Sport
27 november 2015 13:57

Master clinic med Knytkalaset

Knytkalaset har betytt i särklass mest för svensk dressyr i modern tid, mer än något annat projekt de senaste decennierna. Kyra Kyrklund och Jan Brink har varit med från början, och Liane Wachtmeister finns med som ansvarig i norr.

Master clinic med Knytkalaset
Marina Mattssons 6-åring Quatermain gjorde ett mycket fint framträdande under clinicen. Photographer Roland Thunholm

Kalaset har sitt urspung i hur Jan Brink och hans tidigare sponsor Åke Björsell, som var eniga om hur grunden skulle läggas för ett nytt träningskoncept fött ur en nödsituation. Saken var den att Kyra skulle flytta till England, Jan skulle förlora sin tränare och landet en tränarkompetens utan dess like. Så kom träningskonceptet till och sedan dess har framgångarna kommit slag i slag. 2007-08 togs nästa steg när de med hjälp av Liane Wachtmeister startade Plantskolorna för unga talanger 18-25 år gamla. Liane driver den norra plantskolan och Jan den södra. De har sedan etableringen fått fram massor av unga talanger.

Första levande exemplet på en ”planta” är Marina Mattsson och Quartermain, en 6-årig valack efter Quaterback med fullblodsmorfar.
– Vad är det vi gör med en 6-åring så här dags på året? Vi jobbar mycket med galoppombytena på hästarna i den här åldern, förklarar Jan Brink.

Marina rider in på diagonalen i sin ”tunnel” där fokus är på att rida galopp till skritt och sedan fatta ny galopp. När de övergångarna är raka och hästen är lydig för hjälperna provar hon att göra ett galoppombyte på samma plats.
– Jag jobbar hästarna mycket längs medellinjen och kvartslinjerna, de ska inte klättra på väggen, förklarar Kyra.
– När hästen är redo kan man smyga in fler byten på linjen, till exempel i var fjärde, äger Jan.
Marina fortsätter att arbeta med arbete med sluta i galopp längs kvartslinjen dels för att ha kontroll över böjningen och sedan i hörnpasseringen göra ett embryo till piruetter.
– Du måste också göra övningar där du tar in framdelen för att kunna kontrollera både fram- och bakdel, berättar Kyra.

Quartermain hade lite lufsig trav när vi började med honom, nu har han lärt sig hålla takten, tidigare släppte han bak, nu klarar han sig tack vare att vi tränat kortare steg, säger Jan.
– De hästar som du kan påverka takt och tempo på har ofta lättare för att samla sig, för dem ligger det närmare till piaff och passage än för dme med stor gång, menar Kyra.

Jan har lekt lite med början till piaff och passage på töm med Quartermain och Marina visar hur hon söker en reaktion genom att puffa lite med ett dressyrspö på Quartermains rumpa och får genast respons.
– Det Marina gör här på slutet är att visa lite embryo till passage, säger Jan.
Det är nu hela Friends börjar drägla över den fantastiska mekanik Quartermain visar upp.
– Att göra en Grand Prix-häst är att vara lite konstnär, du måste forma den genom att skapa musklerna på rätt ställe, säger Kyra.

Marie Munthers rider Indeed, högt placerad i 7-årschampionatet och i Falsterbo.
– Vi letar hela tiden efter hästar vi tror kan gå Grand Prix framöver, skillnaden mellan hästar som kan gå lilla rundan och Grand Prix är förmågan till samling. Därför börjar vi tidigt med små steg framåt för att bygga huset sakta, förklarar Kyra.
– Jag gillar sluta på långsidan, helst om jag kan arbeta med en spegel, det ger god kontroll över både böjning, ställning och steglängd, säger Kyra.

Marie gör en diagonal sluta och får nu full kontroll över både fram- och bakdel. Hon gör kontroller genom att växla mellan sluta, rakriktning, sluta. Det gör Indeed väldigt lyhörd och uppmärksam på hjälperna.
– Vi lägger stor vikt vid kontrollpunkterna: spåret, steglängd och takt. Kan du kontrollera det så har du mycket av det du behöver på plats, förklarar Jan.

Marie går över till att jobba med galopp på en volt, samlar mer och mer som förberedande arbete till piruett, en lätt öppna i samling där stegen kortas så mycket som den för närvarande klarar av.
– Det här arbetet är som en styrketräning, ni ser hur Indeed samlar sig i hela kroppen när hon arbetar här på volten, förklarar Kyra.
När Marie når en kort samlad galopp där hon håller kvar Indeed med yttertygeln så ber Kyra dem att komma in i en arbetspiruett genom att sitta still, mittöver hästen och ge efter på yttertygeln.
Indeed kommer in i en fin sittande piruett som var nära målet. Efter detta styrkepass går de över till travarbete för att växla gångart och låta andra muskler arbeta med en travökning. Sen lägger Marie ner stoet på en volt framåt, neråt.

Nästa ekipage är Nina Rademaekers, 22 år, och stoet Bizet som haft fina YR-framgångar. Liane berättar att Nina siktar mot Lövsta Future Challenge nästa år.
– En kort häst som jobbar med mycket knän så vi vill ha henne längre och lägre, där jobbar vi mycket med att försöka få in så få galoppsprång på en långsida som möjligt, förklarar Liane.
– Den här hästen var inte särskilt lätt i början, verkligt svår med många viktiga saker men Nina har haft bra tålamod och jobbat fantastiskt med henne, berättar Liane.

Nina jobbar med bytena längs diagonal och kvartslinje och Bizet är med på noterna. De har precis börjat med byten i varje och Nina visar en fin linje med flera ettor i fin form.
– Vi försöker jobba med enklare linjer i träning som K till C och göra tre byten i varje i taget och sedan få kontroll igen, förklarar Liane.
Nina klappar Bizet när stoet tjurar lite och får tillbaka stoet med på noterna igen, klapp klapp och de långa öronen kommer tillbaka framåt med härlig uppsyn.
Travarbetet börjar och Liane ber Nina öka energin och få lite mer stuns i traven. Nina och Bizet kommer fram i embryo-passage och det går fantastiskt lätt och fint. De siktar på Intermediare II som är kvalklass till LFC.

Liane rekommenderar att du som ryttare lägger in ett pass med längre hals, lägg ner hästen även under passet och få tillbaka glädjen och energin i hästen, säg ”Du är duktig, fint jobbat”.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden