Distansritt
18 juli 2014 16:03
Ridsportplus

Westerback ny ordförande

Kjell Westerback gör comeback som ordförande i förbundets distanskommitté, som förstärks med fem nya namn från att under lång tid bara haft två ledamöter.

Westerback ny ordförande
Kjell Westerback återkommer som ordförande i distanskommittén.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    I den nya distanskommittén, vars medlemmar väljs av ordföranden och godkänns av tävlingssektionen, kvarstår Marianne Eriksson och Gitz Johansson. Nya ledamöter förutom ordförande är Lars Thunander, lärare, distansrittsdomare och elitryttare. Karin Melkersson, ordförande i Tjust Distansklubb och Tjust Western Riders och arrangör av Rökullaritten och Tjustritten, Josefin Blom Lugn, som gör sitt sista år som young rider och pluggar hälsopedagogik samt Ebba Boberg, som tog guld med Patos på YRSM 2008 och pluggar på Örebro universitet.

    Kjell Westerback är 55 år och är maskiningenjör, ekonom och marknadsförare. Han har en bakgrund som vd för det stora IT-företaget Dotcom men är numera så kallat styrelseproffs. Från att under många år varit groom åt distansridande hustru, tog han sent i livet steget upp att börja rida och även tävla distansritt. Han har 1.810 godkända tävlingskilometer och en fjärdeplats på 120 km som bäst. Har startat fyra gånger på 160 km och var sjua på SM 2012.

    – Egentligen tyckte jag nog att jag gjort mitt efter mer än sex år som tidigare ordförande men jag kände att jag måste och ville göra en insats för svensk distansritt igen och hade ryttarnas stöd och förtroende. Men jag kommer att fortsätta att tävla distansritt. säger Kjell Westerback.

    – Bra att det nu blivit en fullödig distanskommitté. Distansritten har haft stor tillväxt samtidigt som man haft stora problem med skador, dopning och regelbrott i några av länderna i Mellanöstern. Jag tycker att SvRF skulle varit mer drivande i dessa frågor tillsammans med de andra europeiska ridsportförbund som varit mycket aktiva i dessa frågor. Självklart påverkas svensk distansritt och Sverige har tappat konkurrenskraft på senare år. Vi skickar till exempel inte fulla lag till mästerskap, och Norge är starkare i dagsläget, säger Kjell Westerback och fortsätter.

    – Jag vill vara med och utveckla svensk distansritt att bli mer framgångsrik utan att tappa svenska värderingar och synen på hästens välfärd – Code of conduct. Vill ha en mer långsiktig och strukturerad satsning för att utveckla svensk distansritt. Elitryttare som har en långsiktig planering där hästen kan prestera på topp under flera år ska premieras. Men vi ska också satsa på bredden och ta tillvara den ökande tillströmningen av nya distansryttare i Clear round-klasserna – som mycket beror på sponsringen av startavgifterna från livsmedelsföretaget Kavli.

    – Den nya kommittén har fått en bra blandning av ålder, erfarenhet och kompetens, och en bra grund att utvecklas vidare på, säger Kjell Westerback.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden