Hästliv
26 juni 2017 17:59

SM-vinnaren pigg och glad vid 30 års ålder

För 21 år sedan vann Cherrys Child Cherokee SM i hoppning och därpå blev det karriär på mästerskapsnivå i såväl fälttävlan som dressyr. Nu går han ännu en skön sommar till mötes hos 12-åriga Alva Sarlind Dahlberg, som också har plockat rosetter med den tävlingsglada gentlemannen.

SM-vinnaren pigg och glad vid 30 års ålder
Alva med sin läromästare och bästa kompis.

Lagom till midsommar trillade det in en hälsning till Ridsport från ”Iggy”, Cherrys Child Cherokee (New forest, val f -87 e Merrie Master-Vera Slipon Fury, uppf M Mårtensson).

15 år på SM-nivå
Redan 1996 vann han SM-guld för kategori D i hoppning med Camilla Eriksson och året efter blev det SM-guld i lag med Susanne Barthel. Iggy startade även SM i fälttävlan och så småningom tog Sofie Lönn över, och lotsade honom till SM och NM i dressyr.

Frida Andersson blev nästa ryttare och red Iggy framgångsrikt på mästerskapsnivå under dryga fem år. Frida Jonsson red Iggy på samma höga nivå och år 2011, 15 år efter SM-guldet i hoppning, gjorde ponnyn sitt sista SM i dressyr. 2012 satte han punkt på nationell nivå, även då med Frida Jonsson i sadeln.


Iggy var framgångsrik med många ryttare, bland andra Frida Andersson. Arkivbild: Privat

Fräsch 30-åring
Frida äger fortfarande Iggy, som sedan ett par år bor hos Alva Sarlind Dahlberg, 12. Efter den trevliga midsommarhälsningen ringde Ridsport upp henne för att höra mer om stjärnan.
Hur står det till med Iggy?
– Det är bara bra. Det märks inte att han är 30 år, förutom lite gråa hår. Han är i fin form, sprallig och jättesnäll.

Så sent som förra året plockade ni rosetter i LC dressyr. Gillar han fortfarande att tävla?
– Oh ja! Det märks tydligt. Han blir extra pigg och glad, och gillar särskilt ärevarven. Han har haft lite fång så vi har inte tävlat än i år, men nu är han frisk igen och vi kommer kanske att tävla lite granna så småningom.

Hur mycket rider du Iggy?
– Han tycker det är lagom med fyra–fem dagar i veckan. Vi rider ut, rider dressyr och hoppar lite. Om jag får säga vad jag tror så är hoppningen favoriten. Då taggar han till.

Iggys var en stjärna redan innan du föddes. Hur känns det?
– Det är lite svårt att inse hur bra han var för så länge sedan, men jag har förstått att han var jättestor. Det är många som känner igen honom på tävlingar och jag har fått se bilder från när han var ung. För mig är han en jättebra kompis och väldigt bra att prata med. Jag har lärt mig mycket på honom – han är en så klok läromästare.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden