Dressyr
19 februari 2023 16:49
Ridsportplus

”Välutbildade stewards vinner ryttarnas respekt”

HästvälfärdPå danska dressyrtävlingar finns en steward som övervakar framridningen. Filmning har också använts, allt i syfte att öka hästvälfärden.
– Det svenska ridsportförbundet borde vara mer proaktivt, säger dressyrdomaren Leif Törnblad.

”Välutbildade stewards vinner ryttarnas respekt”
Överdomare i Sverige ska hålla koll på många saker. I Danmark finns förutom överdomare en steward som övervakar framridningen. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Hästvälfärden och sporten måste samarbeta. Det är en grundförutsättning enligt Leif Törnblad, internationell dressyrdomare från Danmark.
    – Det får inte bli krigföring mellan sport och hästvälfärd, och för att undvika det krävs det upplysning, kunskap och förståelse, säger Leif Törnblad.

    I Danmark har filmning av framridningen på dressyrtävling använts vid utvalda tillfällen, som de danska mästerskapen.
    – Filmningen ger en möjlighet att gå tillbaka och studera vad som hänt, men jag tycker egentligen inte att det är nödvändigt med filmning, utan det är bättre att föra en dialog med ryttare.

    Blir duktigare med utbildning

    Leif-tornblad
    Leif Törnblad var en av talarna på en hästvälfärdsdag på SLU. Foto: Sofie Sköld

    Sedan några år har danska dressyrtävlingar från regional nivå och uppåt stewards  eller tekniska delegater, som har ett officiellt uppdrag precis som svenska överdomare, men vars främsta uppdrag är att övervaka framridningen.
    – Det tog lite tid innan alla stewards kunde se skillnaden mellan att hästen gick i låg och djup form, som hästar ska gå under uppvärmningen, och en häst som rids i kort form bakom lod.
    – Med utbildning har de blivit duktigare, och det är viktigt att alla stewards vet vad de talar om, för ryttarna kan mycket, och välutbildade stewards vinner ryttarnas respekt.

    Leif Törnblad säger att det kan finnas ett större behov av kontroll på framridningarna i Danmark som en följd av att dressyren är mer kommersiell i Danmark än i Sverige, med stora aktörer och stora pengar.
    – Men jag tycker att det svenska ridsportförbundet kan agera mer proaktivt än det gör. Förbundet sitter och lyssnar och tar inte dialogen, även om det svenska regelverket är väl så bra som i andra länder. Det behövs någon som ställer sig upp och talar om vad som gäller.

    Det får inte bli krigföring mellan sport och hästvälfärd.

    Leif Törnblad

    Det handlar också om att få dressyrdomarna att bedöma på liknande sätt.
    – Vi domare på level 4 har konferens varje år där vi tittar på ridning och diskuterar. Vi har lite olika åsikter om vad som är god ridning, men utvecklingen går åt rätt håll, säger Leif Törnblad.

    Två stewards vore det bästa

    Annette Fransén Iacobaeus är internationell dressyrdomare och sitter i SvRF:s dressyrkommitté. Hon var en av dem som drev frågan om separata överdomare vid tävlingar i dressyr, vilket genomfördes 2015. Sedan dess får överdomaren inte sitta och döma samtidigt, utan ska övervaka bland annat framridningen.
    – Jag har försökt få överdomaren mer knuten till framridningen, och i den bästa av världar skulle vi ha två stewards på plats på tävlingar eftersom överdomaren inte kan vara överallt samtidigt. Men det faller på ekonomin. Tävlingsarrangörerna har inte råd, säger Annette Fransén Iacobaeus.

    Hennes upplevelse är att hästvälfärden har ökat inom dressyren och att ryttarna vet vad som gäller.
    – Framridningarna är ju också öppna för alla som vill se. Samtidigt är det inte så enkelt att gå på namnkunniga ryttare, och det är inte alla som vågar, så överdomarna som bland annat har till uppgift att kontrollera munnar gör en stor insats och det ska de ha cred för, säger Annette Fransén Iacobaeus.

    Fakta

    Så övervakas hästvälfärden …

    … på danska dressyrtävlingar

    •  En teknisk delegat har ansvar för att hålla uppsyn på framridningen och att all ridning där sker i enlighet med det danska tävlingsreglementet.
    •  Den tekniska delegaten ska närvara vid framridningen och kunna se skillnad mellan ett normalt och ett onormalt beteende hos hästen. Hen ska också kunna avgöra om en häst är halt eller av andra skäl inte är i tävlingsmässigt skick.
    •  Det finns inga bestämmelser i det danska reglementet om obligatoriska munkontroller.

    … på svenska dressyrtävlingar

    • Överdomaren ska övervaka tävlingsverksamheten på olika banor samt ingripa mot ryttare, funktionär eller annan person som uppträder mot bestämmelserna. Överdomaren ska ha ett särskilt ansvar för ordningen på framridningsbanorna samt kontrollera minst fem procent av deltagande hästars munnar och nosremmar.

    … på FEI-tävlingar i dressyr

    •  All träning under tävlingen måste ske på de officiella framridningsarenorna under uppsikt av stewards.
    •  Vid FEI-mästerskap filmas all träning och framridning.
    •  Stewards har en lista med exempel på  vad de ska ge akt på, såsom hästens rörelser, huvudets och halsens position, munnen och svansen. De ska också observera ryttarens ridning och ekipagets utrustning. Stewarden ska höja vaksamheten så fort ett hästhuvud kommer bakom lod eller en häst piskar med svansen – för att bara nämna några exempel.
    •  Vid tydliga brott mot hästvälfärden, som aggressiv ridning, eller om ryttaren medvetet rider hästen i för kort form, eller om någon av de andra 40 händelserna på listan med exempel  inträffar, ska stewarden ingripa. Följden kan bli allt från en muntlig varning till avstängning.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 2/2023.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden