Sverige
23 januari 2015 07:30

Dödsfall var olycka

Ingen kan hållas ansvarig när en 15-årig flicka dog i samband med att hon trillade av en häst i påskas. Det handlade om en ren olyckshändelse menar Arbetsmiljöverket.

Den tragiska olyckan inträffade på skärtorsdagen i fjol. Flickan och hennes kompis ridtränade travhästar vid Gävletravet när flickan fick problem med tyglarna och trillade av. Hon slog huvudet i ett hårt föremål och avled fem dagar senare på grund av sina skador. 

Nu berättar Gefle Dagblad att Arbetsmiljöverket har utrett olyckan. Utredningen har bland annat handlat om ifall det förelåg något arbetsgivaransvar i samband med olyckan. 
– Om man exempelvis sköter om en häst och får lön, bidrag eller andra förmåner kan det finnas ett arbetsgivaransvar. I så fall hade ett arbetsmiljöbrott kunnat lega till grund för olyckan, säger Kaj Nielsen till Gefle Dagblad.

Utredning visar dock att Gävletravet inte hade något arbetsgivaransvar. Och även om det hade varit så skulle händelsen inte kunna klassas som arbetsmiljöbrott. Arbetsmiljöverket har inte kunnat hitta att någon har gjort fel eller brustit i ansvar. Flickan hade skyddsutrustning, var ridvan och red på en bana med välskött underlag. 

Åklagare har också inlett en förundersökning för att se om något brott har begåtts i samband med dödsfallet. Förundersökningen har brottsrubriceringen vållande till annans död, men kommer förmodligen att läggas ned med stöd av Arbetsmiljöverkets utredning. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden