Fälttävlan
23 januari 2023 13:39
Ridsportplus

Förstahästen äntligen redo för satsning

I stallet med SaraOS-medaljören från London ger inte upp – trots tuffa motgångar som en tragisk brand i hästlastbilen och en allvarlig hjärnskakning. Häng med på stallvandring hos Sara Algotsson Ostholt - här är hästarna som är hetast just nu.

Förstahästen äntligen redo för satsning
Sara siktar mot OS med Chicuelo (SWB val f -11, e Click and Cash-Empire, uppf Agneta Lembke, äg Patricia Oddshammar och Gunnar Modalen). Foto: FEI/Richard Juliart

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    När både Sara Algotsson Ostholt och hennes man Frank Ostholt skadades i ridolyckor i början av fälttävlanssäsongen påverkades hela tävlingsåret 2022 för den Tysklandsbaserade svenskan – inte minst när det gällde den tilltänkta VM-hästen Chicuelo.

    Han började säsongen starkt med en bra insats när det reds Nations Cup på VM-banan i Italien, där en felfri banhoppning och tredjeplats i lagtävlingen var pricken över i. Men under en polsk tävling efter det italienska meetinget störtade Sara med en annan häst och fick en allvarlig hjärnskakning.

    Tävlade makens hästar

    Kort därefter trillade hennes man Frank av riktigt illa under framridningen till en terräng för unghästar. Bettet gick av och hästen fick panik. Frank låg två veckor på sjukhus med åtta brutna revben och en allvarlig hjärnskakning. Under tiden fick Sara ta över.
    – Jag vet att jag borde ha tagit det lugnt och låtit mitt eget huvud läka ordentligt, och jag hade fortfarande ont i mina revben som hade fått sig en ordentlig smäll. Men jag var så ivrig och ville så mycket. Jag tävlade och tränade även Franks hästar en period, säger Sara.

    Han är en väldigt känslig häst och jag var så stressad.

    Den känslige valacken Chicuelo, som har vunnit Breeders och ingick i det svenska bronslaget på EM 2021, kanske påverkades av att hans ryttare var stressad och inte hade läkt ordentligt efter sin hjärnskakning. Eller så berodde formsvackan på något helt annat.
    – Vi har gjort hur många undersökningar som helst på honom, bland annat en gastroskopi, utan att riktigt hitta något fel. Han var liksom öm i hela kroppen och blev väldigt smal ett tag. Ingenting stämde. Men nu är han jättefin i kroppen igen. Vi satsar så klart mot att ta en plats i det svenska laget på EM, och i OS i Paris 2024, säger Sara.

    Blev en ond spiral

    Med de andra hästarna tuffade allt på som det skulle, men med Chicuelo blev det en ond spiral.
    – Ingenting stämde, verkligen ingenting. Jag vet inte vad det var, men han är en väldigt känslig häst och jag var så stressad under den perioden, säger Sara, som valde att avstå VM.
    – Jag ville inte åka dit och vara ett namn på startlistan, jag ville åka dit och göra ett bra resultat.

    Nu verkar Chicuelo alltså vara i ordning igen och träningen fortsätter mot OS för hästen som är mycket stark och snabb i terrängen.
    – Det är hans styrka, han kämpar alltid. Det var ju därför det blev så många frågetecken för mig när han plötsligt inte gjorde det, som i Aachen.

    SWB-valackens svaga sida är dressyren, där Saras tidigare mästerskapshästar generellt har varit starka.
    – Men jag hoppas verkligen att vi kan höja oss där.

    Fakta

    Tre hästar som Sara Algotsson Ostholt  tror på

    Dynamitejack3fotovictoriajohansson
    Dynamite Jack Foto: Victoria Johansson

    Dynamite Jack

     HOLST val f -13 e Diarado-Grundyman xx, uppf Josef Auge, äg Frank Ostholt och Elke Vietor.

    – Han har varit hos oss sedan han var två och ett halvt år. Han har varit godkänd hingst men fick pungbråck när han var fem år och är nu valack. Vi tappade hela hans säsong som 5-åring. Han har en väldigt bra inställning, kämpar verkligen och har lätt för att galoppera. Han har inte de största gångarterna, men gör allt snyggt och prydligt i dressyren.
    – 2022 har han tagit klivet upp till fyrstjärnig och har även gjort en lång sådan. Det är alltid ett frågetecken innan hästarna har gjort det, om de ska klara distansen, men det gjorde han jättebra. Han var totalfokuserad trots att det var jättemycket publik, vilket han inte är van vid.
    – Han är lite av en ”gubben-i-lådan-häst” som har poppat upp nu. Ingen mer än jag har nog riktigt trott på honom. Det ska bli spännande med honom nästa år och kul för mig att ha en till fyrstjärnig häst till förutom Chicuelo, så att jag själv kan vara mer i gång på den nivån. 

    Dinathia
    Dinathia

    Dinathia

    HANN sto f-16 e Diacontinus-Natiello xx, uppf Werner Kaiser, äg Sara Algotsson Ostholt och Chevau AB.

    – Det är verkligen ingen ”gubben-i-lådan-häst”, det här är en häst som alla vill ha. Det var Linda (Algotsson, Sara Algotsson Ostholts syster, reds anm) som hittade henne på en auktion som 4-åring. Jag åkte och provred henne och jag har aldrig fått en sådan känsla. Första gångerna jag galopperade henne ute i skogen kände jag att det här är en häst jag kan styra mot femstjärniga hinder hur lätt som helst. Hon har nästan för bra galopp, men det är bara att vänja sig.
    – Hon är 1,70, långbent och ädel, rör sig lätt, elastiskt och i uppförsbacke och har en enorm inställning. Hon hoppar otroligt bra och blev elva på UVM som 6-åring. UVM för 7-åringar är otroligt tuff, jag får se hur jag gör med det.

    Swea
    Swea

    Swea

    Sto f -17 e Chacco’s Crack-Irco Mena, uppf/äg S Algotsson Ostholt och F Ostholt.    

    – Detta är Wegas (silverhästen från OS, reds anm) förstfödda och hon är väldigt lik sin mamma fast lite ädlare.
    – Swea har gjort några unghästklasser i hoppning och terräng. Hon är byggd på ett bra sätt och har ett bra språng och bra egen balans.
    – Ibland kan hon ställa lite frågor och ha egna åsikter om vem som är chef och så där. När jag klagar lite över det brukar mamma påminna mig om att Wega också hade många synpunkter när hon var yngre.

    Andra hästar i stallet

    • Voulez Vous
      (sto f -17 e Chacco’s Crack-Irco Mena, uppf/äg S Algotsson Ostholt och F Ostholt). Helsyster till Swea, de båda kom till genom embryotransfer.
      ”Har ett hjärta av guld, inställning som få.”
    • Dally Sally
      (f -18 e Dallas VDL-Heraldik xx, uppf A Baumann, äg S Algotsson Ostholt och F Ostholt). ”En mix mellan Wega och Louise Romeikes Waikiki, rör sig och hoppar väldigt bra.”
    • Kal El
      (val f -19 e Kalaska de Semilly-Christiano, uppf R Göhner, äg S Algotsson Ostholt och F Ostholt). ”Det var kärlek vid första ögonkastet när vi köpte honom av uppfödaren i våras. Utstrålar harmoni och självförtroende. Hans mormor är Apertina som omkom i last-bilsbranden.”

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 1/2023.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden