Fälttävlan
16 februari 2023 16:35
Ridsportplus

Aria Ramkali om kärleken till hästar och drömmen som blev sann

Ung i ridsportenDrömmen att kunna försörja sig genom att arbeta med hästar tog form redan som liten. Nu lever fälttävlansryttaren Aria Ramkali sin dröm. Nästa ryttare i serien Ung i ridsporten berättar om dem som hjälpt henne framåt, när intresset för fälttävlan formades och sina svåra skador.

Aria Ramkali om kärleken till hästar och drömmen som blev sann
Fälttävlansryttaren Aria Ramkali. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Mamma red och hade hästar. Och då ville Aria Ramkali rida också. Så började numera 27-åriga fälttävlansryttarens stora intresse för hästar och ridsport.
    – Jag älskar att hålla på med hästarna och att rida och allt rutomkring, att ta hand om dem. Och så har det varit från början, säger Aria Ramkali.

    Jag arbetar fortfarande för att bli så liksidig som möjligt. Där har den träning vi får i ATG-talangprogrammet hjälpt mig jättemycket

    Aria Ramkali.

    – Och jag minns särskilt när jag var liten och vi var på Övedskloster och tittade på fälttävlan. De red nerför en brant backe och jag tänkte att ”det där, det vill jag göra när jag blir stor”.

    Och så blev det. Nu har hon ridit UVM, vunnit unghästchampionatet i fälttävlan två gånger och tagit internationella placeringar upp till och med lång trestjärnig nivå. Men framförallt har hon trots sina unga år redan byggt upp en hästverksamhet hemma på familjegården.
    – Jag drömde redan som liten att bli tävlingsryttare och kunna försörja mig på det. Men efter åren i Tyskland fastande jag mycket för att utbilda och ta fram unghästar, säger Aria Ramkali som nu både tävlar och tar fram unghästar.

    Hos Peter Thomsen

    Det var genom svenska landslagsryttaren Louise Romeike hon fick kontakt med Peter Thomsen – OS-guldmedaljör i lag och numera tysk förbundskapten i fälttävlan. Både Louise Romeike och svenska toppryttaren Malin Petersen har arbetat hos honom i norra Tyskland. Och det var dit Aria Ramkali åkte direkt efter gymnasiet.
    – Peter och Louise har betytt mycket för mig och min utveckling. Det är viktigt när man är ung och åker utomlands att man kommer till någon som verkligen tar hand om sina anställda, säger Aria Ramkali som också vill lyfta fram sina svenska tränare Helena Ejermark, Maria Gretzer och Björne Carlsson.

    Bröt nacken

    Tiden i Tyskland fick ett hastigt slut då Aria Ramkali ramlade av och bröt nacken i samband med NM 2016. Planerna på att återvända till Sverige sattes igång och sedan dess har hon funnits i skånska Everlöv på familjens gård. Med dit följde hennes sambo, som också arbetade som beridare bland annat hos Thomsens och som är ett stort stöd i Aria Ramkalis satsning. Själv har han däremot lagt stövlarna på hyllan och arbetar nu med hästlastbilar.

    Det är med stolthet hon följer de unghästar hon utbildade i Tyskland när de nu gör internationell karriär. Det handlar bland annat om Cool Charly Blue som hon red på Bundeschampionat när han var fem år på och som nu går fyrstjärnig med Peter Thomsens dotter Kaya Thomsen.
    – Och även Da Bin Ich C som Kaya tog lagguld och individuellt brons med på JEM i Segersjö har jag utbildat som unghäst. Det är så roligt att se att det man har gjort ger resultat.

    Aria-ramkali-flanders
    Aria Ramkali och familjeuppfödningen Flanders har vunnit svenska unghästchampionatet i fälttävlan två gånger. Foto: Roland Thunholm

    Den första egna hästen var en b-ponny som hade gått SM i alla grenar och som också bidrog till att stärka Aria Ramkalis intresse för fälttävlan. Nu är det familjeuppfödningen Flanders som intar förstapositionen i hennes stall. Det är med honom UVM-starten gjordes och championatssegrarna kom.

    Gillar markarbete

    Men i stallet finns också många hästar som är placerade där av sina ägare för att utbildas. Och det är inte bara fälttävlanshästar utan också dressyr- och hopphästar.
    – Jag har alltid tyckt om markarbetet och upptäckte tidigt att med bra markarbete blir hoppningen bättre också. Jag tycker att hästarna ska vara bra ridna och utbildade på marken oavsett vilken gren de ska gå.

    Hennes största utmaningar hittills har varit skadorna. Inte nog med frakturen i nacken – i januari förra året blev hon sparkad av en unghäst och fick en knäskada.
    – Det var tungt för jag förlorade alla hästar jag hade haft i träning och skadan har tagit lång tid att läka och rehabilitera. Nu går jag för fullt och har inte ont, men jag arbetar fortfarande för att bli så liksidig som möjligt. Där har den träning vi får i ATG-talangprogrammet hjälpt mig jättemycket. Det har överhuvudtaget varit väldigt intressant att få vara med i det programmet.

    ”Driven person”

    – Jag är väldigt driven som person och har alltid försökt jobba igenom hinder som har dykt upp på vägen.

    Just nu har hon sju hästar i träning, varav fyra är familjens, och målet med Flanders är att göra honom till en internationell mästerskapshäst.
    – Det roliga med fälttävlan är allsidigheten, att man måste vara bra på alla tre moment för att ta en placering. Och så adrenalinkicken som terrängen ger såklart.

    Alla intervjuer i serien Ung i ridsporten.

    Fakta

    Aria Ramkali

    Ålder: 27 år.

    Bor: På hästgård i skånska Everlöv.

    Familj: Föräldrar, två bröder och sambo.

    Gör: Driver egen hästverksamhet på föräldragården med utbildning/träning av hästar, uppfödning, träningar och tävlingar.

    Bakgrund: Arbetade hos nuvarande tyske förbundskaptenen i fälttävlan, Peter Thomsen, nästan tre år som unghästberidare direkt efter gymnasiet.

    Bästa häst: Flanders (AES sto f 2014 e Diamantino VDL-Indoctro , uppf/äg Sarah och Aria Ramkali). Gick UVM som 6-åring och vann unghästchampionatet i Sverige både som 6-åring och 7-åring.

    Bästa meriter: Tvåa i en lång trestjärnig klass i polska Strzegom förra året.

    Aktuell: Uttagen till ryttarutvecklingsprojektet ATG Talang.

    Kuriosa: Tyckte mycket om att sjunga som barn och tog alla chanser hon fick att göra detta i luciatåg, skolavslutningar och liknande – gärna solonummer. Numera handlar det mest om att sjunga med musik från radion när hon mockar.

    Expandera

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden