Avelsnyheter
6 augusti 2017 14:17

Don Martillo är världens bästa 5-åring

Det var möjligt, Don Martillo fick nästan lika många poäng som i kvalet och segrade i 5-åringarnas final med tilltagen marginal.

Don Martillo är världens bästa 5-åring
Don Martillo (Hann e Donn Juan de Hus-Benetton Dream) omgiven av sin uppfödare och ägare Axel Windeler, superpiloten Ann-Christin Wiencamp och de två höjdarna inom avelns och dressyrens värld Jan Pedersen, ordförande i WBFSH samt Frank Kemperman, ordförande i FEIs dressyrkommitte samt tävlingsarrangör i Aachen och Rotterdam. Kim C Lundin, Kim@witnet.se

De 5-åriga hästarnas final dömdes av Marietta Almasy, Susie Hoevenaars,  Eddy de Wolff van Westerrode  och Christoph Hess som även skötte kommentatorsuppgiften, föredömligt som alltid. 

Resultat 5-årsfinalen detaljerade poäng och stam

Först ut i klassen var vårt enda svenskhopp, visserligen grundregistrerad i Hannover men född och uppvuxen på svensk mark av Pernilla Svensson. Dragon Welt 1303 (HANN hingst e Dancier u Weltmarja e Weltmeyer, äg Tullstorp Dressage Stable AB) och Ida-Linn Lundholm gjorde att mjukt avspänt och lydigt program med fina enkla byten i galoppen som är i härlig uppförsbacke. Tredje dagens trötthet kanske slog igenom med men det är en skönhetsupplevelse att se ekipaget på banan.
– Detta är en verkligt happy athlete, se så avspänt han rör sig, sa Christoph Hess och delade ut 9:or för potential och galopp, totalt 8,72 poäng.
Teamet var initialt lite besvikna över att bara få 8 på den fina skritten.
– Jag tycker han skötte sig bra, lite trött nu tredje dagen men vi gjorde vårt bästa, jag är jättenöjd, sa Ida-Linn Lundholm.

Det blev en fin nionde plats för Drakvältar-teamet, Dragon Welt och Ida-Linn, fina på banan och med vitsord som värmer hela vintern.

Vitalis-Fidermark är stammen på First Step Valentin som var avspänd och obrydd med Larissa Paulus. Hingsten visade fin skritt och schvungfull trav men galoppen saknar lite uppförsbacke, inte lätt då modellen är lite gammaldags med korta framben, över tid blir det en Grand Prix-häst.
-Väldigt välridet, verkligt fina övergångar speciellt från galopp till skritt i de enkla bytena, sa Christoph Hess totalt 8,78 poäng.

Radarparet runt Atterupgaards Botticelli är uppfödaren Kristine Munch och ryttaren Selina Solberg Vittinghus. De har varit med varje steg på hans väg sedan hingsten föddes. I gårdagens lilla final var det bländande men idag var det lite svårare. Hingsten var spänd och tittig, Selinas annars så osynliga hjälper blev tydliga.
– En fantastisk häst och vackert ekipage men spänning tog bort det bästa från dem idag, sa Christoph Hess totalt 7,4 poäng.

Hästen med det längsta namnet i klassen Sisters Act OLD vom Rosencarre, förbundsutmärkelsen är OLD och stuteriefternamnet vom Rosencarre, rids av superpiloten Dorothee Schneider. Hennes ridning på de 5-åriga DWB-hästarna i Herning i mars var mycket minnesvärd. Med Sisthers Act visar de upp det mesta stoet kan, tre bra grundgångarter, väl levererade men inget spektakulärt. Stretchingen på slutet hade kunnat vara från en instruktionsfilm.
– En häst med naturliga gångarter, inte spektakulärt men korrekt, sa Christoph Hess.
Det blev det hitills högsta omdömet, välförtjänt och väntat, totalt 9,0 poäng.

Första Millenium-avkomma att nå unghäst-VM är Matchball OLD med De Niro-Westminster på mödernet. Han rids av Stephanie Wolf, rutinerad tysk beridare med flera starter i UVM. Valacken är svart, vacker och mycket lättfotad i trav. Tyvärr slurpade han sig om munnen med tungan i en travökning efter att ha kimat lite i hörnen. Ett avbrott i förvänd galopp spolierade chanserna till topppoäng.

Henkie har vunnit allt som går att vinna i Holland men rosade inte direkt domarna i grundomgången, det blev final men hingsten glänste inte fullt ut som han kan. Adelinde Cornelissen rider den kompetente gelderlendern, som enligt SWB:s föråldrade stamboks statuter inte skulle vara godkänd till exempel för hingstlicens. Idag var de på rätt väg och satte inte många hovsteg fel.
– Henkie skrittar bra för 9,2 och galoppen är mycket bra 9 med mycket tid i luften, sa Christoph Hess. Totalt 8,8 poäng.

Initialt visades helt annan totalsumma för Henkie. Domarna hade gjort ett misstag och trott att ekipaget ridit fel väg, gjort poängavdrag och senare insett sitt misstag efter kontroll med video.  

Andreas Helgstand och Ferrari OLD fick mängder med poäng i kvalet, lite förvånande men en mycket imponerande häst som enligt Andreas gör skäl för sitt namn. Det är en stor valack med långt mellan armbåge och bakknä, härlig travmekanik och stor luftig galopp som dock diskuterade lite med bettet idag. Hur domarna dömer Andreas är aldrig lätt att säga, men de gillade Ferrari.
– Vi har känslan av detta är en häst med naturliga gångarter, fantastiska gångarter, trav för 9,7 och skritten kan samlas för högre klass. Galoppen får 9,5, varför inte 10, jo för att du i den förvända måste hjälpa honom lite mycket. En mycket välutbildad häst, sa Christoph Hess. Totalt 9,2 poäng.

Ferrari med temperament för en 10:a enligt Andreas Helgstrand.

Don Martillo är resultatet av uppfödaren Axel Windelers arbete med sex generationer hästar på sin gård, en riktig uppfödare med andra ord. Med Anne-Christine Wiencamp visar hingsten upp sig på bästa sätt. Traven är avslappnad, vinner mark och går genom kroppen. Är de bakbenen kvicka nog och går skritten att samla? Tiden lär visa det men detta är årets vinnare och Ann-Christine Wiencamp kunde inte sluta le av lycka.
– Det här är vad vi vill se, en 10:a för skritten och små små avdrag för resten, fantasstiskt, sa Hess, totalt 9,7 poäng.

Don Martillo som enligt Wiencamp har ett coolt upptradäande men kokar på insidan på ett bra sätt.

Hinsten D’Avie stökade i kvalet men tog sig ändå till final i kraft av fina gångarter. Här gick det bra mkt bättre men en rejäl studs i förvända galoppen satte nog P för större tal. Men icke, detta är en hingst som domarna älskar och förlåter det mesta, fullt förståeligt. De behöll gångartsbetygen och drog på lösgjordheten, totalt 8,8.

Casablanca och Simone Pearce är ett härligt ekipage och på Unghäst-VM har den unga australiensiskan verkligen slagit igenom. Ett rejält och imponerande sto med härlig mekanik där en del av betyget blev lite lägre på grund av detaljer i uppvisningen, delad fjärdeplats på 9,o poäng.

Hesselhøj Donkey Boy är så bra att han kan ena avelsförbund med sin storhet och förena tyska, danska, svenska och till och med holländska uppfödare. Härligt lätt trav, makalös galopp i uppförsbacke och häftig aktivitet från bakbenen där motorn sitter. Jan Möller Christensen rider fantastiskt, så följsamt och väl avvägt. Men idag blev det stundtals hastigt och inte lika regelbundet som tidigare. Trots det är detta den stora moderna lätta rörliga gångartshästen med bra psyke som aveln behöver. Domarna gav poäng motsvarande bronsplats, totalt 9,1 poäng. 

-Det har varit stort för Donkey Boy och idag tog nog tröttheten ut sig lite även om han aldrig skulle ge upp. Det är en häst som är fullständigt underbar att rida och arbeta med, sa Jan Møller Christensen.

På den efterföljande presskonferensen intervjuades medaljörerna och domarna Christoph Hess och Eddy de Wolff van Westerrode. Vad de anser att uppfödarna ska satsa på framåt hittar du i nästa nummer av Ridsport. 

Resultat 5-årsfinalen detaljerade poäng och stam

Text & Foto: Kim C Lundin
Länka gärna från den här webartikeln. Det är förbjudet att spara ner och kopiera bilder för egen användning. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden