Avelsnyheter
3 oktober 2013 16:13

Det blir Revolution

När domarduon Wiveca Schenholm och Jan-Ove Olsson mönstrat en verkligt fin 4-års kull blev det Revolution riden av Anna Svanberg som var bästa 4-åring följd av Quarton med Yvonne Ŗsterholm.

Det blir Revolution
Anna Svanberg med Revolution

De sju obligatoriska Breeders Trophy final-platserna kunde enkelt fyllas ur ordinarie resultatlista, ett gott tecken i sig.

Det blev till slut 42 hästar som visades fram och de tolv finalisterna hade samtliga över 79 procent, en kvalitetsmarkör i sig då domarna varken snålat eller gödslat med poängen. De tolv finalisterna ska ridas av ingen mindre än Patrik Kittel, ankare i landslaget och EM-medaljör 2011 i Rotterdam. Det är värt en eloge åt både Patrik Kittel, som avsätter tiden att komma till Flyinge, och SwedeHorse som bokat en mycket rutinerad testryttare med förmåga att både känna av hästarna och förmedla sina intryck.

Vinnande Revolution(SWB eSkovens Rafael-Fürst Heinrich, uppf av Lena Nyström, äg Mats Fredén) var i final och placerad även som 3-åring, då som nu riden av Anna Svanberg. Om än valack så ger han ett mycket maskulint intryck, en stor och rörlig häst med fin mekanik i samtliga gångarter parat med ett gott psyke. Det avspeglades i poängen där Revolution fick 87 procent med 8,7 på både Lösgjorhet och allmänt intryck. Att hästen har potential skriver Anna Svanberg under på.

– Han har varit ganska stark så vi har jobbat på att komma tillbaka bättre, här inne blev han spänd och stod emot lite men gjorde sitt jobb i alla fall, det är en helt suverän individ som jag tror mycket på, berättade Anna.

Andraplacerade Quarton, uppfödd av Per-Arne Persson som har ett antal Breeders-finalister på sitt samvete som till exempel vinnande Bilan förra året, är enligt domarna född att bli dressyrhäst med en nia på allmänt intryck och totalt 86 procent. Yvonne Österholm visade fint upp Quarton (SWB eQuaterback-Don Schufro), hon har sedan några år ett gott samarbete med Per-Arne Persson och rider in hans uppfödningar.

Katarina Jivemo har visat upp många unghästar och har en väldigt fin siluett i sadeln med god inverkan. På den ståtlige Fabio(eFlorencio I-De Niro) tog hon tidigt ledningen i klassen med 85 procent och visade upp en mycket rörlig och avspänd häst som arbetade fint genom kroppen och över ryggen.

Emilie Nyreröd har två hästar med till final, familjens egen uppfödning U.Bolt(SWB eSkovens Rafael-Cortez) som slutade på fjärdeplats med 84.80 procent efter att ha fått 8,8 på sin mäktiga galopp respektive Floppy Disc (eFlorencio I-BH Don romantic) som fick 81,40 procent. Speciellt U.Bolt var en mycket avslappnad, komplett och rörlig individ.

Frans Andreo II (SWB eSandreo-Weltmeyer, uppf/äg Malin Isaksson) ratades på Bruksprovet i år men är fortfarande en ädel hingst med god mekanik och trevligt temperament, han blir Yvonne Österholms andra häst i finalen.

Bruksprovsvinnaren Sankt Erik II (SWB e Johnson-Weltmeyer, uppf Forty Invest) riden av Ida-Linn Lundholm tog sig till final på sista finalplats genom att ha högre poäng 8,2 på allmänt intryck än likaplacerade Kaixerin(F.1) och Marika Martinsson.

Bedömningar diskuteras alltid och särskilt när det är gångartsbedömning eftersom så många olika egenskaper ska vägas samman i varje delbetyg och de inbördes står för en femtedel av totalen. Vid vanlig dressyrbedömning har domaren den absolut bästa utsikten från C, då bedöms varje rörelse för sig och det gäller att ha precision. Under gångartsbedömning är det domarna som ser hästarna minst och ryttarnas inverkan under långsidor är fullt synlig för läktarexpertisen men dold för domarna som bara har kortsidorna på sig för att få en rätt vinkel. Under gångartsbedömning borde domarkollegiet ha bättre vy, eller i alla fall samma vy som publiken, från en långsida altenativt placera en domare på långsidan som i Unghäst-VM.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden