Sport
24 augusti 2014 11:46

Dressyrhästarna klara

Alla svenska hästar seglade genom dressyrens veterinärbesiktning i Normandie på VM. Dessutom med högsta betyg i uppförande. För Norge blev det en lagryttare mindre.

Dressyrhästarna klara
Tinne Vilhelmson Silfvén och Don Auriello travar upp i fin stil. Foto: Roland Thunholm

Besiktningen skedde i delvis lottad ordning, samma ordning styr även lagens träningstider på arenan i eftermiddag och kväll. Ground Jury med veterinära delegater konferererade och Pedro Cebulka, världens mest kända ringmasterr, skötte mikrofonen.

Restriktionerna för att få se hästbesiktningen var i år flera. Bara fotogafer vid bortre kortsidan, med cirka 40 meter fram till ett högt staket och press- och nationsrepresentanter på långsidan ungefär 15 meter från samma bana. 

De stora nationerna som Tyskland, Storbrittannien och Holland hade alla lugna visningar och fick sina fyra ekipage igenom liksom de svenska närmaste konkurrenterna Danmark, USA och Spanien. Hästbesiktningen var en vild historia för många nationer framför allt med hästar från iberiska halvön.

Vid ett par tillfällen slog eller stegrade dressyrhästarna så att det höll på att gå illa för deras handler och funktionärer runt omkring. Sverige visade sina hästar mot slutet av besiktningen och det var en ren fröjd att se fyra mycket avspända hästar som joggade upp enkelt.

Norska Camilla Kalseths häst Carte D’or gick inte igenom och efter placering i holding box valde hon att själv stryka sig, en sorglig stund för henne. 

Ett av Kazakstans tre lagryttare fick inte sin häst igenom besiktningen.Natalya Yurkevich med  Donpetro H.L skickades till holding-box, för vidare veterinärundersökning av den stora fuxen. Vid andra visningen var det en uppenbart halt häst och valacken diskvalificerades.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden