Avelsnyheter
18 april 2015 13:31
Ridsportplus

Små förändringar i SWB:s styrelse

Enda nya namnet i SWB:s styrelse är Henrik Ankarcrona och Lars Pelin sitter kvar som ordförande. Det beslutades på fullmäktigemötet i Nässjö på lördagen. Under det tillhörande medlemsmötet pratades det bland annat om platsen för Svenskt Avel och Sportchampionat.

Små förändringar i SWB:s styrelse
Charlotte Liliemark och Olle Kindberg sitter kvar i SWB:s styrelse.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Fullmäktigemötet gick helt och hållet på valberedningens förslag när det gällde val av styrelseledamöter i SWB. Det blev omval av Ann-Kristin Karlsson, Per Jansson, Eva Salomon, Charlotte Liliemark, Olle Kindberg, Aja Blomberg-Andersson och Monica Björkdahl. Henrik Ankarkrona går in som ny ledamot på den vakans som fanns. 

    Mötet gick också på valberedningens linje när det gällde val av ordförande, vilket innebär att Lars Pelin sitter kvar på posten. 

    Under årsmötesförhandlingarna diskuterades också möjligheterna att införa en ny form av medlemsskap för att fånga upp dem som kanske inte är avelsintresserade, men som har en SWB-häst och ändå vill vara delaktiga i och stötta avelsorganisationens arbete. Detta arbete ska den nya styrelsen fortsätta med.

    Innan själva årsmötesförhandlingarna hölls också ett medlemsmöte för det uppskattningsvis 80-tal medlemmar som var på plats på Hotell Högland i Nässjö. SWB:s vd Karl-Henrik Heimdahl informerade bland att annat att förbundet efter några tuffa år nu har ordning på sin ekonomi och gjorde en liten vinst 2014.
    – Det gör att vi kan tänka på andra saker än att spara pengar, sa han. 

    Namnbytet från ASVH till SWB har fört med sig en del konsekvenser som till exempel framtagande av nya loggor. Sedan januari är också en ny hästportal i gång, denna är gjord i samarbete med Equipe. 

    Avelsförbundet har också arbetat med sina tester och bedömningar av SWB-hästar. De aktuella årgångarna är ganska små och antalet deltagare har minskat.
    – Däremot ser vi att andelen visade hästar ökar och det är glädjande, sa Karl-Henrik Heimdahl.

    En annan nyhet 2014 var att det inte fanns något Rikschampionat för föl. Detta var ersatt med flera regionala championat. Det hölls också en lyckad elitfölsauktion där det såldes föl för över 3 miljoner kronor totalt. Det slogs också prisrekord då en ett föl e Ampère såldes till USA för 600 000 kronor. 

    SWB bedriver också en del lobbyverksamhet. 
    – Det är två områden som är särskilt viktiga för våra medlemmar; beskattning av hästföretagande och konsumentköplagen. Beskattningen är godtycklig och när det gäller konsumentköpslagen försöker vi få makthavarana att förstå att hästar inte är diskmaskiner, sa Karl-Henrik Heimdahl. 

    SWB:s avelsledare Emma Thorén-Hellsten höll också en föredragning och framhöll att en av de största utmaningarna är att  förmå uppfödare att sätta de allra bästa stona i avel.
    – Vi ser till exempel att trots att det är färre betäckningar nu är inte andelen selektionsston högre. Det hade vi önskat, sa hon. 
    – Vi vill också få våra medlemmar att börja använda sig mer av embryotransfer med ägg från de bästa stona. 

    Avelsledaren gick också genom de olika målen som SWB har. Det handlar bland annat om att SWB ska vara ett av de mest framgångsrika avelsförbunden rent sportsligt i alla tre olympiska discipliner, stärka varumärket SWB och förbättra kommunikationen. 
    – Också behöver vi utvärdera det nyss införda linjära bedömningssystemet, sa hon. 

    Emma Thorén-Hellsten framhöll också hälsoaspekten i avelsarbetet och menade god hälsa kan vara en konkurrensfaktor. 
    – I Tyskland, Holland och Danmark har det hänt mycket på hälsosidan nu. Där måste vi fundera på hur vi ska kunna fortsätta vara i framkant. SWB-hästen ska vara en frisk och hållbar häst. 

    Medlemmarna fick också en redogörelse för SWB:s avtal med försäkringsbolaget Agria och unga SWB redovisade sin verksamhet för 2014 och vad som är på gång under detta år. 

    Under den korta stund som var vikt för öppen diskussion kom frågan om unghästtävlingar, framförallt 4-åringa hopphästar upp. Det fanns en allmän oro bland mötesdeltagarna att tendensen att 4-åringarna tävlar allt mer inte är så bra de aktuella hästarna. 

    Den eventuella flytten av Swede Horse-arrangemanget Svenskt Avel och Sportchampionat från Flyinge till Elmia i Jönköping dryftades också. Medlemmarna fick veta att det finns ett underlag som bör räcka till att grunda ett beslut på, men att bland annat SWB:s styrelse tycker att det lämpligt att vänta med beslut om en eventuell flytt till Swede Horse nya styrelse har tillträtt. 
    – Ett så viktigt och avgörande beslut för inte tas innan Swede Horse har en fulltalig styrelse, sa Karl-Henrik Heimdahl. 

     

    Arbetet med att hitta en ny vd till SWB är i slutfasen. Det var ungefär 60 sökande till tjänsten och med hjälp av en rekryteringsfirma har SWB gallrat bland kandidaterna tills det återstår en. Om planen håller är det meningen att hen ska börja sitt arbete som vd under andra halvan av 2015 och arbeta parallellt med Karl-Henrik Heimdahl en tid. 

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden