Blogg
24 juli 2015 09:01

Kan vi snabbare få fram internationella GP-hästar?

Måste en professionell ryttare rida hästar på alla nivåer eller får man specialisera sig? Får man antigen rida unghästar eller hästar på högre nivå eller måste man rida både och? Just detta ämne tycker jag är något att diskutera inom dressyren. Hoppningen kanske känner detsamma, vad vet jag.

För en oerfaren ryttare är det guld värt att rida olika hästar på olika nivåer i olika åldrar. Det är inte bara bra utan ett måste för en framtid som professionell ryttare.

Men allt eftersom så kommer en ryttare, frivilligt eller ofrivilligt, in i en vardag. Antingen blir du den som rider in hästar eller en unghästryttare som tävlar årgångsklasser, eller så tävlar du på högre nivå eller till och med tävlar enbart på högsta nivå!

Om vi ser till startlistorna i årgångsklasserna så visar det en tydlig nedgång i antalet hästar med ökad ålder. I en 3-års final visas ca 90st, 4-års är det ca 70st, 5-års är vi nere vid 50, 6-års är det ca 35 och 7-års så är det ca 20st! Med antalet så blir det också i procent samma andel ”bra” hästar dvs antalet bra hästar blir avsevärt mindre på bara några år. Var försvinner talangen i hästen? Eller säljs de bästa hästarna kanske? Varför minskar antalet?

Från att hästen enbart skall visa sina gångarter rakt fram som 4åring till att den skall visa skolor och byten som 6åring är en lång väg på kort tid och dessutom en stor förändring för hästen, självklart. Men att bibehålla talangen eller snarare utveckla hästens förmåga under hästens utbildning är en vikig del för att få fram nya stjärnor.

Jag själv anser mig som en ryttare som lämpar sig bättre för hästar 6år och uppåt! Min förmåga att utveckla en häst i rörelser och lära den de svårare rörelserna är bättre än att visa en yngre häst. Visst kan jag visa en yngre häst, men får jag välja så gör jag hellre jobbet från 6 år och uppåt. Det beror dels på att jag tycker det är roligast men också att jag anser det finns så pass många ryttare som i Sverige gör ett bra jobb med yngre hästar. Dessa hästar som är utbildade och tävlade av dessa ryttare och vill jag ta över men inte för sent. Inte när hästen är 8-9-10 år och fortfarande är kvar på 6-7års nivån.

Dels tror jag en del ryttare säkert vill ha kvar en fin unghäst och göra vägen själv och inget ont i det. Dels så tror jag en del hästägare hamnar i en lojalitets konflikt. Vad ska den ryttaren säga som gjort jobbet fram till nu om vi flyttar hästen!?

Det finns många bevis på ryttare som är bra på hela resan. Det finns många bevis på ryttare som matchar perfekt med sin häst och gör sin första och enda resa till GP vilket är fantastiskt kul.

Men det jag menar är en generell inställning till att det är ok att låta hästar byta ryttare och att en ryttare som gjort ett bra grundjobb kan överlåta hästen till en ryttare som tar den vidare. Och att hästägare kan tänka i banorna att flytta hästen för att säkerställa att den når internationell topp nivå om potentialen finns.

Det ligger många timmar och års arbete med att ta hästen till internationell Grand Prix, det finns tyvärr inga genvägar förutom en! Nämligen samarbete ryttare emellan. För en ryttare att ta en 3 åring till GP tar för lång tid. Vi halverar tiden till GP med att hjälpas åt. Men framförallt så kan ryttare som rider svår klass fokusera på det och hålla sig uppdaterad vad som krävs där och de som utbildar och tävlar unga hästar kan hålla sin fokus där. Tror Svensk dressyr tjänar på detta vilket innebär att även ryttare och hästägare tjänar på det och blir väldigt nöjda och glada!    

Rid fint!
K.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden