Träningstips
17 mars 2015 09:03
Ridsportplus

Etablera en bra relation med 1-åringen

Unghästserien, del 2: Under hästens första år händer det mycket. Den går från att vara föl till unghäst. 1-åringen växer mycket och ska framför allt lära sig hur det är att vara häst. "Därför tycker jag att det är viktigt att inte göra för mycket med 1-åringarna", säger Paulinda Friberg.

Etablera en bra relation med 1-åringen
Att vara konsekvent och noggrann med sina 1-åringar lönar sig påpekar Paulinda. Annars är detta ett mellanår, då hon inte introducerar så mycket nytt för unghästarna.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Här fortsätter serien där hon berättar om sitt system för att hantera unghästar – i förra numret handlade det om föl.

    – När hästarna blivit 1-åringar fortsätter framför allt med det som jag påbörjat med fölen, drar en borste över dem, har dem uppbundna och lyfter hovarna.
    1-åringen behöver tid att äta, vila och hitta sig själv. Foderstaten är extra viktig under den här perioden. De växer mycket och behöver rejält med protein.

    Det är också under den här perioden som hästarna ligger ner och sover mest, och de behöver få tid att vila. Ofta är de dessutom rätt omogna i huvudet.
    Även om Paulinda lämnar 1-åringarna rätt mycket ifred menar hon att det är viktigt att inte strunta i dem helt.

    Etablera en relation
    – Oavsett om hästen står på stall eller går på lösdrift är det viktigt att fortsätta binda upp dem regelbundet, gärna en stund varje dag.
    Promenader är ett annat sätt att etablera en bra och riktig relation. Paulinda är noga med att hästarna  ska lära sig att hålla sig i sitt eget utrymme och inte buffla på människan. Hon kan hålla ett ridspö i vänster hand för att vänja dem vid det och att lära dem att gå framåt.
    – Bara att leda dem till och från hagen varje dag är bra träning.
    – Man kan göra halter ett par gånger och testa om det fungerar. Jag vill att hästarna ska lära sig att stanna om jag stannar och gå om jag går. Jag kan smacka lite när vi sätter i gång så lär de sig vad det betyder.

    Röstkommandon
    Under året som 1-åring etablerar Paulinda alla röstkommandon, så att hästen ska kunna det när det är dags att gå vidare i utbildningen. Ett av de viktigaste röstkommandona är Nej, något Paulinda lär unghästarna tidigt. Hon lär dem även att backa, gå fram och stanna för röstkommandon.
    – Jag tycker att det är alldeles för tidigt att longera 1-åringar. De är inte mogna för det. Under den här tiden bygger man en bra relation med hästen, man utbildar den inte.
    Paulinda anser att en bra relation är den bästa grunden man kan ha för det forsatta utbildningsarbetet. Men det finns absolut ingen anledning att överhantera 1-åringen. Är man bara konsekvent och noggrann behövs det inga långa stunder.

    Utsättas för väder och vind
    Paulinda använder inget annat än grimma på 1-åringarna. Aldrig träns och aldrig kedja, inte ens på hingstarna. Det fungerar bra eftersom hon etablerat ett gott ledarskap redan från början. Behöver man något skarpare än en grimma kan kapson vara ett bra alternativ.
    Paulinda har inte heller täcken på 1-åringarna.
    – Jag kan träna dem på att ha saker på ryggen, vojlockar eller täcken, men jag täckar dem inte dagligen i hagen. Jag vill att 1-åringarna ska få rejält med päls och utsättas för väder och vind, det gör dem friska och starka.
    – Dessutom vore det en stor risk att låta framför allt 1-årshingstar gå med täcke, de kan leka rätt burdust. Då är det bättre att se till att de har något slags väderskydd i hagen i stället.
    På grund av unghästarnas kraftiga päls blir det extra viktigt att visitera dem dagligen. Sår och skråmor kan lätt gömma sig.

    Träna på transport
    Alla Paulindas unghästar har åkt hästtransport redan som föl. Som 1-åringar tar hon in dem i hästtranporten då och då för att de inte ska glömma. Under den här perioden lär hon dem också att stå ensamma i transporten med baklämmen nedfälld.
    På det hela taget ser Paulinda detta som ett mellanår.
    – Man använder det till att stärka och befästa den relation som man etablerat redan som föl. Men man introducerar inte särskilt mycket nytt utbildningsmässigt.

    FAKTA, 1-åringen:
    • Ge dem tid att äta och sova.
    • Se över foderstaten.
    • Fortsätt bygga på relationen.
    • Utbilda inte.
    • Hantera ettåringen ofta och konsekvent.
    • Gå promenader.

    FAKTA om serien
    Landslagsryttaren Paulinda Friberg gör gärna allt arbete från början med hästarna, både dem hon köper in och de som hon själv föder upp. Hon arbetar efter ett system som ska resultera i sunda hästar som kan prestera i höga klasser.
    I en artikelserie om tre delar berättar Paulinda för Ridsport om hur hon arbetar med föl, 1- och 2-åringar, för att lägga en bra grund för framtiden.

    Läs den första delen i unghästserien här. På tisdag publiceras del 3.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden