Avel
30 september 2015 15:25

Samson sexigast

Idag rullar Avels- och Sportchampionatet på Flyinge igång för full maskin med dressyrhästarnas 6-års kval och ystra hopphästar på framridningsbanan bredvid. De 6-åriga hästarnas kval hämtades hem av stensäkra Falsterbo-segraren Samson härligt visad av Karin Ŗljemark.

Samson sexigast
Samson segrade i kvalet lotsad av Karin Öljemark till publikens förtjusning. Kim C Lundin kim@witnet.se

De 6-åriga hästarna döms i kvalet av Wiveca Schenholm och Lars Andersson som gemensamt har 33 ekipage att sätta betyg på.

Det är kallt och lite ödsligt i Crafoord-hallen, under kvalen fylls inte de nya fina läktarsektionerna nämnvärt. Kanske skräms publiken lite av att höra ett domarkollegie på felfinnarstråt, kanske är det svårt att avsätta tid under långa dagar.

Det första ekipaget att locka fram lite superlativ var Mythos CML (e Florencio I-Bolero, uppf Charlotte och Magnus Lilleimark, äg Yvonne Kvarnerup-Mårtensson) riden av Olof Axelsson. De fick totalt 76,8 procent och fick beröm för utbildningsnivån även om gångarterna inte räckte till enligt domarna. Mythos har ”ganska” framgångsrika släktingar som GP-hästen Don Corleone och godkände hingsten Luxus CML så han kommer sannolikt vara bildbar nog för högre klass.

Den första topp-poängen gick till fjolårssegraren i öppna championatet Scara Boena (e Scolari-Bergamon, äg Skillinge Dressyr) då som nu riden av Cilla Kristoffersen. ”Bönan” är en känslig dam som utvecklats otroligt väl men avspänning i alla moment är inte på plats än, byten var idag en spännande övning till höger. Om traven är överjordisk är det en bit kvar i galoppen men det förefaller ha mer att göra med platsen. Cilla gjorde en fin halt och lät stoet rygga lite öppen, det blev totalt 80,8 procent med en 9 för trav och 7,4 för galoppen. Det resultat räckte för ledning.

Sankt Erik II 1265 (e Johnson-Weltmeyer) är förmodligen landets mest väldokumenterade 6-åring då det finns en hel bok om honom. Den porträtterar dock hans förra ryttare, i år är det Caroline Darcourt som tagit över tyglarna och ridit både Falsterbo och unghäst-VM med fuxen. De fick 79 procent med 8,5 för traven och 7,7 för lösgjordhet trots bytesproblem och en del andra störningar. Hingsten är mjukt och fint riden men bakbenen kommer allt mindre in under honom och det borde vara tvärtom på hösten som 6-åring.

Morgonens totalt sett bästa ritt från läktaren sett stod Stefan Jansson för med sin flotte Locatelli (e Loredes-Rubinrot, uppf Magnus Ringmark & ryttaren). Den hästen har fantastiskt fin galopp med verklig rymd i sprången som dessutom bibehålls genom bytena, lite valpig än men oändligt samarbetsvillig. En av de första att varken visa spänning eller motstånd. Poängen blev bland de högre med 77,4 procent men omdömet lät som mellanmjölk, ganska bra.

Anna Österberg, kanske mer bekant för de flesta som Nilsson, red Rolecz (e Rosevelt-Calino, uppf/äg Lena Nilsson) på ett prydligt och föredömligt sätt, en bra unghästform på en 6-åring. Det är dock lite långsamma rörelser, det saknas kvickhet än. Det blev 76 procent.

Hannes Melin var inne och gästspelade, enda ryttaren som kvalat hästar till Avelschampionatet i alla discipliner. Hans häst Kiamo visade fin lydnad men saknade gångartskvalitéer för högre betyg.

”En trevlig bekantskap det här”, löd omdömet om Quarton (e Quaterback-Don Schufro, uppf/äg Per-Arne Persson) som var i final i unghäst-VM. Yvonne Österholm rynkade på näsan innan hon hört siffrorna, arg över ett omslag i galoppen och ett avbrott. Det blev ett mycket ljusare ansiktsuttryck när hon fick se deras procent på 85, med 9,4 på trav. Domarna kommenterade Quartons spänstiga trav och hade fördragsamhet med de små misstagen, lösgjordheten fanns ändå på plats med en fin ryggning och bra byten. Quarton nämndes tillsammans med Springbank VH som två svenska hästar med framtiden för sig i den tyska tidskriften Züchterforum. På unghäst-VM surrade det högt runt den flotte valacken.

Den första 80-plussaren efter lunch var ännu en trrevlig häst uppfödd av Västra Hoby Stuteri. Pernilla André Hokfeldt red Rakeback VH(e Skovens Rafael-Corrado WL, äg Beneccus AB) och fick bbra betyg för trav och fin lösgjordhet samt potential, 80,2 procent.

Jeanna Högberg visade den store fuxen Fiorucci HT(e Florencio I-Rubinrot, uppf7äg Absolut Dental) som tillhör Gabriella Grewin Bramberg med Herfsta dressyr där Jeanna har flera hästar i träning.
– Fioruccit HT rör sig mjukt spänstigt men behöver mer register, avspänd skritt och fint register, fin balans i galoppen både under överstrykningen och efter bytena. Det är fin utvecklingsbarhet i den här hästen, lycka till, sa domarna och delade ut 83,2 procent totalt och 8,9 för galoppen.

Stefan Jansson var inne med häst nummer två med Kitaro SB( e Kostolany-Donatelli, uppf/äg Metafor Stjärnbro Stuteri), en vacker häst som visade upp sig väl. Det blev 77,80 procent, två tiondelar mer än med Stefans Locatelli.
– Tre gångarter med riktigt bra rytm, men vi önskar mer påskjut och mer böjning i skolorna. Galoppen behöver mer elasticitet, men vi tror att det finns mer utvecklingspotential, löd delar av omdömet.

Anna Svanberg är en rutinerad pilot och med stoet Misisippi(e Highcruiser – Maraton, uppf Anders Göransso, äg Lars Göransson) deltog hon i unghäst-VM. Där orkade inte stoet hela vägen men har visat mycket lovande takter. I unghäst-VM red Anna även valacken Revolution till final. Han får stå över championatet och äta gräs hemma i hagen istället. Missisippi har en härlig bakbensmekanik och mycker vacker sida, sedan augusti ser hon ut att ha hämtat en del styrka. Efter att ha titat lite på publiken gjorde stoet klassens kanske bästa ryggning, marcherade rakt bakåt utan att släpa hovarna i underlaget. Domarna tyckte också om traven som fick 8,7, totalt 75,4 procent och omdömet löd:
– En häst som rör sig mjukt, spänstigt och med fin takt i traven, skritten är ren men lite kort och galoppen saknar elasticitet och behövde lite längre språng, hon är osäker i kontakten och bytena är spända, det finns nog en del att utveckla.

Sofia Möller och Belair(e Beltoni – Warkant, uppf Martin Stamkötter, äg Peter Falk) hade en del kontaktproblem och problem i travskolorna men hade den stora fördelen att vara ett ekipage som domarkollegiet verkligen tyckte om.
– En stor häst som är duktig för sin storlek, vi önskar mer påskjut bakifrån men för dagen blir det en 7a i trav, skritten är stor men i bra takt, galoppen är stor och bärig, var del av omdömet som landade i 79,4 procent

Karin Öljemark och Samson(e Samba Hit II – Duntroon, uppf Heinz Pauli, äg LexEQ Consulting AB) vann i Falsterbo och borde vara ett ekipage som passade domarkollegiet då det är mer dressyrbedömning än jakt efter gångartstalanger som pågår. Karin rider Samson, lika mjukt och fint som tidigare och han är ett under av lydnad och lyhördhet, utan några särskilt utpräglade gångarter, bara lagom ridbar mekanik. Mycket riktigt var det precis det här domarna ville se, superlativen flödade över ekipaget från Stockholmstrakten.
– En imponerande häst i sin träning, utbildad på ett sätt som vi vill se det. Gångarterna kanske skulle kunna innehålla lite mer spänst och lite mer skillnader i gångarterna. Det är mycket harmoniskt och i balans, lite mer fjärdring i galoppen vill vi se, en häst som är väl framme i sin träning, summerades omdömet som gav 86,2 procent med nior för både lösgjordhet och potential trots att ingen gångart nådde över 9.

Lady Day(e Damino SD – Biggles, uppf Kristina Ulander, äg Tina Hennix) och Mads Hendeliowitz var sist ut. Stoet har mycket mekanik och uttryck i sina gångarter, det är knän och gest i travskolorna, frågan var närmast om det var för mycket för dressyrbedömning. Mads Hendeliowitz lotsade Ladyn säkert och lydigt, ryggningen gick ganska bra, traven belönades under gång med en 8. Nu hängde det på skritten, rörlig och fin men det har inte räckt till men 7,6. Galoppen flöt fint, första bytet var lydigt och mjukt med gest, andra likaså men enligt betyget bara värd 7,7. Så vad skulle omdömet bli?
– Hon visar sig allra bäst i sin trav, vi önskar bättre rytm i mellanskritten, i galoppen är det bra rytm men vi vill ha mer elasticitet, vi hade lite spänning i häste, det flöt inte jämnt i skolorna, med tanke på gångarterna och hur den klarat av programmet ger vi 7,6, totalt 76,6 procent.

Efter dagens programridning har åtta Breeders Trophy-anslutna hästar vaskats fram bland de tolv finalisterna som blev klara idag. 
Regler

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden