Sverige
14 juli 2014 12:31

Veterinärer samlar pengar

-Jag gör min gamla lärare en gentjänst och stöttar samtidigt en god verksamhet. Så det känns dubbelt bra, förklarar veterinär Anna-Karin Sandberg inför de motorcykelåkande brittiska veterinärernas enda stopp i Sverige i morgon tisdag.

Anna-Karin Sandberg, som är delägare i Husaby Veterinärklinik, utbildade sig i Liverpool.  En av hennes lärare var professor Derek Knottenbelt.
– Fortfarande efter 20 år har jag kontakt med honom. En fantastisk människa, som ställer upp och ger råd när som helst på dygnet.

När Derek Knottenbelt skulle gå i pension råkade han vinna en motorcykel. Vinsten blev upptakten till en återkommande motorcykelturné. Allt fler yngre hästveterinärer har anslutit till gänget, som under några semesterveckor kuskar runt antingen i hemlandet eller i övriga Europa med syfte att förena nöje med nytta. På varje ställe där de övernattar hålls en föreläsning för kollegor. Pengarna som träffen inbringar går till olika välgörande projekt i Afrika. En stor del av pengarna används för att förebygga sjukdomar eller behandla redan sjuka åsnor.

– Det kan verka tokigt att bota sjuka djur i ett land där människor lider stor nöd. Men många gånger hänger familjens försörjning på åsnans hälsa. Ett vaccinationsprogram mot stelkramp har besparat lidande och förlängt livet med flera år för åsnorna, som arbetar på soptippar i Mali, förklarar Anna-Karin och berättar om en episod, då en familj kom till kliniken och drog en vagn där det låg en döende åsna.
– Familjen bönade och bad om hjälp för sin stackars åsna, som var utom all räddning. Om åsnan dog blev det barnen, som istället måste dra hem vagnen med vatten från den avlägset belägna brunnen, och då hann de inte gå i skolan. Derek Knottenbelt kunde inte bota åsnan men köpte i smyg en ny åsna till familjen.  

Målet för årets turné är dels att bygga ett center för behandling av sjuka djur i Gambia och dels att bekosta 500 gomspaltsoperationer för barn, som därmed kan se fram mot en betydligt ljusare framtid.

Anna-Karin Sandberg, som jagat sponsorer till konferensen på Billingehus i Skövde, räknar med ett 40-tal deltagande svenska veterinärer. Var och en betalar 2. 000 kronor för en heldag i sällskap med brittiska kollegor, som delar med sig av nya rön och kunskaper inom hästsjukvården. På programmet står bl a föreläsningar om ett nytt vaccin mot inkar, den moderna sporthästens rygg- och nackproblem, ovanliga tarmtumörer samt uppdatering av baskunskaper.
– Det är ett brett program som vänder sig både till specialister inom hästsjukvård och distriktsveterinärer, poängterar Anna-Karin Sandberg.

I slutändan gagnar de brittiska veterinärernas mc-turné inte enbart Afrikas åsnor utan även våra svenska hästar. Närmast före Skövde har britterna gjort stopp i Helsingfors. Efter uppehållet i Sverige åker de vidare till Sandefjord i Norge.

Vill du skänka pengar kan gör det via sällskapets hemsida

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden