Hoppning
13 juni 2016 11:31

Nya stortävlingen laddade med test

Nästa år har den sprillans nya stortävlingen för lektionsryttare, inspirerad av fotbollsturneringen Gothia Cup, premiär. I helgen tjuvstartade de med ett litet genrep på Ņbytravet.

Nya stortävlingen laddade med test
Nästa år väntas glada lektionsekipage gästa Åby och i helgen värmde några av dem upp.

Likt den välkända fotbollsturneringen Gothia Cup ska den än så länge namnlösa tävlingen för lektionsryttare bli en riktig happening med såväl tävling som gemenskap.
– Vi tänker oss runt 600 ekipage, 200 för kategori C och D och lika många för häst. Därtill ska det vara massor av aktiviteter runt omkring och hela Åby ska bli som en stor fritidsgård, säger Carina Olofsson som håller i trådarna.

Laddat för bangång.

Carina sköter Billdals RK:s tävlingsverksamhet och tvekade inte när hon fick frågan om att vara med och skapa en helt ny typ av jättetävling för landets lektionsryttare.
– Jag har själv många elever utan egen häst som är så fruktansvärt talangfulla och alltid ställer upp för klubben. Det här är ett sätt att ge tillbaka till dem och att ge många fler chansen att tävla på en större tävling.
Hundratals lektionsryttare kommer alltså få chansen att delta och under tre dagar i midsommarveckan 2017 kvala in mot finalerna. Förstapriset planeras till 50 000 kronor och hinder som vinnaren får ta med sig hem till klubben.

Billdals lektionsekipage Maja Sjösten/Antitia vann för häst.

Helgens testtävling där runt 20 lektionsklubbar var representerade  gav en del nyttiga lärdomar, som att nivån troligen ska sänkas från LC till runt LD-höjd för att passa fler ekipage om det går att lösa då tanken är att bedömningen ska vara både inverkan och mot klockan. I vanliga fall går LD inte på tid, men saken ska undersökas vidare.
Vad namnet blir är ännu oklart, men Carina vet åtminstone att den inte får heta Gothia Riders Cup eller något snarlikt. Fortfarande ska formaliteterna spikas och förankras hos bland andra Ridsportförbundet. Klart är att stämning på topp och sammanhållning över såväl ålders- som klubbgränser är att vänta.
– Oh ja, det märktes nu i helgen. I lektionsklassen var det så härlig stämning och många stannade kvar för att heja fram varandra. Det pratas redan mycket om nästa års tävling och responsen har varit väldigt positiv, säger Carina.

Alva Lein med Erica, Billdals RK, vann ponnyklassen för lektionsryttare.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden