Sport
29 november 2015 13:16

Kritik och svar på uttalande om Filurs död

Djurens Rätt har i ett öppet brev kritiserat arrangörens uttalande om anledningen till att fyrspannskusken Axel Olins häst Filur dog efter målgång i fredagens fyrspannskörning i Sweden International Horse Show. Arrangören har bemött kritiken.

Här är det öppna brevet från Djurens Rätt samt svar från Sweden International Horse Show.

Öppet brev till arrangörerna av Sweden International Horse Show med anledning av uttalandet om hästen Filurs död.

28 nov 2015
Igår dog hästen Filur på Friends Arena efter en tävling. Både arrangören och veterinären skriver på hemsidan att dödsorsaken antas vara ett brustet blodkärl. Man skriver också att hästen varit helt frisk innan tävlingen. Det inträffade förmildras också genom påståendet att en häst lika gärna kan dö i sin hage. Djurens Rätt önskar bemöta dessa uttalanden.

Sweden International Horse Shows (SIHS) uttalanden är ett listigt PR-drag. Man planterar uppfattningen om att hästen dött av i det närmaste naturliga orsaker som inte kunnat förebyggas. Vi har nu en situation där större delen av Hästsverige tror sig veta att Filur dött av ett brustet kärl. Detta trots att ingen obduktion ännu har genomförts. Förfarandet från arrangörens sida är både oseriöst och olyckligt. Dödsfall till följd av akut cirkulationssvikt är ovanliga, men likväl inträffar de varje år och då framförallt inom travsporten. Det har undersökts varför hästarna dör under fysisk ansträngning på tävling varav brustna kärl står för en mycket liten del. Blödningar i lungorna och dolda infektioner orsakar betydligt oftare denna typ av cirkulationssvikt. Det är anmärkningsvärt och felaktigt av SIHS att gå ut och påstå att den troligaste anledningen till att Filur dog var ett brustet kärl.  Även om obduktionen senare skulle visa att antagandet om dödsorsaken varit korrekt så tillämpar en seriös aktör försiktighetsprincipen och yttrar sig inte om sådant man inte har tillräcklig kunskap om.

Nästa misstag är att man uttalar sig om att hästen var helt frisk. I själva verket kan man aldrig veta det. Fysiologiska och biokemiska analyser måste göras innan man kan säga att ett djur är helt friskt. Veterinärbesiktningen vid tävling är mycket ytlig, och därför inte tillräcklig för att garantera hästens fullständiga hälsa. Hästar på toppnivå reser mycket, vilket gör att exempelvis infektioner lätt sprids. De utsätts även för stress vid miljöombyte och resor, vilket försämrar immunförsvaret. Infektioner i luftvägarna kan orsaka cirkulationskollaps liknande den som Filur drabbades av,  och de är mycket svåra att upptäcka. Hur vet man att Filur var helt frisk?

Vi vill även kommentera påståendet om att en häst lika gärna kan dö i hagen. Det är inte sant att en häst kan drabbas av samma cirkulationssvikt i hagen som Filur drabbades av. Elithästar som segnar ner döda på tävling gör det efter mycket hård fysisk ansträngning. De presterar på toppen av sin förmåga, och hästens cirkulationssystem belastas maximalt. En häst som efter ett glädjeskutt i hagen dör därför att ett svagt blodkärl brister är inte en motsvarande situation. Jämförelsen mellan båda dessa ytterligheter faller platt. Varje gång man startar med ett djur på tävling tar man en stor risk. Hade Filur gått i hagen igår hade han inte löpt motsvarande risk.

Djurens Rätt påstår inte att arrangören, veterinären eller kusken kunde förutse olycksfallet. Vi ställer oss dock starkt kritiska till retoriken från SIHS. Ridsporten bär ett kollektivt ansvar för att hästar utsätts för risker på tävling. Arrangörer och aktiva måste sluta att svära sig fria från detta ansvar. Vi anser tävling med djur är problematiskt då djuren alltid riskerar att skadas. Vi skulle önska att sporten antog en nollvision. Ingen häst ska väl behöva dö på tävlingsbanan? Istället kan man dagen efter läsa i media att ”hästen dog lycklig”. Det är djupt bekymrande.

Gunnel Söderback
Djurens Rätt, arbetsgruppen för hästfrågor

Svar på öppet brev från Djurens Rätt
 
Vi är alla djupt bedrövade efter hästen Filurs död i fredags under Sweden International Horse Show.
Sweden International Horse Show har i sin organisation mycket erfarna och meriterade veterinärer som i den här situationen gjorde sitt yttersta för att hjälpa Filur.
 
Att hästar dör av akut cirkulationssvikt är ovanligt. En fullständig utredning med obduktion och analys av blodprover kommer att göras nästa vecka och resultatet från utredningen kommer att redovisas.
Bedömningen att det kan handla om en brusten kroppspulsåder baseras på det mycket snabba förloppet vid händelsen.
 
Filur bedömdes vara fullt frisk utifrån de kriterier och regler för hästbesiktning som finns hos Statens Jordbruksverk och FEI, det internationella ridsportförbundet.

Hästarnas välbefinnande är mycket viktigt för oss och våra veterinärer arbetar före, under och efter tävling för att säkerställa hästarnas hälsa.
 
Ulf Rosengren, ordförande Sweden International Horse Show
Charlie Lindberg, leg vet
Marianne Lindsjöö, leg vet
Axel Wallman, leg vet

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden