Sverige
12 september 2014 08:00

”Tid att erkänna ridsporten”

Ridsport har bett alla våra riksdagspartier - samt Fi - att skriva en debattartikel om vad de vill göra för svensk ridsport. I dag står Feministiskt initiativ för det sista debattinlägget.

Feministiskt Initiativ tycker att även ridning ska ses som friskvård. Det är inte bara en folkhälsofråga utan en feministisk och demokratisk fråga. Feministiskt initiativ anser att idrotten ska ha en långsiktig och säker finansiering och fylla den viktiga samhälleliga funktion som gör att vi känner oss friskare, gladare och mer delaktiga.

Vi tycker att de skattefinansierade bidragen som ges till tjejer ska vara lika höga som de som ges till killar. Idag värderas sport som killar utövar högre än sport som tjejer utövar. Den glädje, den lycka och de folkhälsofrämjande fördelar som sporten levererar är ovärderliga – ridning hör i allra högsta grad därtill.

Ridsport har ofta setts av många som mindervärdigt och inte som en ”riktig” sport. Så fort man som barn pratade om hästar var det alltid någon där och hånade och menade att det var töntigt att rida. Killarna i klassen har kallat dem havremoppar, och bett oss att ”sluta leka med maten”. Någon sa en gång ”Jag älskar verkligen hästar, på mackan!”.

Hästskämten tycktes aldrig ta slut. Men vad är det som egentligen provocerar med ridsport, varför verkar så många, främst killar, känna sig så hotade av ridtjejer? Är det för att vi har hästskit under naglarna men struntar i det? Eller att vi är modiga, handlingskraftiga och, som forskning visat, blir bra chefer? Är det möjligtvis den psykiska och fysiska styrkan, som krävs för att utöva ridsport, som skrämmer folk?

Ridsporten utmanar den heterosexuella manskultur som råder i resten av sportvärlden. I stallet spelar sexualitet ingen roll. Oavsett kvinna, sto, man, valack eller hingst – alla tävlar på samma villkor. Att ridning, som är Sveriges näst största sport, fortfarande inte ses som en ”riktig sport” kan ses tydligt i det faktum att ridsport inte ingår i friskvårdsbidraget. Detta drabbar givetvis inte bara tjejer som rider. Killar som älskar ridsport utsätts också ofta för hån och glåpord. Att nedvärderingen av ridsport även syns i politiken är oacceptabelt.

Det är tyvärr ingen nyhet att kvinnodominerade områden nedvärderas och osynliggörs. En stor anledning till att ridning inte får den uppmärksamhet den förtjänar kan vara att sportredaktioner systematiskt nedprioriterar och, i många fall, till och med hånar ridsport. Exempel på detta är då Rolf Göran Bengtsson fick Jerringpriset och sportjournalister, bland annat Lasse Anrell, frågade sig ”hur i helvete folk röstat?” och fortsatte ”Det blir helt missvisande att små bortskämda fjortistjejer ska få avgöra vem som vinner Jerringpriset… ”

Om idrotten ska fortsätta att vara landets största folkrörelse så är det på tiden att inkludera och erkänna även ridsporten, med dess 500 000 utförare, som en sport som vilken annan. Den fyller oss med glädje, ger motion och skapar speciella band mellan ryttaren och hästen. Och bara för att fler tjejer sysslar med hästsporter så ska detta vare sig innebära att de får mindre bidrag, eller exkluderas ur friskvårdsbidraget.

Josephine Bergqvist, Feministiskt initiativ

Läs också tidigare inlägg:
Socialdemokraterna
Moderaterna
Miljöpartiet
Centern
Folkpartiet

KD, V och SD har inte inkommit med något debattinlägg.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden