Sverige
3 oktober 2013 16:20

Hästsporten höll hov i riksdagen

Det räcker inte med att passionerat beskriva hur bra det är med hästar. Det måste till siffror och fakta om hästfrågorna ska tränga igenom politiskt. Det är en bakgrund till Hästriksdagen, som ägde rum i dag på initiativ av moderata riksdagsledamoten Cecilia Widegren.

Hästsporten höll hov i riksdagen
Karin Mattsson-Weijber, Cecilia Widegren och Kicki Ronnerberg-Bäckman.

Ett 40-tal personer från bland annat Jordbruksverket, SLU, landsbygdsdepartementet och olika hästsportorganisationer samlades i Sveriges riksdag för att prata om hästnäringens framtidsfrågor. Flera riksdagsledamöter och politiker från andra nivåer deltog också i hästriksdagen, som därmed blev till ett möte mellan hästbranschen och politiken.

 

Ett tema för årets hästriksdag var hästnäringens betydelse för formandet av framtidens ledare och därför spelade forskaren Lena Forsberg från Luleå tekniska universitet en huvudroll.

Hon har gett en vetenskaplig förklaring till varför stalltjejer blir så bra ledare som vuxna, och hennes forskning har fått stor uppmärksamhet både i Sverige och internationellt.

 

-Stallflickor lär sig utöva makt och inflytande. Att utföra saker blir en del av deras identitet, och de måste vara ledare över hästen om det inte ska bli farligt, sade Lena Forsberg.

– Ett hot mot den ledarutbildningen är om stallen som arena nedmonteras, och enligt en rapport från Sveriges Kommuner och Landsting får hästanläggningarna alarmerande lite stöd.

 

Kicki Ronnerberg-Bäckman som jobbar med just ridskolefrågor på Ridsportförbundet var inne på samma tankegångar.

-Vi vet att 30 procent av våra ridskolors anläggningar är i väldigt dåligt skick. Vi är duktiga på att driva anläggningarna själva, men de har såväl utedass som omklädningsrum där alla måste byta om tillsammans.

 

Moderaternas vice partiledare Gunilla Carlsson satt också i panelen. Hon betonade vikten av att hästnäringen börjar prata mer om forskning, kunskap och pengar, för att politiken ska lyssna.

-Med bara passion och känsla kan vi fortsätta trava runt de här frågorna i evighet. Ett problem är att hästfolk länge klarat sig själva, utan politiken, sade Gunilla Carlsson som menade att det nu är dags att öppna sig mot nya håll och exempelvis bjuda in nya svenskar till stallen.

 

Stefan Johanson, vd för Hästnäringens nationella stiftelse HNS, passade på att presentera hästnäringens agenda inför valet 2014.

-Vi erbjuder häst både för stad och land, liksom jobb och arbetsmarknad eftersom vi är en näring där det finns arbetstillfällen. Hästnäringen handlar också om folkhälsa och gemenskap bortom olikheter.

 

När deltagarna bjöds in i samtalet kom ännu fler perspektiv in i debatten.

-Ett problem är att vi är duktiga på att utbilda, men de som utbildas kommer sedan inte ut i jobb som har hyfsad lön, sade Göran Montan, moderat riksdagsledamot och dessutom ordförande i Svenska Islandshästförbundet.

 

Göran Dalin som representerade Kungliga Skogs- och Lantbruksakademin noterade att det behövs mer pengar till hästforskningen, och att det är bråttom.

-För 30 år sedan slog vi larm om brister, och i dag är det nästan samma läge. Vi måste säkerställa att det finns kunskap hos dem som har häst, och att miljön för hästar är bra.

Och det är en fråga för politikerna.

 

Karin Mattsson-Weijber, ordförande i Riksidrottsförbundet, kom med hästriksdagens kanske mest drastiska förslag, för att visa vad idrotten och inte minst hästsporten betyder i samhället.

-Vi är tre miljoner svenskar som är med i en eller flera idrottsföreningar. Tänk om vi bara skulle ställa in alla föreningsaktiviteter en dag. Inga träningar, inga hästaktiviteter, inga tävlingar. Det skulle inte bli så kul.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden