Avelsnyheter
12 december 2013 10:21

”Jag vill göra ett omtag”

Orden är Leif Dennebergs, generaldirektör för Jordbruksverket, och det handlar om seminföreskriften.

”Jag vill göra ett omtag”
Leif Denneberg, GD på SJV, vill se nya grepp i seminfrågan och tillsätter en arbetsgrupp.

I nummer 24 av Ridsport skriver vi om hur de fyra största intresseorganisationerna inom hästaveln förgäves har sökt Jordbruksverkets respons. Det gäller yttrandet från 24 juni 2013 med deras synpunkter om den nuvarande seminföreskriften. Se tidigare webbartikel i ämnet.

Jordbruksverkets generaldirektör Leif Denneberg har tillsammans med företrädare för Skatteverket, LRF och sina egna medarbetare varit ute på den så kallade förenklingsresan. En resa på landsbygden för att träffa representanter ute i deras verksamheter och diskutera hur SJV kan göra livet enklare med regelverk och tydligare tolkningar. Resan började i juni och gjorde sitt sista och nionde besök på Kopparkulla Gård den 4 december.  Där lyfte flera företrädare för hästaveln såsom  HNS samt värdarna Monica och Sören Björkdahl bland många andra upp seminföreskriften som ett av problemområdena. Omfattningen av problemen var inte klara för Denneberg.

Ibland händer det mycket mellan pressläggning och tidningsdistribution. Leif Denneberg har i en intervju med Ridsport efter pressläggning klargjort sin syn på arbetet med seminföreskriften.
-Jag vet att det varit en diskussion kring seminföreskriften men bilden jag får av mina medarbetare är att näringen tidigare varit mycket splittrad, menar han.
-Nu tycker jag det är otroligt positivt att branschen talar med en röst och är enig om vad de vill förändra.
-Därför vill jag göra ett omtag på hela seminfrågan, det finns ingen prestige i det alls. En tydlig samtalspart är ett stort steg i rätt riktning. Mina medarbetare har i uppdrag att sätta samman en arbetsgrupp med intressenterna i frågan och där kan hästnäringen nu vara en part.

Leif Denneberg kan inte tala om tidsperspektivet för arbetet, det är en fråga för verkets handläggare i det här skedet. Jordbruksverket har sedan föreskriften träde ikraft hävdat att förändringarna är mycket små medan branschen uppfattat den som en skärpning. Hur kommer det sig?

– Ibland blir tolkningen av regeln viktigare än regeln själv, så har det nog blivit här. Det har förmodligen funnits en annan praxis ute på fältet än vad som kunde utläsas i den äldre föreskriften. Därför uppfattar våra handläggare det som ett förtydligande medan det mottas som en skärpning, det kan vara så.

Enligt Denneberg är förenklingsresan en möjlighet att inför nästa års stora omdaning av Eu’s regelverk inom flera områden som rör landsbygd och djurhälsa.
-Nu har vi chansen att förändra och både göra reglerna begripliga och kittet runt dem mer kundvänligt. Det som går att rätta till enkelt ska vi ta chansen att åtgärda. Det kan vara tolkning av regler eller sättet att hantera dem.
-För att få maximal uppfyllelse av regelverket måst vi bli bättre på att förklara och förenkla varför det är bra för företagen. Vi ska bli mer av en serviceinstans, göra det enklare och bättre, ungefär som Skatterverket som blivit mycket bättre på medborgarservice.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden