Reportage
20 mars 2016 09:50

Gabriella Löfs historia berörde

Gabriella Löf besökte Vissmålens Ridklubb igår. Hennes berättelse om olyckan och vägen tillbaka som bar ända till Paralympics lämnade ingen oberörd.

Genom idrottslyftet har Vissmålens Ridklubb fått möjlighet att göra en stor satsning på dressyr, ryttarens sits och vikten av god grundridning. Igår hölls en kickoff i samarbete med Tenhults Naturbruksgymnasium, kallad Dressyrens dag. Under eftermiddagen höll Gabriella Löf clinic och föreläsning –  en eftermiddag som inte lämnade någon oberörd. 

Satt upp igen
1991 var Gabriella ute tillsammans med vänner och red längs en landsväg. De hör hur en traktor som skramlar högt kommer och Gabriellas häst blir skrämd när traktorn närmar sig utan att sakta ner. Den vänder från de andra hästarna och galopperar i högt tempo på asfaltsvägen. Gabriella skriker åt en jägare längre fram att stanna hästen och han kliver ut i vägen och får tag i tygeln när hästen springer förbi. Det tvärstopp som blir gör att Gabriella slungas i hög hastighet upp i luften och landar på huvudet ner i asfalten.

Tiden efter olyckan är svår. Hjärnan sväller mycket och hon förlorar både tal och förmågan att gå och att göra de enklaste saker. Hennes två barn hon har hemma, då 2 år samt 10 månader, gör att hon bestämmer sig: hon ska hem och hon ska bli en tillgänglig mamma. 

När ägare till stallet där hon hyr in sin häst kommer och besöker henne ber hon att han ska hjälpa henne att få sitta på sin häst när hon kommer hem. När Gabriella kommer hem en vända håller stallägaren sitt löfte och lyfter upp henne på hästen. Doften, hästens andning och känslan av att klappa djuret gör att hon känner hur det händer något bra i hennes huvud. 

Mot Paralympics
När hon får komma hem permanent börjar hon rida på russet Rosita. Angelica som ägde russet ledde henne till en början. Efter några månader börjar Gabriella rida en större häst och galopperar till sist igen.
Så småningom berättar Gabriellas tränare att de söker ryttare med egen häst till Paralympics i Aten. Hon beslutar sig för att åka till mönstringen på Strömsholm och blir där uttagen till landslaget. Resten är, som man burkar säga, historia och i hennes CV finns följande milstolpar:
• 2003 VM i Belgien
• 2004 Paralympics i Aten
• 2008 Paralympics i Hong Kong
• Nästa mål är EM i Sverige 2017

Gabriella med dagens clinic-häst Agaton.

Tävlingskunskap på agendan
Under åren har Gabriella samlat på sig stor erfarenhet från tävlingar och berättar under sin föreläsning att hon är noga med förberedelser och menar att man måste träna inför slumpen som alltid kommer i kapp förr eller senare. En viktig sak är exempelvis att träna i alla väder – vem säger att det inte blåser eller regnar nästa gång du ska tävla? Vet du att din häst kan prestera avspänt i alla väder? 

Som ett exempel på hur viktigt det är med förberedelser berättar Gabriella om hur hon förberedde sig själv och sin häst inför Honkong. För att simulera värmen och luftfuktigheten stängde hon i sig och hästen i ett nyvattnat ridhus och red program i högsommarvärmen. Det gäller att veta att man klarar av att prestera när det verkligen gäller.

Förberedelser och framridning
Gabriella delade även med sig av fler delar ur sitt tävlingstänk. När det gäller förberedelser inför tävling tycker Gabriella att det bästa är att ”räkna baklänges”. Titta i almanackan och backa till dagens datum. Hur många träningar hinner jag? När ska alla olika moment vara klara och fungera? Hinner jag?

Att träna framridning är också en viktig del som ofta glöms bort menar hon. Dels gäller det att veta hur jag rider fram bäst för att min häst och jag ska prestera på topp, men också att kunna lägga upp tävlingsdagens tidsplan och veta hur lång tid varje moment tar.


Gabriella Löf red Agaton, en 15-årig halvblodsvalack som ägs av Tenhults Naturbruksgymnasium.

Text & foto: Maria Stigsson

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden