Reportage
23 april 2023 19:00
Ridsportplus

Ridsport Play:”Vi ville ha riktig kvalitet i vår avel”

CC StudSystrarna på CC Stud har fött upp hopphästar sedan 2008, och nu går verksamheten in i en ny fas. Hästarna ska främst säljas i Holland – där det går att få ”värdig” betalning.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    För tio år sedan besökte Ridsport systrarna Caroline Jasinski och Christin Carlberg Visbeek på CC Stud mellan Stockholm och Uppsala. ”Vi ska bli bäst i Sverige”, sade de då. Med ekipage som till hundra procent är egna uppfödningar har stuteriets hästar gjort extra starkt avtryck på svenska tävlingsbanor de senaste åren – de tävlas nämligen av Christins talangfulla dotter Julie Carlberg Toulemonde.

    Nu är siktet ställt utanför landets gränser. 

    Skaffade holländskt blod

    Cc-stud-6-230322-rt
    CC Stud siktar utomlands Foto: Roland Thunholm

    Året var 2008 när Caroline och Christin bestämde sig för att byta ut sina tidigare avelsston till nya ston från VDL Stud i Holland.
    – Vi avlade tidigare på våra före detta tävlingshästar. Det var trevliga ston som tävlat upp till 1,40 men vi ville mer. Vi ville ha riktig kvalitet i vår avel så vi åkte ner till VDL och köpte in två dräktiga ston, bland annat Independence VDL som var syster till hingsten Everest, berättar Christin.
    – Vi tyckte inte att det fanns tillräckligt starka stolinjer i Sverige, säger Caroline.

    Att det skulle bli just Holland berodde delvis på att Christin var gift med en man därifrån.

    Ett av stona var alltså Independence.
    – Hon gav oss tyvärr bara ett föl så just den affären var inte så lyckad, säger Christin och skrattar.

    Jag kollar mycket på hingstarnas mödernelinje, att det finns flera tävlingsindivider nära inpå.

    Christin Carlberg Visbeek

    Stoet blev dock mormor till en av CC Studs godkända hingstar, CC Stud’s Kuba Libre (e Untouchable-Hold up Premier). Han kastrerades så små småningom och såldes till Stal Hendrix.
    – Vi åkte ner några vändor till och köpte in några 2,5-åriga ston. Bland annat Anisolde VDL som var syster till hingstarna Boss VDL och Dakar VDL, säger Christin.

    Caroline-jainski-unghastar-1-230322-rt
    Först hette CC Studs hästar bara ”CC” i början av namnet. Foto: Roland Thunholm
    Christin-carlberg-visbek-krueserin-2-230322-rt
    Eftersom det finns ytterligare en uppfödare som använder CC döps numera CC Studs hästar till hela namnet, exempelvis CC Stud’s Fidelity. Foto: Roland Thunholm

    Haft elva ston i avel

    Cc-stud-5-230322-rt
    CC Stud Foto: Roland Thunholm

    Som mest har systrarna haft elva ston i avel, inklusive 3-årsston som sedan ska in i sporten. I år väntas fyra föl, men de låter bara betäcka två ston detta år.

    Vid första valet av hingstar går Christin på ren känsla, sedan börjar selekteringen.
    – Jag kollar mycket på hingstarnas mödernelinje, att det finns flera tävlingsindivider nära inpå. Jag vill inte använda en ”one hit wonder”. Efter det kollar jag och Caroline gemensamt på hoppvideor och gör ytterligare selektering. Jag kan också ta hjälp och få tips från andra uppfödare som till exempel Lena Zeiloth, Rob Ehrens och Stuteri Zangersheide. Man ska inte vara rädd för att fråga, så länge du tar ditt eget beslut i slutändan, säger Christin.

    Det blir mest utlandshingstar för CC Stud.
    – Många av hingstarna i Sverige har, i våra ögon, inte tillräckligt bra möderne. Fin pappa och morfar räcker inte om man vill få en hög lägstanivå. Trenden påvisar dock att vi får in många fina gästhingstar numera till Sverige och det är jättekul.

    En anledning till att de uppskattar Holland är det sociala livet.
    – De har fina hästar och det är så trevligt att vara i Holland, sammanhållningen är en helt annan. Om vi har tävlingar i Sverige åker alla hem och sköter sitt, där stannar man kvar och umgås.

    Ridhusserveringen-rosetter-1-230322-rt
    Prissamlingen vid ridhusserveringen. Foto: Roland Thunholm

    Inrett en launge vid ridhuset

    Just umgänge är något systrarna planerar för i den nyinredda loungen vid ridhuset. Bland annat en saluhästvisning i samband med att Rob Ehrens håller clinic.
    – Förut hade vi konferensbord och stolar som kom från pappas gamla företag, men jag kände att det räckte, så nu har jag inrett det här, säger Caroline och sveper med armen mot manchester- och skinnsoffor plus en hörna med små fåtöljer där fårskinnen ligger svepta över ryggstöden.

    Om det andas lyx i ridhusdelen är det snarare rationalitet som kännetecknar de tre stallarna som ligger på rad. Här kan inackorderingarna vara på sin kant och avelsdjuren på sin. Även om de flesta sällan är i stallet.
    – 2-åringarna går på lösdrift och verkas i hagen, berättar Christin.

    När vi besöker hagen är det full rulle, människor är spännande och ska definitivt undersökas. En av hästarna har dreadlocks i hela manen, och Christin visar hur problemet så småningom ska lösas genom att göra tecknet för ”klippa med sax” med händerna.

    Hästarna tas in på hösten när de är 2,5 år och fixas till för sitt storhästliv.

    Unghastar-5-230322-rt
    Bäst är att sälja föl, men mest pengar får man för en häst i 7-8-årsåldern. De här 2-åringarna ska förberedas för 3-årstest. Foto: Roland Thunholm

    Fölen hanteras från dag ett

    Stona får stå inne på nätterna tills de fölat. Fölen hanteras från dag ett, och står inne med sina mödrar på nätterna den första månaden. Sedan går de på lösdrift.

    Hästarna tas in och vänjs vid sadel när de är 2,5 år. De tränas i två månader, vilar i en månad, och så vidare. Målet är att de ska gå 3-årstest.
    – Men inte alla är redo för det, säger Caroline.

    Ryttaren Moa Hedberg är behjälplig med den första inridningen.
    – Bästa Moa, hon bara sitter upp igen om hon ramlar av, säger Caroline.

    Caroline red också unghästarna fram till 2021 då hon bröt nacken efter ett oturligt fall med en häst.
    – Sedan blev det ridförbud. Min man fick nog och sa att nu är det slutridet, du har fyra barn som behöver dig. Men jag saknar verkligen att rida, häromdagen prövade jag mina gamla ridstövlar och då blev det lite emotionellt, säger Caroline.

    Julie-carlberg-toulemonde-jet-set-2-230322-rt
    Julie på utomhusbanan med CC Stud Jet Set. Foto: Roland Thunholm

    Hela kedjan måste bli rätt

    För att få hjälp med unghästar utöver det Moa gör finns en lista på namn som är aktuella, bland andra Jill Silvandersson, Joel Andersson och Sissela Smith.
    – Hela kedjan är så viktig, hästen ska födas upp rätt och tävlas rätt. För att vi ska kunna skapa oss ett namn som uppfödare måste hästarna prestera. Man måste också hitta rätt försäljningskanaler. Vi tycker att SSHS-auktionen för 3-åriga hopphästar är väldigt bra arrangerad och en rolig försäljningskanal, säger Christin.

    För att vi ska kunna skapa oss ett namn som uppfödare måste hästarna prestera.

    Christin Carlberg

    Christin rider fortfarande, ”hästar som ingen annan vill rida”, som hon säger. Och hennes dotter Julie tävlar flera av de egna uppfödningarna. År 2020 vann hon inomhus-SM i hoppning med den egna uppfödningen, den godkända hingsten CC Stud’s Fidelity. Hon rider även syskonen Ginerin, Jetset och Kruezerin som alla tävlat 1,40 eller högre. Mamman till dessa är Ageunerin VDL (Montreal-Caletto I), som vid den senaste Gothenburg Horse Show var tvåa i 6-åringarnas SWB Trophy med Desert Rose (Dakar VDL-A-Dur).

    Under tio månader var Julie i Holland hos Rob Ehrens för att träna och tävla.
    Nu är hon snart på väg dit igen tillsammans med fem hästar  – och målet är att det ska vara för gott.
    – Min dröm är att bo i Holland. Det är så nära allting där, om det är mer än en timme till en tävling är det tveksamt om man åker. Och så kommer man hem hit och det tar fyra timmar till tävlingen, säger Julie.

    Julie-carlberg-toulemonde-1-230322-rt
    Julie vill ha närmare till tävlingar Foto: Roland Thunholm

    Bättre betalt utomlands

    Även Caroline och Christin har planer för Julie. Nämligen att hon från sin bas i Holland ska kunna sälja hästar till en bredare målgrupp än den som finns i Sverige.
    – Det är lättare att få en värdig betalning utomlands, säger Christin.

    Hon nämner också konsumentköplagen som ett hinder i Sverige.
    – Man drar sig för att sälja till privatpersoner. Vi har drabbats av lagen.
    – I Holland är hästaffärerna mer frekventa. Vid varje tävling är det flera som rycker och drar i hästarna och man får betalt för vad man säljer. Tävlingsutbudet och förutsättningarna för unghästar är så mycket bättre där om man jämför med här där vi bor i dagsläget. Livet med häst är enklare och roligare där nere, mer socialt. Allt är så nära, så där träffas man även utanför tävlingarna, säger Caroline.

    Cc-stud-4-230322-rt
    Härifrån har många hästar sålts till olika länder. Foto: Roland Thunholm

    Uppfödningar har gått unghäst-VM

    Många hästar har sålts utomlands genom åren till Tyskland, Holland, Frankrike och Belgien.
    – Även i Sverige har vi sålt flera framgångsrika uppfödningar. Roberto Cristofoletti vann för ett kort tag sedan en 1,45 med sin häst Got to Give CC. CC Stud’s Kind of Special såldes på SSHS-auktionen till Amanda Eriksson och har gått unghäst-VM.
    – Vi sålde en Fidelity-avkomma till Stal Hendrix, som i sin tur sålde den för sexsiffrigt belopp på auktionen Dutch Sport Horse Sale.

    Min dröm är att bo i Holland. Det är så nära allting där. 

    Julie Carlberg Toulemonde

    Hingsten CC Stud’s Fidelity har inte många avkommor men av fem som är födda 2016 tävlas tre internationellt. – Vi har ett 2-års sto kvar efter honom och en hingst. Hingsten har vi ihop med Jill Silvandersson, Erik Jerneld och Fredrik Spetz. Det ska bli väldigt roligt att se vad det blir av honom, han har hela kedjan bakom sig i alla fall.

    Fakta

    CC Stud

    Caroline-jazinski-1-230322-rt
    Caroline Jazinski Foto: Roland Thunholm

    Caroline Jasinski

    • Gör: Sköter ekonomin på CCStud, ansvarig för löshoppning, projektledare och skönhetsansvarig.
    • Bor: I Sigtuna.
    • Familj: Make och fyra barn, 12 ,10, 8 och 4 år gamla.
    • Ålder: 43 år.
    • Fritidsintresse: Har börjat spela hockey (barnen spelar). Nästa år är det dags för första matchen.
    Christin-carlberg-vsbek-1-230322-rt
    Christin Carlberg Visbeek Foto: Roland Thunholm

    Christin Carlberg Visbeek

    • Gör: Är avelsansvarig på CC Stud, rider de hästar ingen annan vill rida.
    • Bor: På gården där CC Stud huserar, Häggeby nära Bålsta.
    • Ålder: 48 år.
    • Familj: Make och fyra barn som är 23, 21, 11 och 9 år gamla
    • På min bucketlist: Köra fler cykellopp, landsväg.
    Julie-carlberg-toulemonde-krueserin-1-230322-rt
    Julie Carlberg Toulemonde Foto: Roland Thunholm

    Julie Carlberg Toulemonde

    • Gör: Beridare på CC Stud.
    • Bor: På gården i Häggeby. Ska snart åka och träna och tävla hos Rob Ehrens i Holland.
    • Familj: Mamma, pappa, bonuspappa, tre syskon.
    • Ålder: 20 år.
    • Drömmer om: Att hitta ett eget ställe i Holland, rida unghäst-VM och lära mig surfa i Australien. Att åka Vasaloppet.
    Christin-carlberg-vibek-caroline-jazinski-unghastar-2-23032-rt
    Systrarna med några av sina hästar. Foto: Roland Thunholm

    Hästar i urval

    • CC Stud’s Fidelity (hingst f -10 e Monte Bellini-Ageunerin VDL-Montreal) är godkänd hingst och har tävlats av både Kevin Staut och young ridern Mathis Burnouf i 1,50. Fidelity och Julie Carlberg Toulemond vann SM-guld för juniorer inomhus 2020, samma år som de vann Morgondagens Vinnare i Scandinavium.
    • CC Stud’s Liisolde (sto f -16 e CC Stud’s Fidelity-Anisolde-Indoctro) har tävlat unghäst VM som 5- och 6-åring. Bästa svenskfödda 6-åring 2022.
    • Got to Give CC (val f -09 e Orlando-Alliance-ChinChin) har tävlat upp till 1,50 med sin ägare Roberto Cristofoletti.

    Föl 2023

    I år väntas fyra föl:

    • Diablue PS–Stokdals Livanos
    • Querlybet Hero– Montreal
    • Toemme de Regor Z–Valliant
    • ET Colorit Z–Messenger

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 6/2023.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden