatsning med studier.
    – Jag är ganska ambitiös och intresserar mig mycket för det jag fastnar för, som hästar. Samtidigt gör jag mitt bästa i skolan. Jag vill bli behörig att söka till veterinärprogrammet.

    – Jag vill bli veterinär med hästinriktning, kanske någon specialist inom kirurgi. Jag har praktiserat på veterinärkliniker och sett många operationer, det är spännande.

    JEM nästa

    Men nu närmast väntar ett spännande år för ryttaren som redan är kvalad till JEM med Flavius och siktar på att bli det även med Cesar. När denna artikel skrivs är det inte aktuellt med någon terrängträning på ”hemmabanan” hos Blekingeklubben Sporren, en och halv timme med bil från Växjö.
    – Men det finns mycket annat man kan göra vinterhalvåret som hoppning och dressyr och inomhusterräng, säger Wilma Bertilsson.

    Blir hinderjägare

    Hon behöver inte fundera särskilt länge på frågan varför hon har valt fälttävlan:
    – Det är roligt att göra lite av varje och nästan alla hästar tycker det är något speciellt med terrängen. Terrängen får dem att arbeta för dig och intressera sig för arbetet på ett annat sätt. Och så blir de kvicka hinderjägare.

    Här kan du läsa första delen i serien Ung i ridsporten.

    Fakta

    Wilma Bertilsson

    Ålder: 16 år.

    Bor: På hästgård utanför Växjö.

    Familj: Mamma och pappa.

    Gren: Fälttävlan.

    Gör: Går första året på gymnasiets naturvetenskapliga program.

    Klubb: Växjöortens Fältrittklubb.

    Meriter: Fyra på YR/J NM samt silver på JSM 2022. Guld på stil-SM guld som 13-åring.

    Bästa hästar: Flavius 56 (HANN val f 2008 e Coral Reef Funskerl 3-Grosso Z, uppf K Rabeler, äg A Bertilsson och H Petersson), Cesar (SWB val f 2008 e Crelido-San Quintero, uppf U Magnusson, äg P Magnusson. 

    Aktuell: Nyligen uttagen som enda ryttare till spetstruppen i svenska juniorlandslaget. Mottagare av stipendium ur Petrus Kastenmans minnesfond i samband med tävlingarna i Friends.

    Kuriosa: Har ägnat sig en hel del åt att träna brottning, inspirerad av sin pappa som har tävlat på hög nivå.

     

    Expandera

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden