Sverige
19 december 2014 08:47

Nyheter för ridhjälmar

Det blir en del förändringar i ridhjälmsstandarden. Ridhjälmar som redan finns på marknaden får fortsätta säljas som vanligt, men nytillverkade ridhjälmar måste möta nya krav för att få ett typkontrollintyg framöver.

Orsaken till detta är att EU kommer att stryka EN 1384, den typkontroll som hittills har varit referens för CE-märkning av ridhjälmar, i sin nästa version av Official Journal of the European Union, OJ. Grunden för detta är att EN 1384 håller på att revideras och det arbetet är inte klart. En interimspecifikation, kallad VG1, håller på att tas fram och den ska gälla tills den nya EN 1384 är klar. Enligt brittiska bedömare kommer detta att ta minst två år.

För svenskt vidkommande säger Konsumentverket att för nytillverkade hjälmar måste det finnas ett nytt typkontrollintyg som är baserat på andra grunder än enbart EN 1384, medan hjälmar som redan finns i försäljningsledet får fortsätta att säljas.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden