Avelsnyheter
10 april 2016 14:43

”Bra stomaterial är A och O”

Går den svenska aveln och sporten hand i hand? Svaret var entydigt nej från den expertpanel som samlats på Strömsholm för att diskutera frågan inför ett 150-tal intresserade åhörare.

”Bra stomaterial är A och O”
Debattörerna Louise Nathhorst, Tinne Vilhelmson Silfvén, Eva Gudmundsson, Jens Fredricson, Mats Eriksson och Christina Ohlsson pratade om hur svensk sport och avel bättre ska kunna samarbeta.

För tredje året bjöd Ridskolan Strömsholm, Lövsta Stuteri och Lantmännen Krafft in avelsintresserade i främst Mälardalen för en heldag med inspiration och kunskap.

Förmiddagen ägnades bland annat åt en paneldebatt under ledning av Mats Eriksson på temat ”Avel och sport hand i hand”. Jens Fredricson, Tinne Vilhelmson Silfvén, Louise Nathhorst, Eva Gudmundsson och Christina Ohlsson fick berätta om läget för svensk avel och sport, både i nutid och framtid.
– Ska vi bli bäst i världen på att producera svenska hopphästar måste vi se till att de bästa stona verkligen används tillsammans med de allra bästa hingstarna, menade Jens Fredricson som anser att man måste bättre ta till sig av teknik som till exempel embryotransfer.

Utbildning kostar
Debattdeltagarna var eniga om att det är ett för stort glapp mellan sport och avel. Tinne Vilhelmson Silfvén menade att det var för svårt att hitta bra svenska hästar.
– De finns säkert, men det är betydligt enklare att hitta bra och välutbildade yngre förmågor i till exempel Tyskland, menade Tinne.

Just utbildningen av de bra hästarna är en fråga som alltid kommer upp vid den här typen av diskussioner. Jens menade att bra utbildning kostar och så länge uppfödarna inte ens får täckning för sina kostnader kommer det heller inte att finnas pengar att lägga på riktigt bra utbildning för uppfödarna.
– Det är så viktigt att hästarna får en bra utbildning för att kunna utvecklas rätt, och det är vår svagaste del, menade Louise ”Lussan” Nathhorst och konstaterade samtidigt att länken mellan sport och avel till stor del är just unghästutbildning.

Hjälp med kvalitetsbedömning
Panelen var också enig om att det behövs mer utbildning av uppfödarna för att de bättre ska kunna bedöma vad de har för ston, hur de ska tolka bruksprovsresultat och välja rätt hingstar.

Att som uppfödare få hjälp att bedöma kvaliteten på sin häst var något som efterfrågades av publiken. Rådet från panelen var att faktiskt ta kontakt med en mer meriterad ryttare via telefon eller e-post och be om hjälp.
– Dessutom kan SWB-utbildade domare hjälpa till att titta på din häst, och vissa lokala avelsföreningar erbjuder också rådgivning, berättade Eva Gudmundsson.

För att få sport och avel att gå hand i hand menade Jens att sporten måste engagera sig mer i aveln. Lussan tyckte att sporten behöver få en bättre inblick i vad aveln håller på med. Att hitta bättre mötesplatser mellan uppfödare och ryttare fanns också med på åtgärdslistan.

Viktiga råd på vägen
Till sist fick paneldeltagarna ge råd om vad uppfödarna behöver tänka på:
– Våra mest framgångsrika uppfödare har varit kontroversiella, modiga och otroligt pålästa. Så våga tro på det du gör, menade Jens.
– Vi behöver ha avelskvalitet och det är glädjande att stomaterialet diskuteras mycket mer i dag. Men vi måste också våga betäcka våra ston, menade Eva.

– Bra stomaterial är A och O. Bestäm dig som uppfödare vad du vill uppnå med din avel och håll den linjen, rådde Christina Ohlsson som avslutning.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden