Dressyr
5 juni 2023 09:20
Ridsportplus

”Strömsholm är fortfarande hemma”

HemvändareHan lämnade Sverige och Strömsholm för över 30 år sedan men tycker ändå det känns som att "komma hem" när han återkommer till Strömsholmsdagarna som dressyrdomare. "Att komma hem till Sverige i juni för att döma och träffa lilla mamma är perfekt", säger Ulf Wadeborn med adress Los Angeles, Kalifornien, USA.

”Strömsholm är fortfarande hemma”
Född i Sverige men bosatt i USA sen över 30 år, Ulf Wadeborn tycker ändå det känns som att komma hem till Strömsholm. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det är alltid internationella domare i både dressyr- och para-klasser på SM, evenemanget har alltid varit en förberedelse för tävling på högre nivå och hetluft. Oftast är det dock domare med kortare resväg än en Atlanttripp, men för Ulf Wadeborn med numera bas i Los Angeles går det att förena nytta med nöje. Domaruppdrag och släktbesök i Sverige sommartid är snudd på tradition.

    Domarkarriär på båda sidor Atlanten

    Ulf Wadeborn är född i Sverige och började sitt hästliv i Stockholmstrakten och Mälarhöjdens Ridskola, där han dessutom började arbeta efter gymnasiet. Han har drivit ridskola, varit stallchef på Strömsholm och hästhållningskonsulent men en dag för 31 år sedan kom den lockande frågan … ”det finns ett jobb för dig på varmare breddgrader”. Sagt och gjort, Ulf Wadeborn flyttade till Los Angeles och har stannat där sedan dess.

    Han hade under åren i Sverige utbildat sig till domare och var på St. Georg-nivå när han flyttade över Atlanten. I USA blev det till att börja om på ny kula, helt från början, inget annat accepterades ”over there”.
    – Jag väntade lite med att börja om, nästan 14 år, och det tog lång tid att gå hela vägen. Sedan åtta år tillbaka är jag amerikansk Grand Prix-domare. Jag dömer många nationella klasser varje år, berättar Ulf Wadeborn.

    Höjdpunkten under året bland tävlingar är att komma tillbaka hit till Strömsholm och döma. Det är som att komma hem.

    Ulf Wadeborn

    Tränare med mycket restid

    För den som följer Ulf Wadeborn så framgår det klart hur mycket träningar och clinics han håller hela USA runt och det är ett stort land.
    – Jag håller mer träningar och clinics än vad jag dömer, min kalender är uppbokad till september 2024. Just nu finns det en helg obokad fram tills dess. I snitt behöver jag flyga runt fyra timmar för att komma till mina uppdrag hemma i USA. Jag är en väldigt van ”flygare”, jag somnar så fort jag sätter mig i flygstolen, berättar Ulf Wadeborn.

    Annorlunda organisation på amerikansk ridsport

    Inom amerikansk ridsport skiljs ryttarna åt genom att klassas som amatör eller de som rider i öppen klass – de professionella ryttarna. Ulf Wadeborn förklarar:
    – Vi har amatörklasser och öppna klasser. För att få rida i amatörklass får du inte träna hästar eller ta betalt för att rida dem, du ska inte ha en yrkesutövning med häst. Jag tycker det är både på gott och ont. Det är roligare för amatörerna att inte behöva mäta sig med toppryttare som till exempel de amerikanska motsvarigheterna till Tinne Vilhelmson Silfvén och Patrik Kittel.

    – Vi har ett stort regionalt system, det finns åtta regioner i USA och på alla nivåer rids det regionala mästerskap. Vinnarna här går sedan vidare och möts i november i Lexington, Kentucky, utomhus och oftast är det svinkallt. Då rids det på sex till sju banor samtidigt under fyra dagar, så många startande är det, förklarar Ulf Wadeborn.

    Allt högre standard

    Ulf minns att när han kom till USA så var han till en början ganska glad att slippa döma – standarden var verkligt låg. Men det var då, idag är läget helt annorlunda.
    – Ridstandarden har höjts otroligt mycket på de här åren, speciellt på ost- och västkusten, i centrala USA kan det fortfarande vara lite si och så. De nya metropolerna i Florida, Wellington och Ocala, har det gått framåt väldigt mycket och varje vinter kommer numera många européer över och flyr kylan, konstaterar Ulf Wadeborn.

    – Vi rider alltid utomhus i USA men i Ocala finns det undantag. Där har de byggt ridhus och stallar med luftkonditionering så att det ska gå att rida och tävla där även under den heta sommaren i Florida. I de ridhusen ryms det ett antal banor, Ocala har en otrolig kapacitet. Jag är säker på att det kommer att arrangeras ett VM där inom några år, funderar Ulf Wadeborn,

    Sm-domare_2023
    Hela kadern av domare som dömer på SM, från vänster Ulf Wilken, Tundi Andersson, Mollis Persson, Ulf Wadeborn, Johan Ekenberg, Paula Nysten, Pia Fälth, Freddy Leyman, Eva-Maria Vint-Warmington, Cecilia Brage och Mats Eriksson Foto: Kim C Lundin

    När han är på besök i Sverige är det kärt återseende med mamma som fyller 95 år under nästa vecka. Innan dess ska Ulf Wadeborn sätta åtskilliga betyg på juniorerna på dressyr-SM efter att ha avslutat bedömningen av para-ekipagen under lördagen.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    mer ur temat Allt om SM i dressyr 2023 (15)

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden