Avelsnyheter
13 december 2013 13:00

Avelsindex för 2013 är här

Nu är det dags igen. De nya avelsindexen är här ovanligt tidigt i år. De inkluderar tävlingsresultat fram till och med 6 oktober 2013 och testresultat från unghästtesterna till och med 2013.

Avelsindex för 2013 är här
Click and Clash har tagit sig in på topp 20-listan på hoppindexet. Kim C Lundin kim@witnet.se

Nykomlingar
Mest intresse brukar de hingstar som får sina första avelsindex tilldra sig. I år är nykomlingarna 13 till antalet. Det är färre än tidigare år, och beror på att hingstarna generellt betäcker färre ston var, vilket i sin tur gör att det tar längre tid att skrapa ihop de 15 avkommor som behövs för att en hingst ska få ett officiellt avelsvärde.

Glädjande nog går samtliga nya hopphingstar in med bra avelsindex, några av dem: Common Sense (SWB), Lux Z, Baltimore och Click and Cash tar sig till och med in på 20-i-topp-listan över hoppförärvare baserat på hoppindex. Svenskfödde Common Sense (SWB) e. Contendro I u. Caracole e. Cardento – Electro -Stanford, uppfödd av Britten Werner, Sjöbo, är årets högst rankade nykomling och går in på en 4:e plats i rankingen. En viss ”draghjälp” ger såklart härstamningen där fadern Contendro I ligger på 2:a plats och morfar Cardento leder rankingen, men Common Sense (SWB) har också producerat en ovanligt bra första årgång avkommor till 3-årstest.

I tillägg till en utmärkt förärvning av hoppegenskaper så här långt ligger Common Sense också klart över genomsnittet när det gäller gångartsförärvning och exteriör. Sammantaget en hingst som verkar mycket användbar i aveln och som glädjande nog finns kvar på svensk mark, tävlar med Magnus Österlund i sadeln och är aktiv i aveln.

Detsamma gäller för Baltimore (rank 13) (e. Balou du Rouet-Landor S) och Click and Cash (rank 16) (e. Cashandcarry – Capitol I) som ju båda har högst aktiva tävlingskarriärer med Malin Baryard Jonsson respektive Niklas Arvidsson. Det är glädjande att förhållandevis unga hingstar som fortfarande finns tillgängliga i SWB-avel får så bra index, vilket bekräftar det unghästresultaten redan visat.

Lux Z (Lord Calando – Ahorn Z) har funnits tillgänglig i SWB-avel i många år nu, och producerat ett litet antal, men högkvalitativa avkommor. Han representeras ju närmast annars blodsmässigt i Sverige av sonen Tornesch. En annan hingst som visade fina avkommeresultat vid årets 3-årstester var Nintender (e. Namelus R – Contender). Han går in med fina 142 i hoppindex (rank 24). Han verkar lämna mindre avkommor än genomsnittet. 

Ytterligare fem hopphingstar får sina första index i år (hoppindex inom parentes): Carême (124), Chairman La Silla (138), Dee Joost van Dyke (SWB) (127), Odermus R (129)och Quintender (133). Samtliga går in med index signifikant över genomsnittet i populationen och kan således förväntas vara positiva för svensk hoppavel, om de nu kommer att vara fortsatt tillgängliga för svenska uppfödare.

Endast tre nya dressyrhingstar har fått index i år. Bäst har det gått för Skovens Rafael (e. Romanov – Don Schufro), som är den ende som slår sig in på 20-i-topp för dressyrhingstar. Skovens Rafael-avkommorna glänste som bekant på årets upplaga av Svenskt Avels- och Sportchampionat och han själv har inlett en framgångsrik dressyrkarriär tillsammans med danska Lotte Skjaerbaek.

Förärvningsmässigt ser det ut som att Skovens Rafael lämnar tre jämna goda gångarter och riktigt bra ridbarhet, men de äldsta avkommorna är ännu endast fyra år gamla. Zuidenwind (e. OO Seven-Jazz) hade sin första årgång till test i år och lyckades väl med bland annat Riksstovinnaren Gandesa MW (SWB) (u. Grandezza (SWB) 26251 e. Davignon I. uppf. Maria Winberg, Väröbacka) och den i 3-årschapionatet tredjeplacerade Odd Molly (SWB) (u. Julia (SWB) e. Guinness, uppf. Birgitta Dahlqvist, Hjo). Han går in på 129 i dressyrindex och med traven som starkaste delegenskap. Både Skovens Rafael och Zuidenwind är fortsatt tillgängliga i aveln för SWB-uppfödare.

Den tredje ”nya” dressyrhingsten är Daytona VDL (e. Don Primero-Belafas xx), som inte varit i SWB-avel sedan 2008. Daytona verkar ha varit en plusvariant i dressyraveln och går in på 124 i dressyrindex med jämna delindex för gångarter och ridbarhet.

Hoppning
På topplistan för hoppning turas Cardento, Contedro I och Indoctro om att inneha första platsen. I år toppar Cardento listan. Vi har en viss spridning i ursprung och blodslinjer när det gäller hingstarna på topp-20, även om den moderna sporthästaveln har medfört att det oftast finns något släktskap mellan toppindividerna. Det är numera klassiska blodslinjer som dominerar topplistan, i princip utan undantag.

Capitol och Cor de la Bryère är väl representerade genom sina ättlingar, lika så Irco Marco, häpnadsväckande nog kvar i den absoluta toppen förärvningsmässigt, trots att han skulle ha blivit 42 år i år om han levt! Representanter för det franska blodet finner vi genom Quidam de Revel och, om än i uppblandad form, genom Carson Ask (e. Carnute), Baltimore (e. Balou du Rouet) och Balou du Rouet (e. Baloubet du Rouet). Heartbeat (e. Heartbreaker) representerar Nimmerdors hingstlinje medan Spender S för med sig det i SWB-avel inte helt vanliga Silbersee-Silver Matal xx -blodet. De flesta av hingstarna med avelsindex över 140 för hoppning är tillgängliga för avel på ett eller annat sätt, till gagn för svensk hoppavel.
Lista topp 50 hoppindex

Dressyr
Bortsett från Skovens Rafaels inträde bland de 20 bästa dressyrhingstarna har det inte hänt så mycket på dressyrrankingens topp-20. Briar (SWB) har klättrat några pinnhål och in på listan. Briar som ligger på en mycket fin 20:e plats på WBFSH/FEI:s ranking över internationellt framgångsrika dressyrförärvare, skulle sannolikt ligga högre även i den här rankingen, om tävlingsresultaten från alla hans internationellt framgångsrika avkommor räknades med. Nu gör de inte det, på grund av att majoriteten av dessa avkommor tävlar för andra länder, och resultaten kommer därför inte Sverige tillhanda. Samma öde drabbar flera av våra bästa avelshingstar med många exporterade avkommor. 

De största förändringarna har skett längre ner på listan, där Topaasch klättrat från plats 113 till 65, Rosevelt från plats 56 till 28 och Belamour från plats 103 till 66. Topaasch och Rosevelt har båda avkommor som börjat tävla och Belamours äldsta avkommor blev fyra år i år och kunde visas under ryttare, vilket verkar ha gynnat dem.

Tyska hingstar dominerar fortfarande dressyrtoppen, främst hingstar från Oldenburg och Hannover och det är Donnerhalls hingstlinje som regerar. Några danska (Skovens Rafael och Don Romantic) och inte minst SWB-hingstar (Bocelli, Bolero, Bernstein och Briar) finns också med i toppen. Frånvaron av KWPN-hingstar är dock tydlig och står i skarp kontrast till KWPN-hingstarnas popularitet de senaste åren. Dessa populära KWPN-hingstars avkommor är dock ännu inte tillräckligt gamla för att ge sina fäder avelsindex i Sverige. KWPN-hingstarna Zack (rank 61), Topaasch (rank 65) tidigare nämnde Zuidenwind (rank 47) och inte minst Twiligt (rank 23) har dock samtliga goda index, även om de hittills inte nått topp-20.
Lista topp 50 dressyrindex

Fullständiga listor över hingstar och deras index samt allt du behöver veta om avelsindex hittar du på ASVH:s hemsida. BLUP kan du söka efter en specifik häst och dess index.

Emma Thorén Hellsten, SWB/Åsa Viklund, SLU

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden