Avel
10 mars 2014 16:32

Olika typer representerade

Långlinjerade och kvadratiska. Lågställda och högställda. Stora och små. Det är variation på deltagande hingstars typ under det pågående bruksprovet på Flyinge.

Olika typer representerade
Larion är en av de efteranmälda hingstarna till årets bruksprov. Kim C Lundin kim@witnet.se

Att försöka bilda sig en uppfattning om en hästs förutsättningar som sportindivid och förvärvare efter att enbart ha sett dem visas vid hand i skritt och trav är svårt. Men det är verkligheten för de få som följde måndagens övningar under Avelsföreningen för svenska varmblodiga hästen, ASVH, bruksprov i Flyinge på måndagen. Ingenhingst har utmärkt sig åt något särskilt håll så här långt, det mest slående är alla olika typer och modeller av hästar som har visats. 

Bland de 16 4-åriga hingstarna tillhör hoppstammade Red Hot Chilli (SWB) (e Niveau 1136 u Olympic Lady e Wolfgang) och Contador (e Catoki u Nikoline III e Leonid) de som såg mest lovande ut inför fortsättningen. Båda har också intressant härstamning. Van Vivaldi (KWPN) (e Vivaldi 9012 u Amuel e Olivi), som redan är godkänd för avel i Westfalen och Oldenburg, väckte intresse och skämdes inte för sig. Han passade på att ge prov på sitt fina rörelsemönster inne i Flyinges stora ridhus. 

Högställde Boticelli (SWB) (e Bocelli 1044 u Rosanna e Rambovar) en annan 4-åring som fastnade på näthinnan med sin kraftfulla, maskulina utstrålning. I samma årgång finns också en avkomma som tillhör Amperes första kull. Det är den något kvadratiskt formade och välutvecklade Autograf Q (SWB) (e Ampere 1225 u Udith e Jazz). 

5-åringarna är en liten årgång med enbart sex hingstar på listan. Här gjorde elegante Clintons Diamant (e Clinton u Daisy Chain VT Diamant de Semilly) störst intryck under måndagens övningar med sitt vackra huvud och smidiga rörelsemönster. 

Bland prestationshingstarna fanns bland annat blott 163 cm höge 6-åringen Carlo (e Callahan VDL 1131 u Alexanne Z 26850 e Akito), en högställd och kortlinjerad individ som har varit två i Breeders Trophy som 5-åring. 6-årige Daquar (e Douglas u Werasinaa e Emilion 95102) tillhör den lågställda modellen.

Gruppen med 3-åriga hopphingstar var en fin samling individer exteriört. Gruppen har bland annat utökats med efteranmälde Larion (e Lasino u Zansibar e Contender), en välproportionelig invidivid som är klar för flerdagarsprovet i Danmark. Conthinder är den 3-åringen som utmärkte sig mest när det gällde att vara av smidig sporthästmodell. Detta kompletteras också med en trevlig uppsyn. 

Ungefär 40 hingstar har gått in i sitt bruksprov under måndagen. Det är alla 3-, 4- och 5-åringar samt prestationshingstarna. Det intryck som de har gett vid hand kan ändras mycket i arbete under ryttare. På onsdag är det dags för de direktkvalade att gå in i sitt bruksprov.

Samtliga hingstar bedöms av ASVHs avelsvärderingsnämnd (AVN) och de hingstar som väljer att gå vidare till fas II rids även av testryttare.

Här finns bilder och information om årets bruksprovshingstar.

Läs mer

Start- och resultatlistor

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden