Sverige
22 maj 2015 15:13

Avelsförbund fick rätt mot länsstyrelsen

Länsstyrelsen i Hallands län gav Svenska connemaraförbundet ett föreläggande om att följa Jordbruksverkets riktlinjer och se över sitt stamboksregister. Men förvaltningsrätten tycker inte att länsstyrelsen hade fog för sitt beslut och upphäver det.

Grunden till tvisten är att Länsstyrelsen i Hallands län hade fått in flera klagomål bland annat när det gällde Svenska connemaraförbundets hantering av sitt stamboksregister och hur riktlinjer från Jordbruksverket följdes. 

Länsstyrelsen gav Svenska connemarasällskapet ett föreläggande om att se över sitt stamboksregister och följa Jordbruksverkets riktlinjer när det gäller saker som säkerställande av hästars identitet och arbetet med avelsmål. Myndigheten ville se en förteckning över de ändringar som hade gjorts och en åtgärdsplan. Enligt länsstyrelsen hade förbundet begått flera allvarliga fel som att duplicera pass utan att annonsera originalpasset som försvunnet och avelsvärdera en hingst utan att ta betalt för det. 

Svenska connemaraförbundet överklagade föreläggandet till Förvaltningsrätten i Göteborg och har nu fått rätt. I förvaltningsrättens dom står det att länsstyrelsen inte hade grund för sitt beslut och att det därför ska upphävas. Länsstyrelsen har bland annat varit för vag när det gäller vad som skulle rättas till i stamboken, tycker förvaltningsrätten. När det gäller följandet av Jordbruksverkets regler var det otydligt vilka regler det handlade om. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden