Ridsport åsikt
11 juni 2017 14:00

”Ska ponnyryttarna behöva oroa sig för startförbud av mankhöjdsskäl?”

”Har jag en ponny eller en liten häst? Får jag starta eller blir min ponny utmätt?”
Ridsports Lisbeth Pahnke-Airosto är kritisk mot mätreglerna som kan få negativa effekter för ponnyryttare och anser att mätningen borde vara klar redan innan det är tävlingsdags internationellt.

”Ska ponnyryttarna behöva oroa sig för startförbud av mankhöjdsskäl?”
"Varför måste det vara nödvändigt att mäta samma ponny vid varje stor internationell tävling inklusive ponny-EM?" Lotta Gyllensten

Det är inte rimligt att detta blir den allt överskuggande frågan, när ponnyryttarna åker på långa utlandsresor för att starta i internationella tävlingar.

Vi hörde nyss talas om en äldre ponny (inte från Sverige) som redan gått flera EM, och som nu skulle starta sin första utlandstävling i hoppning med en ny ryttare. Vid FEI:s ponnymätning på tävlingsplatsen befanns ponnyn vara för stor, och ekipaget fick inte starta.

En ryttare som ska tävla internationellt har tillräckligt att tänka på – hästens välbefinnande under resan, de nya förhållandena på tävlingsplatsen med ett främmande språk, det vanliga med att gå banan och lära sig banan, ännu viktigare att allt blir rätt, när man är så långt hemifrån, och kanske även ska representera sitt land i en nationshoppning. Ska ryttaren då behöva oroa sig över att ponnyn kanske spänner sig i den nya miljön och då befinner sig över ponnygränsen?

Eller, precis som före detta landslagsledaren för ponnyhoppningen, Thomas Fasteus, säger:
– Vi har kommit hit för att tävla, inte för att mäta ponnyer…

Det rimliga vore väl att ponnyer som ska tävla internationellt, mäts hemma i sina respektive länder innan de reser utomlands, och att ett sådant mätintyg ska gälla när de kommer fram till tävlingsplatsen. Så att alla vet att de inte kommer att få startförbud på grund av att ponnyn befinns vara en liten häst (just den dagen, den var ju ponny på den internationella tävlingen förra månaden, eller förra veckan).

Det blir godtyckligt, slumpartat och en anledning till onödig stress. Varför måste det vara nödvändigt att mäta samma ponny vid varje stor internationell tävling inklusive ponny-EM?

Det är väl tyvärr så att man från FEI:s håll anser det nödvändigt på grund av att det under alla år har förekommit försök att manipulera med ponnyers mankhöjd, så att de just över gränsen skulle få vara med, med sina stora chanser att vinna.

När de striktare mätreglerna infördes vid ponny-EM i Freudenberg 2007, blev några andra nationer förvånade över att Sverige inte hade med sig en hovslagare! Då var det nämligen så att några skodde sina ponnyer med de tunnaste skor inför mätningen och sedan skodde om dem när tävlingen började. Nästa år var man tvungen att mäta in sin ponny med tävlingsskorna på. Sedan började rykten gå om ingrepp på ponnyers manke för att den vägen få ner mankhöjden.

På grund av avarter hos några fuskare blir alla drabbade. Det finns en djurskyddsaspekt att beakta.

 Detta är en krönika, en personligt skriven text. Skribenten själv står för åsikterna som framförs i krönikan som publicerades första gången den 8 juni 2017 i Ridsports pappersutgåva nummer 11-2017.

PS: Efter den kaotiska ponnymätningen i Bonheiden, Belgien, tidigare i vår, jobbar nu enligt uppgift FEI med att mätningarna på tävlingsplatserna ska upphöra, och att de ponnyer som ska tävla internationellt ska mätas av FEI-veterinärer i respektive hemland i början av varje år.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden