Avelsnyheter
15 april 2023 12:39
Ridsportplus

”Fina mödernelinjer och moderna fäder”

Analys av bruksprovetRidsports avelsskribent Kim C Lundin analyserar årets svenska bruksprov.

”Fina mödernelinjer och moderna fäder”
Bruksprovsvinnaren i hoppning heter Chaccafly CL och visades av Rebecca Milton. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Årets bruksprov låg en månad senare än brukligt och trots tuffare tider hade nästan lika många hingstägare som rekordåret 2010 anmält sina adepter. SWB fattade beslutet att utöka provet med en dag. Fler ville in men fick inte plats, vilket i sig reser frågan: kan SWB verkligen neka anmälningar när ingen förkvalificering krävs och inget uppsamlingsheat anordnas, utan det bara finns en chans om året?

    Det stora intresset beror med stor sannolikhet på reglementsändringarna som infördes 2021. De två senaste åren har den nya bedömningen med Premierade respektive Accepterade hingstar belönat nära 80 procent av de startande med betäckningstillstånd i minst två år.

    Trots en allt större användning av importerad sperma lever drömmen för många om en godkänd hingst. Betäckningssiffrorna visar dock att det är svårt för de accepterade hingstarna att vinna gehör hos stoägare och få kommer upp över 20–30 betäckta ston. Men systemet är ungt och hoppet lever att en Accepterad hingst ska falla fler i smaken.

    Inte disciplinuppdelad stambok

    Den svenska stamboken är inte disciplinuppdelad, som till exempel i KWPN och Oldenburg. Uppskattningsvis har ungefär två tredjedelar av stona använts i hoppavel de senaste åren. Vid årets bruksprov var tre av fyra hingstar hoppstammade, vilket krävde att testridningen delades på två dagar.

    Det går att konstatera med glädje att de hoppstammade hingstarna hade mycket fina mödernelinjer och många moderna internationella fäder. Fadershingstarna Million Dollar, Nixon van’t Meulenhof och Hunters Scendro är moderna, mycket meriterade i tävling och inte så kraftigt representerade i stamboken.

    De unga avkommorna levde dessutom upp till moderniteten i stamtavlorna. Med några få undantag var årets hingstar av mycket modern sporthästtyp – atletiska, kvicka, ridbara och med gott temperament. AVN har dock inte tagit någon hänsyn till härstamningen när hingstar placeras i Accepterad-kategorin baserat på den övriga poängsättningen.

    Millionas_grey__bpkcl01673
    Million’s Grey med Thomas Ryan var en sevärdhet bland prestationshingstarna. Foto: Kim C Lundin

    Frälste testryttarna

    Prestationshingstarna i hoppning var få men spännande. Sorrento HQS blev godkänd accepterad nivå som 5-åring efter att dessförinnan fått godkänt för avel i två år som 3-åring. Han var nu tillbaka och frälste testryttarna och blev alltså godkänd på premierad nivå som 6-åring. Samma sak med skimmeln Million’s Grey, fint visad av Thomas Ryan – om kategorin haft en vinnare hade saken varit klar.

    Atmosphere SH var den enda 7-åringen och levererade fint till den allra sista hoppningen med egen ryttare, då något hände. Oavsett det är hingstens blodslinjer med kombinationen Irco Mena–Cardento värda att beakta, men då han inte godkänts får det bli genom AES-registrering av eventuella avkommor.

    Största intrycket av de 3-åriga hopphingstarna gjorde Avec F och Plot Blue VDL den sista dagen, medan Bollerup Elrondo och Diamond Heart MG gjorde sin bästa hoppning första dagen. De 3-åriga hingstarna hade genomgående fin modell även om Hattrick Z med den spännande stammen Hickstead–Cruising hade mått bra av att få ett år till på sig.

    Ännu en bruksprovsvinnare från Lövsta

    Lövsta Stuteri har återigen fått en bruksprovsvinnare i form av känslige Chaccafly CL, som reds av Rebecca Milton liksom premierade Nixion VLS Z.

    Årets bruksprov bjöd också på en ny visare i form av Mikaela Gustaphson med tre hingstar till start, samtliga väl förberedda och mjukt hanterade. Plot Pearl Zäta JL växte med varje visning medan Nixvinio MB Z glänste från start med fina omdömen, även om det märkligt nog blev Accepterad i slutänden.

    Loviseholms skickliga beridare Elin Jansson visade att det inte är en kraftsport att rida hingstar. Hon red den premierade Try Me-K van Kattenheye, som gjorde allt rätt även under ryttare, Janeiro de Bieville som blev höjd till premierad, och hon red även Neil Young.

    Lina Bengtsson och Örjan Larsson visade att det går att kommunicera med hingstar, och hantera dem, på ett  modernt sätt.

    Thomas Ryan red tre hingstar mycket förtjänstfullt och fick Chou Blue, Sultan de Muze och Million’s Grey att presentera sina bästa sidor.

    Knockando_vh_bpkcl06463
    Rianna Percy i sadeln på bruksprovsvinnaren i dressyr, Knockando VH. Foto: Kim C Lundin

    Guldkorn fanns bland dressyrhingstarna

    Dressyrstammade hingstar fanns inte i överflöd och om kriteriet vore ”är denna individ bättre än sin far” hade det blivit riktigt svårt. Men guldkornen fanns där. Bland 3-åringarna glänste premierade Santorio i de inledande momenten med en fantastisk trav och mjukhet i kroppen, han är en 2.0-version av sin halvbror, GP-hingsten Sibelius.

    Jason har en spännande stam med Jameson RS2 som far och en mödernelinje med godkända hingstar och GP-hästar på rad, många tävlade och förvaltade av Mia och Ebba von Essen.

    Premierade Vivino-sonen Devin Franco GJ har kryss i alla rutor med tre fina gångarter, meriterat möderne och modern typ.

    Knockando har en galopp som kan ta andan ur vem som helst.

    Log från öra till öra

    Bland de 4-åriga dressyrhingstarna var det framför allt två som kämpade om uppmärksamheten. Knockando VH har en galopp som kan ta andan ur vem som helst och fick fina testryttaromdömen. Den enda svagheten är extremiteterna. Han blev välförtjänt bruksprovsvinnare, och ryttaren Rianna Percy log från öra till öra.

    Blue Hors Storm började blygt och spänt men växte under veckan och blommade ut med testryttarna. Han är en elegant och långbent Sezuan-son och har mycket av sin morfar Tailormade Temptation sett till typ och exteriör, vilket är till hans fördel.

    Oneofakind OM har gått från klarhet till klarhet och när Martin Umareus visar hingstens talang för att trampa på väg ut är den sista pusselbiten på plats.

    Oneofakind_om_bpkcl07018
    Onoeofakind OM är hingsten med utseendet som etsar sig fast. Testryttarna Philipp Hess och Theo Hanzon ville inte kliva av, så god känsla var det i sadeln – precis samma sak som Cathrine Laudrup-Dufour förmedlade på Breeders i höstas. Hingsten har en stark mödernelinje och GP-hingstar som far och morfar. Foto: Kim C Lundin

    Fakta

    Resultat SWB:s bruksprov 2023

    • 71 hingstar till start , varav 52 med hoppstam och 19 med dressyrstam.
    • Hälften av hingstarna, 36, är grundregistrerade i SWB.

    Bästa hingst i respektive årgång och disciplin enligt AVN:s poäng.

    Hoppning

    Bästa 3-åring

    • Avec F, SWB mbr f -20 e I’m Very Special F u Actrice W e Ars Vivendi-Nobelpreis. Uppfödare/ägare Eva Gudmundsson. Ryttare: Björn Svensson.

    Bästa 4-åring, bruksprovsvinnare i hoppning

    • Chaccafly CL, HOLST fx f -19 e Chacfly PS u Evista e Quiwi Dream-Levisto. Uppfödare Carsten Lauck, ägare Lövsta Stuteri AB. Ryttare: Rebecca Milton.

    Bästa 5-åring

    • Lloyd 1428, SWB br f -18 e London u Chavatina e Chacco Blue-Robin Z. Uppfödare: Fredrik & Martin Linell, ägare Fredrik Linell. Ryttare: Rianna Percy.

    Dressyr

    Bästa 3-åring

    • Devin Franco GJ, SWB br f -20 e Vivino u Sweet Dreams GJ (23) e Bon Coeur-Totilas. Uppfödare/ägare Gustaf Johansson. Ryttare: Minna Telde.

    Bästa 4-åring, bruksprovsvinnare i dressyr

    • Knockando VH, SWB mbr f -19 e Franklin u De la Reinne VH (31) e De Niro-Rohdiamant. Uppfödare/ägare Västra Hoby Stuteri AB. Ryttare: Tobias Hansson.

    Bästa 5-åring

    • Oneofakind OM 1430, SWB mbr f -18 e Total Hope u Zarella (50) e Blue Hors Zack-Ravallo. Uppfödare/ägare Oneinamillion Horses AB.Ryttare: Martin Umaerus.

    Fadershingstar med flera avkommor

    Hoppning

    • Chacoon Blue – 3
    • Diamant de Semilly – 3
    • Nixon van’t Meulenhof – 2

    Dressyr
    Sezuan-linjen dominerade:

    • Sezuan – 1
    • Sonen Secret – 2
    • Sonen Suarez – 2

    Fakta

    Fler hingstar vidare bra för ekonomin

    Förr var det ett fåtal hingstar som gick vidare till bruksprovets fas II, som i flera år gått över två till tre dagar. Med det nya systemet går en klar majoritet vidare, i år 62 av 71.

    Med så många fler anmälningsavgifter blir det mycket enklare för SWB att finansiera bruksprovet. Eftersom intresset kvarstår för att gå vidare även för hingstar på Accepterad nivå är det rimligt att tro att SWB inte kommer att behöva oroa sig för bruksprovets ekonomi framöver.

    Anmälningsavgifterna till Fas I för alla hingstar inklusive 3-åriga och kvalificerade hingstar blir i år runt 1,2 miljoner kronor. När Fas II kommer till är det ytterligare 600 000 kronor.

    Hur mycket det kostar för SWB att hyra in sig på Strömsholm är inte känt, men med fortsatt högt hingstdeltagande kan förmodligen bruksprovet vändas till en plusaffär.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 6/2023.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden