Avelsnyheter
5 oktober 2013 17:09

Testrytteri med knorr

Alla sittplatser i hela Crafoordhallen var upptagna när Patrik Kittel började att testrida årets 4-årsfinalister. Efter mycket inledande teknikproblem med mikrofonen, vilket de fantastiska 4-åringarna faktiskt tolererade, fick publiken ta del av Patriks intressanta reflektioner och råd. (uppdateras allteftersom).

Testrytteri med knorr
Revolution, här under sin ordinarie ryttare Anna Svanberg, vann 4-årschampionatet i dressyr. Lotta Gyllensten

Patrik Kittel, för dagen utrustad med SWB-tröja, är en god kommunikatör och har mycket att förmedla även om han erkände att det var premiär för just testridning. Elva hästar ska testas eftersom Emilie Nyreröd strukit Floppy Disc då han är mycket känslig för uppsittning.

Omdömen om häst för häst:
Sankt Erik II (SWB Johnson 95254 – Weltmeyer 95029, uppf Forty Invest AB):  Ju mer jag red desto bättre gillade jag den. Kanske hade jag velat ha den lite lättre för skänkeln. Det blir 8,2 för ridbarhet och 8,5 i framtida potential.

Fakir (SWB e Florencio I – Davignon I, uppf Buskhaga AB):  Den har lite markbunden trav men galoppen är väldigt välbalanserad. Enkel och okomplicerad häst, den släppte genast upp mig och lät mig rida. Jag söker mer tryck i traven, galoppen till vänster är riktigt bra. Ridbarhet 8,0 och utvecklingsbarhet 8,0.

Fling for U (SWB e Blue Hors Don Romantic 95119 – OO Seven, uppf Ugglarps gård AB): En häst som jag tror kommer att kunna göra hela unghästklasserna men den är lite för stöpt för mig. En positiv häst med tre mjuka gångarterr, kanske behöver en del galoppjobb, ridbarhet 8,3, utvecklingsbarhet 8,3. Ledning.

Frans Andreo II (SWB Sandreo 95198 – Weltmeyer 95029, uppf/ äg Malin Isaksson): En hingst klämmer man inte bara till utan det gäller att fråga snällt först. Den här får jag fråga rätt så många gånger och  det är inte mitt favoritläge. Den här behöver uppmuntras, berömmas och väckas lite men det responderar han riktigt bra på. Lite mindre lösgjord, lite för klämmig för min smak. Den behöver mer tid än de andra, ridbarhet 7,7, utvecklingsbarhet 8,0.

Dora (SWB e Don Primero 981 – Amiral 764, uppf Sonja Paulsson): Detta var en stadig sak. Hon skulle klara en större tävlingsplats ganska omgående, det känner jag direkt. Dora missförstår mig lite men  är absolut inte seg för skänkeln. Hon svarar jättebra framåt. Väldigt fin ridbarhet i galoppen. Det roliga med att testrida dem är att det går snabbt att känna om man kommer att förstå varandra. Traven har  inte full rymd i fronten men det kommer med mer styrka, en väldigt positiv häst. Ridbarhet  8,8 utvecklingsbarhet 8,5. Ny ledare i klassen.

Toto E (SWB e Damino SD (SWB) 1157 – Rubinrot 1033, uppf/äg Kicki Månsson): Väldigt spänd här innne, då blir de starka i handen Jag hoppas att några varv kommer att göra att han slappnar av så jag får en chans attt bedöma honom. Det är inte alltid de hästar som går bäst på championaten som blir  de bästa i längden. Jag tar lite draghjälp av kompisen för att komma runt. Nu provar jag att rama in honom och se om den tryggheten hjälper honom och det gör det. Jag känner att den har mycket potential, mycket gång och nerv så den här hade jag velat testa i 30 minuter på avskild plats. För dagen var det lite synd men för framtiden kan det bli bra. Ridbarhet 6,0 , utvecklingsbarhet 7,5

Final Cut (Fürst Romancier 95338 – Dormello, uppf Engelbert Boeske): Den här går på ett lite annorlunda bett men den känns också lite starkare i handen. Den har en vägvinnande och fin galopp och här lättar den av i handen bra. Den blir lite dragigare i handen i trav, för mycket för min smak. Hemma hade jag nog ridit den här mer uppe i formen för att få honom att balansera sig själv istället för att lägga sig i handen. Bra gångarter men inte wow-gångarter. För stark på handen framförallt till vänster. Ridbarhet 7,8 , utvecklingsbarhet 8,0.

U. Bolt (SWB e Skovens Rafael 95298 – Cortez 679, uppf/äg Susanne Nyreröd): Det här är en riktigt positiv individ med verklig wow-känsla, otrolig känslig och den har redan Grand-Prix galopp. Vill du sälja den här Emilie? Den här kan man verkligen börja leka med. Kan den komma tillbaka, kan den komma framåt och allt svarar den positivt på. Jag blir lite tyst i mikrofonen för detta är bland den bästa känsla jag haft på en unghäst av alla jag provat. Det gäller att suga på den karamellen. Det blir ett högt betyg känner jag, den gör allt, länger och kortar allt jag begär. Ridbarhet 10 poäng  den har allt jag vill ha, utvecklingsbarhet 9,6. Klart upp i ledning.

Fabio (e Florencio I 95122 – De Niro 95060, uppf Albrecht Rendings): Bra och avslappnad, kommer enkelt till arbete men ouppsa vad han reagerar mot min vänster skänkel (upprepade kraftiga bakutsparkar men Patrik blir på sin post, rider på och får till slut Fabio att bjuda jämnt i vänster galopp). En riktigt fin galopp, men är lite fast i ryggen och behöver bli lite mjukare i kroppen överhuvudtaget. När den nu har varit hos kiropraktorn här med mig så blir det mycket bättre. Jag saknar ärlig och  korrekt framåtbjudning. Det är en fin häst med tre jämna gångarter men den behövde vara mjukare i kroppen. Positiv uppsyn, bra huvud och aavslappnad. Ridbarhet 7,2 Utvecklingsbarhet 7,6.

Quarton (SWB Quaterback 95235 – Don Schufro 95077,  uppf/äg Per-Arne Persson): Han är lite tittig och spänd men den här ger mig lika bra feeling som Bolt. Han är mjuk i kroppen och har jättefina gångarter. Den här kommer att kunna gå Grand Prix hur enkelt som helst. Jag gillar känslan den ger mig, den här kan gå lag-OS någon gång i framtiden. Är det något negativt så får det vara att jag hade önskat att han slappnade av lättare. Fin häst med bra grundgångarter, lätt att sitta på, en  häst jag verkligen gillar. Han var inte det minsta svår att rida, otrolig mekanik, den tar i i kroppen och vill gå, ridbarhet 9,4, utvecklingsbarhet 9,5. Det gör inget att de busar nu, gör de inte det så finns det inget liv kvar i dem när de är femton!

Vinnaren kom sist – nästan 20 av 20 möjliga
Revolution (SWB e Skovens Rafael – Fürst Heinrich, uppf Lena Nyström): Den här är den enda jag sett på bild, på tidningen Ridsports webb förstås. Den här känner jag att den har förutsättningar för att gå Grand Prix direkt. Den rör sig väldigt bra med en gång. Bra i handen och bra för skänkeln, precis lagom. Galoppen är lika bra som den såg ut på bild, fast han vinner mark så är han kvick i benen. Jag känner att han vill framåt och hela tiden säger, ja ta mig  framåt jag vill arbeta. Det är riktig galopp och den har bra resning. Det är såna här hästar man ska rida på även om det är sent en lördagskväll. De ska vara heta men avslappnade. Ridbarhet, galoppen känns helt fantastisk 9,9, utvecklingsbarhet 10.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden