28 oktober 2016 19:23

Rekordauktion på Elmia

Hopphästauktionen på Elmia i Jönköping slog rekord. Snittpriset för 3-åringarna blev 229 000 kronor. Dyrast blev H&M All Ins halvbror High Five DK Z som såldes för 505 000 kronor till Incitamentet AB som bland annat samarbetar med Alexander Zetterman.

Rekordauktion på Elmia
High Five såldes för över en halv miljon kronor på hopphästauktionen och bidrog till att dra upp snittpriset. Roland Thunholm

Programnummer 25 ströks innan auktionen på fredagskvällen och därmed var det 29 unga, utvalda 3-åriga hopphästar som såldes på auktionen. VIP-borden var kantade med festklädda människor och som sig för serverades champagne till de nyblivna hästägarna. 

Katalognummer 1, Skorphults L’aquino, fick i gång budgivningen direkt och det tog inte lång tid innan det kom ett bud på 200 000 kronor för den välbyggda hästen. Den 3-åriga hingsten gick till slut för 265 000 kronor till en irländsk köpare. 

Pether Markne köpte in två hästar.

Katalognummer 2, Iwan, visade riktigt fin bakbensteknik. Den 160 centimeter höga valacken fick inte samma fart på budgivningen som Skorphults L’aquino, men klubbades till slut för 205 000 kronor. 

Katalognummer 3, Arizona, var den första SWB-hästen som kom in i ringen. Trots sin storlek, 173 centimeter, hade hon inga problem med att hålla reda på sin kropp över hinder. Stoet gick för 225 000 kronor. 

Ragnar Bengtsson satt vid VIP-borden och la ett och annat bud. 

Katalognummer 4, Casall-sonen High Yummy II, visade en atletisk hoppning med fin spänst och rörde sig också riktigt trevligt. Valacken var också riktigt ivrig fram till hindren. Budgivarna var inte riktigt på hugget när det var dags, men SWB-valacken såldes till slut för 195 000 kronor till Norge. 

Härstamning med mera på samtliga auktionshästar. 

Katalognummer 5, Eutro’f af Ax, var en hingst med rent fullblod på mödernet och lite attityd. Han fick spontana applåder när han vände upp bakbenen på ett enastående sätt redan på andra språnget. Vid rundan direkt efter blev han lite tveksam och det körde ihop sig, men hingsten kom igen och fortsatte imponera med sina bakben. Budgivningen gick snabbt upp till 205 000 kronor som också blev slutpriset. 

Royne Zetterman höll i auktionsklubban. 

Katalognummer 6, K&T Cabaque, fick inte hoppningen att stämma optimalt i den speciella miljön inför fullsatta läktare och auktionsförrättare Royne Zetterman fick jobba för att få upp budet till 105 000 kronor. 

Katalognummer 7, Cross Fire GT, gick för 115 000 kronor. 

Katalognummer 8, Vernon F, har redan visat klassen på 3-årstestet där det blev 9-9 i hoppning. Den elegante SWB-valacken gav ett vaket intryck och visade härlig spänst och lätthet över hindren. Kanske var det storleken, 162 centimeter, eller den lite tråkiga överlinjen som fick buden att stanna på 145 000 kronor. Köpare var Pether Markne. 

Katalognummer 9, nästan svarte SCHared Passion, fick till ett riktigt spänstigt språng och visade kapacitet. Ändå blev det ingen riktig fart på budgivningen och valacken såldes för 120 000 kronor. 

Härstamning med mera på samtliga auktionshästar. 

VIP-borden var fint dukade. 

Katalognummer 10, skimmelstoet Indy, fick inte till det med sina bakben till att börja med men visade vad hon kunde när hon fick hoppa en extra gång. Hon såldes för 130 000 kronor. 

Katalognummer 11, Unic Hästak, gick för 130 000 kronor. 

Katalognummer 12, Idool, påannonserades som en av auktionens höjdpunkter och den atletiske och smidige valacken gjorde inte publiken besviken. Det blev riktig fart på budgivningen som snabbt var uppe på 200 000 kronor. Sedan blev det lite trögare innan valacken till slut såldes för 250 000 kronor. 

Katalognummer 13, 159 centimeter höga SWB-stoet Qui vivra verra BT, lämnade marken så lätt, så lätt. Hon klubbades för 165 000 kronor. 

Katalognummer 14, Joaquin Ek, visade stor kapacitet och fick buden att rassla iväg snabbt upp till 200 000 kronor. Hingsten såldes sedan för 300 000 kronor. 

High Five såldes för över en halv miljon kronor.
Foto: Roland Thunholm

Riktigt bra drag i ringen blev det när katalognummer 15, High Five DK Z, kom in. Valacken har samma mamma som OS-silvermedaljören H&M All In. Valacken – som såg ut att ha en del av sin kände storebrors nerver – tog tag ordentligt i grejerna och såg inte ut att behöva anstränga sig alls för att hoppa. Budgivningen rasade i väg upp till 400 000 där den sedan stannade upp lite. Till slut såldes valacken för 505 000 kronor till Incitamentet AB som bland annat samarbetar med Alexander Zetterman. 

Mats Håkansson från Incitamentet AB bjöd ivrigt på hästar. Foto: Roland Thunholm

Det var många som ville följa auktionen. 

Katalognummer 16, Ibesi Cooper, glänste i sin fina hoppning och budivern fortsatte. Skimmelvalacken såldes till slut för 410 000 kronor. 

Katalognummer 17, SWB-stoet Glory Cate, gick för 180 000 kronor medan Apanage, katalognummer 18, såldes för 170 000 kronor. 

Auktionsutroparen Royne Zetterman utsåg sedan katalognummer 19, Chattanooga S.H, till dagens bästa affär. SWB-valacken visade fin hoppning och drog ner spontana applåder. Han klubbades sedan för 165 000 kronor. 

Härstamning med mera på samtliga auktionshästar. 

Katalognummer 20, Ikarla SW, såldes in av presentatören Karl-Henrik Heimdahl som en av auktionens mest välstammade hästar. Skimmelstoet fick också flera av de ivrigaste budgivarna vid VIP-bordet att bli tårögda av lycka och börja busvissla när hon enkelt och med utmärkt teknik tog sig över hindren. Efter en snabb och intensiv budgivning klubbades hon för 320 000 kronor. 

Katalognummer 21, smidige SWB-valacken Cinnamon RM, gick för 175 000 kronor. 

Katalognummer 22, försiktiga och nätta Itoriane O, använde framförallt sitt framparti föredömligt över hindren. Stoet fick problem en gång och valde att stanna men visade sedan ytterligare ett par gånger vad hon kan. Hon såldes för 295 000 kronor. 

Karl-Henrik Heimdahl presenterade auktionshästarna och Royne Zetterman höll i klubban. 

Katalognummer 23, Himle, var lite spänd och fick inte avståndet att stämma riktigt. Det blev ett riktigt dåligt språng. Men när SWB-valacken fick till det visade han fin hoppning med bra mekanik. Han klubbades för 160 000 kronor. 

Vackre hingsten och katalognummer 24, Ipanema CC, bjöd till att börja med på allt man kan önska – spänst, lätthet, kapacitet och en härlig teknik. Enda minuset för dagen var en liten blyghet, han vågade inte riktigt ta för sig. Det blev också ett stopp och något kantigare hoppning efter det. Han klubbades för 255 000 kronor. 

De som höll reda på buden hade stundtals fullt upp. 
Foto: Roland Thunholm

Katalognummer 26, Anton van het Herteveld Z, var enkelt över men fick inte budgivarna att öppna den stora plångboken. Han såldes för 145 000 kronor. 

Katalognummer 27, Il Rosa di Costa, visade fin spänst och inställning. Stoet klubbades för 165 000 kronor. 

Katalognummer 28, Kicken, var den andra hästen som Pether Markne köpte under auktionskvällen. SWB-stoet visade stor kapacitet med bra tryck i språnget. Hon såldes för 380 000 kronor. 

Katalognummer 29, kvickfotade First Lady, hoppade lätt och ledigt. Hon såldes för 155 000 kronor. 

Katalognummer 30, Iletto, visade lite extra iver och mod hela tiden inne i ringen. Stoet visade också prov på initiativförmåga utöver det vanliga när hon vände och hoppade det väl tilltagna stigsprånget baklänges. Det var för övrigt stoets bästa språng. Hon såldes för 400 000 kronor. 

När auktionen sammanfattades visade det sig att det slogs rekord med snittpriset 229 000 kronor. 

Härstamning med mera på samtliga auktionshästar. 

Foto: Mikael Persson/MiP Media om inte annat anges

Här finns allt Ridsports material från Elmia.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden