Ridsport åsikt
28 juli 2015 16:45

Upp till bevis, Förenade Arabemiraten

Ridsports distansreporter Ulf Lonäs analyserar och kommenterar här vad Internationella ridsportförbundets, FEI:s, beslut att släppa in Förenade Arabemiraten, UAE, i FEI-familjen igen får för betydelse för distanssporten.

Det tog bara knappt fem månader innan FEI ansåg att Förenade Arabemiraten, UAE, åter fick börja tävla i internationell distansritt. Den 5 mars kommenterade jag bakgrunden till FEI:s suspendering av UAE under rubriken Blir det bra nu? Jag är fortfarande osäker på detta, men efter den 27 juli gäller: Upp till bevis UAE!

Ett pressmeddelande är nästan aldrig en fullständig redovisning av ett avtal mellan olika parter. Man kan bara lita på att de viktigaste delarna tagits upp. Därför är det två saker som förvånar lite i FEI:s pressmeddelande av den 27 juli 2015. Dels att man listat hela 14 punkter i avtalet, och dels att man tagit upp och på olika sätt medgivit att de grava anklagelserna mot UAE för fusk och bedrägeri med kval och kvalresultat verkar korrekta.

Listan med de 14 punkter som omgående ska genomföras i UAE, är en tydlig katalog på att det funnits många kritiserade och påtalade problem och regelbrott genom åren. UAE är ju inte bara en av de 53 nationer i världen som arrangerar internationell distansritt, utan också sedan länge distansrittens ekonomiska motor. Man har (och främst den i Dubai styrande familjen Maktoum) under lång tid satsat miljardbelopp på att bygga upp och investera i distansrittssporten. Både nationellt och som stor sponsor (företaget Meydan) för attraktiva tävlingar och mästerskap samt i egna träningsanläggningar i Europa. Money talks eller följ pengarna brukar man säga, så därför var det föga förvånande att när man inte fick gehör för sitt överklagande så satte man sig i stället ned vid FEI:s förhandlingsbord.

I en första omgång hade man med sig en omfattande lista på förslag på åtgärder och förändringar. Men FEI meddelade att ”more areas needed to be covered” innan ett avtal som kan häva suspenderingen är möjligt. Till slut kunde man enas om de villkor som EFF (Emirates Equestrian Federation) nu måste säkerställa där 14 punkter redovisas i pressmeddelandet – fritt översatt och ibland med min kommentar.

1. Ett protokoll ska upprättas hur man undviker olyckor med hästar.
2. De obligatoriska viloperioderna för hästarna ska respekteras. Exempelvis: För en tävling på 120 km gäller 19 dagar och för 160 km 33 dagar innan hästen får starta i tävling igen.
3. Häst under viloperiod ska blockeras från att starta även på nationell tävling.
4. Användning av förbjudna vätskor och andra substanser som strider mot FEI:s dopningsregler ska förhindras på och i närheten av tävlingsplatsen och i vetgate. UAE har den 1 juni antagit en ny lag som förbjuder dopning och handel med förbjudna substanser i all form av hästsport.
5. Förbjudet utbyte av hästar ska förhindras. Detta är intressant. Syftar troligen på historien med Marmoog där en häst kvalade men en annan med samma namn startade på VM 2012. Trots bildbevis så kunde FEI inte bestraffa någon pga en juridisk teknikalitet.
6. Förbjuden fordonstrafik på tävlingsbanan ska förhindras. Enligt reglementet artikel 807.7.1+4 så är det förbjudet att följa ett ekipage på banan med någon form av fordon, en person eller ett hästekipage som inte ingår i tävlingen. Detta respekteras i nästan hela världen men inte i UAE. ”Det är förenat med livsfara att grooma i UAE”, säger svenskar som tävlat där. Varje inhemskt ekipage har 2-10 groombilar som följer som en svans och kyler hästar från pickupflaket medan hästen galopperar eller i bästa fall travar bredvid vilket också är otillåtet. Det finns massor med bildbevis på detta genom åren men FEI har hittills inte lyckats stoppa detta. Enda sättet i öknen med bara en väg (som förekommer på många andra tävlingar) är att införa enbart fasta groomplatser vilket är tillåtet om det anges i propositionen.
7. Alla hästar och ryttare som är avstängda av FEI ska blockeras från att kunna deltaga i tävling.
8. Den roll och de befogenheter som officiella funktionärer har ska alltid respekteras.
9.Träning och utbildning av ryttare, tränare, tjänstemän i förbundet, grooms och stallveterinärer, ska vara genomförd innan 2015/2016 års säsongsstart i oktober.
10. FEI:s regler om obduktion ska införas, om möjligt även på nationella tävlingar.
11. En nationell men oberoende övergripande rådgivare godkänd av FEI ska anställas.
12. Jävsituationer ska undvikas.
13. Fördelning av prispengar ska ske enligt FEI:s beslutade anvisningar.
14. De nationella tävlingsreglementet för distansritt ska vara i enlighet med FEI:s regler och bestämmelser.

Utanför avtalet har FEI genomfört en undersökning av anklagelserna om kopierade resultat och kvaltävlingar i UAE där resultat skickats till FEI men som inte genomförts. FEI påpekar att man inte hade kännedom om detta när suspenderingen beslutades och därför behandlat detta separat. Men åtgärder för att förhindra liknande händelser i framtiden har inkluderats i avtalet. Detta kan inte tolkas på annat sätt än att den brittiska hästsportjournalisten Pippa Cuckson, som upptäckte och grävde omsorgsfullt i fallet samt anmälde det till FEI, hade rätt. I sin spalt i The Telegraph konstaterar hon att FEI nu stryker alla duplicerade kvalresultat och vidtar åtgärder i tävlingar som baserats på dessa kval. Detta kan innebära stora återverkningar i tävlingsresultat för ryttare och hästar även i mästerskap.

Det blir intressant att se på vilket sätt UAE:s utbildning av alla aktiva runt en distansrittstävling kommer att bedrivas. Det är troligen det svåraste villkoret att få till på ett bra sätt. Detta måste genomföras med mycket hjälp utifrån och det finns gott om kompetens hos många nationer utanför FEI:s grupp VII om viljan finns. I avtalet har EEF accepterat att FEI kan döma ut sanktioner om man inte uppfyller villkoren. Det kan i så fall innebära en ny suspendering och att man fråntas VM 2016.

Det handlar alltså fortfarande mycket om att komma tillrätta med en kod och kultur, tävling och hantering, på hästens villkor, och inte bara garantera regelverket. Likaså med den typ av tävlingsridning som oftast förekommit när det gäller UAE, nämligen ”fullt ös från start till mål. Ny häst nästa tävling”. Hoppas bara att man ska lyckas med att introducera en kultur där taktisk ridning och att vinna på långsammast tid snarast blir en regel än ett undantag. Alltså distansritt helt på hästens villkor.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden