Avel
20 maj 2023 09:03
Ridsportplus

Svensk uppfödare toppar WBFSH första hopphästrankning för året

TopprankadDen nu 11-årige valacken Theo 160 är född i Tyskland och tävlas av Conor Swail i USA. Hans uppfödare blev positivt överraskad av att se sitt namn överst i tabellen när paraplyorganisationen WBFSH publicerade årets första uppfödarrankning baserad på resultat från oktober till april.

Svensk uppfödare toppar WBFSH första hopphästrankning för året
Jenny Abrahamsson med sin Julia. Fotot från 2015 med det då 22-åriga stoet, vars avkomma har tagit henne till uppfödar-rankningens topp. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Theo 160 (HOLST val f-12 e Christian u Julia e Calando IV) är uppfödd och inriden av sin uppfödare Jenny Abrahamsson. Resultatet att vara tabelltoppare kommer från goda resultat och hur WBFSH bryter tävlingsåret. De räknar resultat från den 1 oktober föregående år och sedan månadsvis med första publicering efter sju månader och sedan månatligen. Det sättet att mäta ger nya talanger en chans att komma fram jämfört med FEI:s rankningar som låter resultaten ackumuleras och leva länge.

    Theo 160 har under perioden gjort 31 starter och levererat 18 felfria rundor, var placerad 23 gånger som sämst sexa och under perioden tagit sex segrar. Hopp-intresserade är väl bekanta med Jenny Abrahamssons arbete – hon är en av grundarna till den högt specialiserade siten WorldofShowjumping.com som har ett dussin år på nacken i år.

    Theo_160_mg_4819
    Jenny Abrahamsson och Theo 160 som föl. Foto: Privat

    Fyra uppfödningar totalt

    Jenny Abrahamsson är ingen stor uppfödare, tvärtom, totalt har det blivit fyra uppfödningar hittills och förmodligen blir det en till. Tre kommer från stoet som Jenny beskriver som sitt livs häst, Julia ett sto som valde henne lika mycket som Jenny förändrade hennes livsöde totalt. Den fjärde och senaste är ett barnbarn till Julia.

    – Jag köpte henne för slaktpriset 450 Dmark (reds anm ca 2000 kr) för hon skulle avlivas för lynnesfel. Hon hade råkat ut för ganska mycket innan jag träffade henne, hon gick gärna till attack mot människor, var inriden men stod bara på bakbenen. Då bodde jag i Tyskland i en första omgång. Julia kom till den anläggning där jag och min dåvarande partner stod för att som 4-åring säljas. Hon ägdes då av sina uppfödare, ett gammalt par.  När hon kom fram till gården låg hon på rygg i släpet, hon hade svår klaustrofobi, och uppfödarparet ville avliva henne för det var för svårt. Där och då bestämde vi oss för att ta över henne och fick köpa henne billigt, minns Jenny Abrahamsson.

    Stoet Julia aka Chia Laguna (HOLST f-94 e Calando IV u Viola VII e Latino, uppf Gerhard Krätzer) köptes av Jenny 1998 och förblev i hennes ägo fram till sin död i 27 års ålder.
    – Hon attackerade aldrig mig, jag kunde hantera henne och vi fastnade för varandra. När jag flyttade hem till Sverige kostade transporten av henne mer än jag betalat för henne.  Hon var en helt fantastisk häst men hade hela sitt liv alltid svårt för transport. Vi tävlade lokalt hemma på Färingsö – Stenhamra, Msv dressyr och Msv hoppning allt som fanns att starta i. Julia hoppade allt, gjorde piaff och passage, var extremt intelligent, dessutom väldigt tydlig med vad hon ville. Hon var med på allt utom att åka på transport.

    Avkommor

    Det har blivit totalt tre föl efter Julia där det första fölet föddes 2008.
    Chagrero red jag in men det var inte min typ av häst så honom gav jag till en kompis i Sverige. Stoet Chia La Isla föddes året efter och hon finns här nere i Tyskland med mig och har fått ett föl samt tävlat en del. Chia La Isla är lik sin mamma, har samma inställning som Theo hade, men inte samma kapacitet, hon är väldigt trevlig att rida precis som Julia, förklarar Jenny Abrahamsson.

    – När jag flyttade tillbaka till Tyskland 2010 så stod jag hos Böckmanns och där betäcktes Julia 2011 med en då ung Christian (HOLST f-06 e Cartani-Lord Liberty). Jag har stort förtroende för Gilbert Böckmann och det var han som rekommenderade Christian, berättar Jenny.

    Theo_160_mg_5493
    Julia och Theo som nybliven fölunge endast 2 dagar gammal 2012. Foto: Jenny Abrahamsson
    Theo_160_mg_4897
    Julia och Theo som nybliven fölunge. Foto: Jenny Abrahamsson

    Speciell från start

    Jenny Abrahamssons sambo Ralf Prekel är professionell beridare och hopphästutbildare men det var Jenny som satt upp på Theo de första gångerna när han var fyra år.

    Jenny_abraham_theo_foto_privat
    Jenny Abrahamsson hoppar Theo 160 som unghäst. Foto: Privat

    – Jag började sitta på Theo precis efter jag hade fått barn, de första gångerna gjorde jag det och sedan tog Ralf över. Men Ralf fick snart lämna tillbaka tyglarna igen. Jag gjorde första tävlingen med honom, det gick väldigt fort banan runt men felfritt. Jag insåg tidigt att Theo var alldeles för bra för mig. Ralf red och tävlade honom upp till 1,40-klasser när han var sju år. Theo var alltid felfri, hade han någon gång ett hinderfel var vi helt chockade.

    – Han var ganska liten och kanske lite sen i utvecklingen, runt 162 cm som 4-åring och idag är han förmodligen kanske 1,65-1,66. Ralf kunde aldrig säga hur bra han skulle bli men kunde vittna om att allt han gjort har känts väldigt enkelt och lätt. Theo var alltid glad, alltid massor av energi, han gick med fyra andra hästar i hagen men hoppade ändå in till andra hästar – även in till korna.

    – Han bråkade aldrig, lekte lite och fick igång dem och hoppade sen tillbaka, inget staket kunde hålla honom inne. Theo var alltid glad i ridningen men även väldigt känslig, behövdes inga stora hjälper och det kanske inte gör honom så lättriden eftersom han är så känslig, funderar Jenny.

    Ralph_prekel_theo_foto_jenny_abrahamsson
    Ralf Prekel tävlar Theo 160. Foto: Jenny Abrahamsson

    Försäljning för att förverkliga potential

    Jenny och Ralf sålde Theo som 7-åring i december 2019 till Team Philippaerts och de i sin tur sålde en andel till Conor Swail i maj 2022.

    – Theo var den äldsta hästen vi hade i stallet, han var för bra för nationella tävlingar som Ralf tävlar yngre hästar på, och vi tyckte Theo var för bra för att stanna på nivån. Ludo Philippaerts kom och tittade och affären gjordes upp på väldigt kort tid. De satte i sin tur olika beridare på och bäst blev det med holländska Nicole Mestrom, hon passade bra ihop med Theo och det ledde till samarbetet med Conor Swail.
    – Han drar fördel av Theos stora energi och använder den på bästa sätt, han låter hans egenskaper jobba för honom och det har fungerat fantastiskt fint, konstaterar Jenny tacksamt.

    Fyra uppfödningar och internationell framgång

    Det finns stora uppfödare som arbetar ett helt liv utan att få se sitt namn överst på en rankningslista som Jenny nu har. Hon tillbringar sitt yrkesliv i hoppsporten som fotograf och skribent, det är inte mycket som undgår henne och redaktionen men topplistningen kom som en överraskning. Trots att Theo och Conor Swail var fjärde bästa ekipage under 2022 i FEI:s ekipagerankning.

    – Det känns lite konstigt att se sitt namn där, det är naturligtvis oerhört hedrande. Jag är extremt stolt, det känns overkligt. Det känns som om jag bara har en liten del i det, det är tack vare så många som hjälpt till på vägen från Gilbert Böckmann som gav avelsrådet till min sambo Ralf som tog honom till 1,40-klass och nu Conor Swail som tar tillvara på hans talanger på bästa sätt. Jag känner mig ganska tagen av det men vet också hur svårt det är och hur snabbt framgång kan försvinna så det gäller att glädjas nu, menar hon.

    Följer sin uppfödning – på avstånd

    Jenny erkänner utan omsvep att hon inte är en van hästförmedlare, Theo är den enda häst hon sålt i sitt liv. Och det är inte enkelt att skiljas från sina egna uppfödningar, speciellt inte så unika individer som Theo.

    – Jag har inte sett honom sedan han lämnade gården, jag saknar honom hela tiden. Men det var nödvändigt att sälja, det handlade om att ge honom en chans till en internationell karriär. Realistiskt sätt funkar det inte att ha en enda häst på internationell nivå i stallet som vi skulle haft. Jag följer på avstånd men försöker att inte ”veta för mycket”.

    – Jag blir för berörd, han betyder fortfarande extremt mycket och jag försöker hålla distans. Han är den första och enda häst jag någonsin sålt så det var svårt och rätt jobbigt, det är ingenting för mig. Just nu vill jag bara känna glädje över att det går bra och att han får visa hur fin han är, det känns bra. Sen är det lite skönt att han är i USA, Atlanten gör sitt till för att jag inte ska stöta på honom på tävling här i Europa, konstaterar Jenny Abrahamsson.

    En av de tidiga segrarna för ekipaget från Thermal, Kalifornien, under 2022.

    Träffades i Windsor

    Jenny Abrahamsson, 48 år, bosatt i Tyskland sedan 2010, numera i Haselünne
    Hon är sambo med Ralf Prekel och de har sonen Ben född 2015.
    Hennes livsverk, grundat tillsammans med två kollegor, World of Showjumping, startade som en blogg över VM i Kentucky 2010 och webbsidan den 1 januari 2011.
    – Vi som grundade WoS träffades på EM i Windsor 2009, berättar Jenny.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden