Världen
5 juni 2023 11:20

EU skärper kraven – hästar kan fastna vid gränsen

Hårdare tagReglerna kring registrering av hästar och anläggningar har snart funnits i två år. Trots det saknar Jordbruksverket fortfarande massor av hästar och anläggningar i registret. Nu skärper EU kraven och för den som vill flytta hästar över landsgränser kan det bli stora problem.

EU skärper kraven – hästar kan fastna vid gränsen
Att resa över landsgränserna med häst kan bli stora problem om man inte har ordning på pappren. Foto: Lotta Bergman

Turerna kring kraven på att hästar och anläggningar ska vara registrerade har varit många. Deadline för registrering var den 1 oktober 2021, men det har gått extremt trögt med registreringen. Nu skärper EU kraven, vilket innebär att den som har hästar måste ha dem på en plats som är registrerad som anläggning för att kunna flytta hästarna över landsgränsen.

De nya reglerna gäller från och med juni 2023 och har alltså redan trätt i kraft. För den som inte har koll på registrering och papper kan det sluta med att hästen riskerar att fastna vid gränsen.

Även transportören ska vara registrerad

”Den officiella veterinären kan bara utfärda hälsointyget om platsen där hästen finns är registrerad hos Jordbruksverket i Anläggningsregistret platser för djur. Den som håller hästen måste också ha svarat Ja på frågan om djur kommer att flyttas mellan anläggningen och andra länder. När det är gjort kommer anläggningen att läggas in i Traces. NT. Den som transporterar hästen ska också vara registrerad som transportör hos Jordbruksverket för att hälsointyget ska kunna utfärdas av den officiella veterinären.” Det skriver Jordbruksverket i ett pressmeddelande.

– Vi är angelägna om att nå ut med information till hästägare om detta. Trots att lagen om registrering började gälla 2021 beräknar vi att vi fortfarande saknar 50 000 anläggningar och 230 000 hästar i registret idag. För alla, men särskilt för den som ska resa med hästar, till exempel tävla utomlands, är det hög tid att göra registreringen, säger Sofia Ström på Jordbruksverkets Djurregisterenhet.

Uppskattningsvis finns det mellan 60 000 och 80 000 hästanläggningar i Sverige och omkring 355 000 hästar. Alla anläggningar där hästar hålls ska registreras, vilket även inkluderar exempelvis tävlingsplatser och beten.

Syftet med registreringen är att förbättra smittspårning och bekämpa sjukdomar. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden