Distansritt
14 juni 2014 18:25
Ridsportplus

Nya och skärpta regler för distansritt

Det blir både hårdare och nya regler för internationell och nationell distansritt från den 1 augusti 2014. De nya reglerna har tagits framför att försöka komma tillrätta med de problem som främst härrör från ekipage och tävlingar i FEI:s regionala grupp VII, dvs majoriteten av länderna i Mellanöstern.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Den 10 och 11 juni fastställde den av FEI bildade gruppen ESPG, Endurance Strategic Planning Group, i ett elva sidor långt dokument, de åtgärder man anser nödvändiga för att bemöta en längre och olycklig utveckling av internationell distansritt. Det handlar om alltför många händelser som inträffat där tyvärr en majoritet kan relateras till ekipage och tävlingar tillhörande FEI:s grupp VII. I dessa länder är också distansritt den klart största ridsportgrenen.

    Att risken för skador ökar när det gäller elit- och maxprestationer i sport och idrott är ett tråkigt faktum. De skadeproblem inom distansritten som man främst vill komma tillrätta med är inte av typen balltramp, vrickningar, sårskador eller ”normal” trötthet efter 160 km. Ofta har det handlat om att man inte lyssnat på hästen och ridit den över sin egen och hästens kapacitet. Dålig respekt för sportens regler, t.ex. att man följer ekipagen med jeepar och servar dem med dricka och kylvatten i galopp vilket är otillåten hjälp och förbjudet. Att en del av de officials, främst veterinärer och domare, som ska övervaka en tävling inte alltid haft kraft att stoppa hästar på gränsen till uteslutning eller i tid fullt ut reda ut och beivra regelbrott.

    Att hästar dött eller drabbats av svårläkta allvarliga skador som t.ex. frakturer och även avlivats i samband med tävlingar. Brittisk media har också rapporterat om misstankar i form av bildbevis att man kvalat en häst och startat med annan liknande på en tävling. Den typ av distansritt man kunnat se de senaste 30-40 åren i Europa, Nordamerika och Australien har man kanske inte alltid tagit till sig fullt ut i grupp VII, som har en kortare historia i distansritt än många andra nationer.

    Sammanfattningsvis har det alltså i många fall handlat om att åsidosätta det internationella begreppen som gäller för all hästsport – horsemanship, sportmanship och The welfare of the horse.

    Det har också varit alldeles för många dopningsfall hos hästar som kunnat relateras till grupp VII. För 2012 var det 11 fall av totalt 17 dopningsdomar från alla grenar. För 2013 var det 7 av 11 och för 2014 t.o.m. 22 april är det ett fall av de 4 som dömts.

    De nya reglerna är beslutade och börjar gälla den 1 augusti 2014, men de nationella förbunden har 30 dagar på sig att föreslå ändringar. Det mest intressanta i FEI:s pressmeddelande var att man hittat en smart lösning på kritiken om jäv mot FEI:s ordförande prinsessan Haya. Hon är gift med regeringschefen i Dubai (ett av de Förenade Arabemiraten) som är regerande världsmästare i distansritt och dömd för dopningsbrott. Man har enhälligt röstat för att FEI:s förste vice ordförande John McEwen tar över fullt ansvar för hela disciplinen distansritt under prinsessans Hayas ordförandeskap.

    Det är många helt nya tillägg och ett flertal ändringar, omskrivningar och tillägg i över tio av de 27 artikelnumren i det tidigare reglementet. Dessutom en helt ny artikel 1046 i kapitel fem som handlar om behandling och kontrollerad medicinering. Det finns även flera exempel på när gult kort ska användas som bestraffning. Således massor av röd ändringstext i det publicerade dokumentet som inte innehåller de kapitel och artikelnummer som inte är ändrade.

    Generellt har man preciserat mer vad man får och inte får göra och vad man bör, skall och måste rätta sig efter. I ett flertal artiklar har man infört att regeln gäller både för nationella och internationella tävlingar och klasser. Därför måste nu även de som tävlar distans enbart nationellt också lära sig det internationella reglementet.

    Observera att det är FEI:s reglemente (som ska finnas på deras hemsida) och skrivningen på engelska som gäller! Det Ridsport listat nedan bara är några kortfattade exempel och kommentarer på ändringar och tillägg.

    •  Man inför en obligatorisk registrering av hästens tränare mot en särskild avgift.
    •  Man har tagit bort skrivningen att distansritt är en tävling mot klockan.
    •  En bana får inte (ändrat från bör) innehålla mer än 10% hårt underlag på väg avsedd för allmänt framförande av fordon.
    Här kan man undra hur alla våra hårda grusvägar i Sverige ska bedömas. Om inte dessa får användas lär många tävlingar försvinna i Sverige. Utomlands är asfalt på småvägar betydligt vanligare.
    •  Alla hästar måste hela tiden kunna observeras av domare och veterinärer. Inga väggar, föremål eller andra barriärer får hindra insyn i vegates.
    •  Nästan hela artikel 807.7 som handlar om otillåten hjälp, har förstärkts med gult kort och/eller diskvalifikation.
    •  De tidigare införda obligatoriska vilotiderna för alla tävlande hästar (även Clear Round) har inte ändrats, men vilotiden har förlängts rejält om man blir utesluten för hälta eller metabolik. Detta gäller alla nationella och internationella tävlingar och alla distanser. Den extra vilotiden som ska läggas ihop med den obligatoriska varierar beroende på orsak och vissa villkor från 14 till 90 dagar. Den har till viss del funnits tidigare men förstärkts och nu gäller den även för nationella tävlingar.

    Det märkliga är dock att det alltid blir extra vilotid för hälta medan det för uteslutningsorsaken metabolik, som omfattar flera onormala tillstånd och inte bara för hög puls, krävs att hästen också omedelbart måste behandlas med någon form av injektion t.ex. dropp för att få extra vilotid. Då blir det extra tilläggsvila med 60 dagar, vilket kan innebära totalt 93 dagars vila om det inträffar i ett lopp över 140 – 160 km. Det är heller inte bra att man kan uteslutas på för t.ex. hög puls utan att hästen får någon extra vilotid, medan en upprepad hälta under vissa förutsättningar kan ge 21 eller 90 dagars extra vila.

    Den här regeln med nr: 815.3, kommer kanske att medföra försiktigare ridning och temposänkningar vilket i så fall oftast gynnar hästen men en tävlingsdag blir längre. Men under ett mästerskap, SM, NBM, EM och VM kommer det att gå fort och tas risker. Det kan man bara göra med en häst som är tränad för det och fått testa på tävling tidigare. Ska bli intressant att se vad den extra vilotiden innebär för utvecklingen av distansritten både internationellt, där ryttarna ofta har flera elithästar, och nationellt där många bara har en tävlingshäst.

    •  I en ny article (som paragraferna kallas) kommer även ryttaren på internationella tävlingar att kunna bestraffas genom att få straffpoäng under en period av 12 månader. Varje uteslutning för metabolik ger 10 straff eller mer och 100 straff inom 12 månader innebär 2 månaders avstängning.
    •  Kvalreglerna för ryttare har också ändrats.
    •  Veterinärer och pulstagare har fått en nästan två sidor lång exakt beskrivning av hur en pulstagning ska gå till. Både för pulstagning med stetoskop och om man använder elektronisk pulsmätare. Bland annat måste stoppur användas. Om pulsen med stetoskop är över 16 slag på 15 sekunder eller 32 slag på 30 sekunder måste pulsen registreras under en minut.
    •  Ett två sidor långt nytt avsnitt, ”Codex for FEI endurance officials”, beskriver vad de officiella funktionärerna, som ska vara godkända av FEI, ska göra eller inte kan vara på internationella distansritter. Man har också reglerat hur traktamente per dag (veterinärer undantagna) ska genomföras, att traktamente inte är obligatoriskt, och satt ett maxtak på 500 CHF vilket motsvarar ca. 3.700 kr.

    Frågan är nu om allt detta räcker för att komma tillrätta med de största problemen?  Till stor del handlar det nog om att klargöra och fastställa vilken attityd till sporten som är den bästa i en i grunden trevlig ridsportgren där samspelet under många timmar mellan häst och ryttare är centralt och med hästen i centrum.

    Ridsport frågade två distansryttare med erfarenhet från internationella tävlingar vad de tycker om de nya reglerna.

    Kjell Westerback har tävlat upp till och med CEI**120 km och har gedigen erfarenhet av distansritt som tidigare ordförande i distanskommittén. Jessica Holmberg har genomfört ett VM och två EM och har rutin från över 9.900 godkända tävlingskilometer.
    – Jag tycker det är bra att man skärper till reglerna även om man i vissa fall gjort det kanske onödigt hårt. Men i nuvarande läge är det bättre att man tar i lite för mycket. Det finns dock några saker som måste förtydligas och rättas till, som t.ex. tolkning av vissa tidsgränser. Att man nu inför registrering av tränare mot en ny avgift ser jag inte som ett problem eftersom den är avgiftsfri när ryttare och tränare är samma person, säger Kjell Westerback.
    – Bra att man blandar in även nationella tävlingar. Man ska heller inte kunna tävla med en häst som blir utesluten i lopp efter lopp, utan att man tvingas ta tag i problemet om man vill tävla snart igen, säger Jessica Holmberg.

    Nya och skärpta regler (engelska)

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden